Dobrý den mám doma 2 užovky červené, jedna je úplný miláček že jí můžu dávat i pusinky na hlavu a na druhou si musím brát už rukavice :( nemůžu k ní do terária dát ani ruku aniž by po ní nevyjížděla. Nechci ji prodávat a tak se chci zeptat jak bych jí tu agresi mohla odnaučit.
Stravu mají pravidelnou.
Děkuji.
To zvíře se prostě brání stresu, který mu svou manipulací působíte. Některá zvířata snášejí manipulaci lépe a jiná jsou stresáci. Každopádně počítejte s možností, že až jednou budete dávat miláčkocvi pusinku na čumáček a ona toho bude mít plné zuby, tak vás prostě chytí za obličej. Každopádně není chyba v hadovi, ale je chyba k přístupu a v pořízení hada na mazla. Hadi jako takový nejsou kontaktní a socializovatelná zvířata, jako třeba kočka, pes, manžel atd. Rozdíl je jen v tom jak které zvíře podléhá stresu a jak se mu brání. Je to samozřejmě i hodně dáno druhem zvířete a přístupem chovatele (držitele).
Když tomu zvířeti dáte co potřebuje a nebudete ho zbytečně otravovat nějakým tahání a podobnými 3,14čovinami. Tak zjistíte že se časem uklidní a příležitostná manipulace bude pro oba snesitelnější.
Hady vytahuju max 1 za 14 dní jinak je nechávám v klidu, akorát na krmení je vždycky musím dávat zvlášť protože jsem s tím neměla dobré zkušenosti když byli spolu. Kdybych je vytahovala několikrát za den, všude možně s něma házela atd... tak neřeknu jediného půl slova že je agresivní. Koupila jsem si je když měli 2 měsíce a ještě neuměli sami žrát takže jsem si je postupně dokrmovala až začli žrát sami. Teď mají 3 roky a jednoho se nemusím vůbec bát vytáhnout z terária ale na toho druhého nejde ani sáhnout.
Pořád platí co jsem psal, to zvíře je prostě stresák a che ho brát tak jak je. Chovatel nemá problém v chovu využívat různé pomůcky a málo kdy při prodeji hraje roli povaha zvířete. Nehledě na to, že zvíře může být nervozní i ze společného ubytování, nedostatku úkrytů a dalších vlivů. Jako první věc bych zvířata oddělil a poskytl nervákovi co nejvíce klidu. Po pár měsících by se ukázalo zda to nebylo ze stresu způsobeným druhým hadem. Případně terárium dovybavit dostatečně velkými úkryty a poskytnout jim možnost samostatného ukrytí.
Pokud by bylo foto terária, mohl bych se pokusit poradit nějakou optimalizaci pro dvě zvířata, případně i najít nějakou alternativu vnějšího vlivu. Každopádně kousavá zvířata je lepší tak brát a i tak k nim přistupovat.
Osobně bych zkusil vycvik pomocí pamlsků a odměn, pusinkoval bych na hlavičku jen tu hodnou, aby ta druhá věděla, že dělá něco špatně. Dost se mě i osvědčil škrtící obojek a pokud by to nestačilo je k prodeji i elektrický, ale to bych volil jako poslední možnost.
Možná pokud by dál zlobila dejte ji na zadek smotanýma novinama a do terárka bez oken ať vychladne. Myslím, že budou, ale stačit pamlsky a povely. Hodně štěstí.
Uvažujem Radek PB

XXX.XXX.234.63
radek pb
napsal(a):
Rika SORRY, ujelo mi to
Ty budeš mať dufam 8r...