Krmení morčetem - trávení hada

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.11.2015 21:49
martinero

XXX.XXX.116.252

Dobrý den všem chovatelům.
Mám skromný dotaz k mému Python c. brongersmai (1.0 6/2014, cca 3kg). Před třemi týdny jsem poprvé krmil morčetem, jinak před tím odmalička kvalitními potkany všech velikostí soukromého chovu kamaráda "sokolníka". Had vzal morče (ze zveráku) přibližně stejného, lehce vyššího průměru než on sám, bez sebemenších problémů. Od té doby se ale nechová normálně. Více se vyhřívá na fólii, občas více přetočený na bok, dýchá docela zhluboka a mnohokrát denně se převaluje, jakoby nevěděl jak si má lehnout. Připadá mi snad přežraný. Obyčejně slupl velkého a malého potkana 1x/cca 10 dní, morče bylo váhově jako dva větší potkani.
Po 10ti dnech jsem mu nabídl další morče menší, had se od něj odvracel. Dnes, po 20ti dnech další morče a had znovu odmítl, morče jej jen stresovalo. Dříve při vycítění kořisti, okamžitě přepl do loveckého módu a bylo to.
Chci se zeptat, zda li vám to přijde jako přežrání, popř. náročnější trávení skrz kosti, srst apod., nebo v tom vidíte jinou příčinu. Za dva dny bude kolega opět doma, tak nabídnu potkany a uvidím. Jestli i potom odmítne, už mi to bude asi dost vrtat hlavou. Vyčetl jsem tu pár odstrašujících případů s morčaty, ale i dlouhodobého bezproblémového zkrmování morčaty, tak nevím. Ještě dodám, že had byl 2 dny před pozřením morčete svlečen, takže svlékáním to nebude...
¨Díky za reakce.

Jurs

27.5.2016 21:44
Jurs

XXX.XXX.207.208

Morče je pro hada opravdu velmi nevhodné, jak velmi tuhé a tvrdé kosti, které hůře tráví a některé kusy ani zcela nezpracuje, tak chlupy, které dráždí žaludeční stěny a podobně, tak specifické kyseliny, které hadovi moc neprospívají. Navíc, a to je dost důležitý faktor, morče je dost tučné, což hadům neprospívá! Ano, někteří třeba nemají s krmením problémy, ale všeobecně to dobré není, hadovi to zpomaluje metabolizmus, ovlivňuje to jeho PH, kondici, a je prokázáno, že kdo podával morčata systematicky, docházelo k dřívějšímu úmrtí hadů, v celkovém průměru se dožili méně a s horší kondicí. Had - škrtiči a morče se ve volné přírodě nesetkají, žijí jinak a jinde, tudíž morče není ani přirozenou potravou hada, takže bych doporučil se držet raději mastomyší, potkanů a můžeš zkusit kůřátka, malé křepelky, případně čerstvě kleplou rybu - opláchnutou.

Přidejte reakci

Přidat smajlík