Dobrý den, měl bych dotaz. Pořídil jsem si nedávno mládě užovky červené amelano a chtěl bych si k ní teď na burze dokoupit ještě jednu. A zajímalo by mě jestli k ní mohu přidat i jiný druh užovky? Nebude to dělat zle? Terárium mám dost velké a na jednu malou tkaničku je to moc velké. Je mi jasné, že vyroste no nové větší terárium terárium je časem v plánu.
Bude dost záležet na druhu další žovky. Každopádně jsem zastáncem chovu samostatných druhů a u hodně druhů i samostatných zvířat v teráriu. Zle může dělat stres ze společnosti, dominance dalšího zvířete, sežrání jednoho zvířete druhým, potravní konkurence při společném krmení. Asi by nebylo od věci ten jiný druh specifikovat a pak by se dalo mluvit o konkrétních možnostech společného chovu.
Užovky jsou všeobecně bezproblémové. Ale stejně nedoporučuji přidat jiný druh užovky. Jestli chcete, můžete k ní přidat jinou užovku červenou. V tom případě si ale dejte pozor, měli by být přibližně stejně velké. A pro jistotu by měli být i stejného pohlaví, nebylo by zrovna vhodné, kdyby sameček oplodnil samičku moc brzy.