Treble

XXX.XXX.184.13
Zdravím, chtěl bych poprosit o radu - nemáte někdo nějaké tipy a triky, jak donutit chameleona otevřít tlamu?
Má nějaké zdravotní potíže a musím mu aplikovat každý den léky a výživu stříkačkou do tlamy, respektive až do krku. Poprvé otevřel tlamu sám, ale moc se mu to nelíbí, takže teď každý den bojujeme.
Chama držím za helmu se zakloněnou hlavou a i se snažím rukou otevřít spodní čelist, ale opravdu se mu to toho nechce, je to vždycky boj - aplikovat to musím v pěti dávkách, takže 5x otevřít tlamu každý den.
Předem díky, pokud máte někdo vyzkoušený nějaký postup, co vám zabíral.
Přijde mi to jako velkè stresovaní mu 5x deně násilím otvírat tlamu oni jsou chamici sami o sobě stresaci, ale jestli vam to poradil veterinář tak vam měl taky ukázat jak to máte udělat. Zkuste mu tu stříkačku zastrčit do koutku tlamy.Nám to zabírá u ještěrů i když kolikrát se snima musíme doslova Prát Hodně štěstí.
Treble

XXX.XXX.182.35
Díky za radu. Asi jsem se špatně vyjádřil, není to 5x denně, ale každý den 5x za sebou - 5 stříkaček po 1ml za sebou. U veterináře cham otevíral tlamu bez problémů, při první aplikaci taky, ale pak už zjistil co jo čeká a odmítá jí otevřít.
Nakonec mi nezbývá nic jiného, než mu čelist za použití přiměřené síly otevřít - tedy opatrně chytnout dvěma prsty spodní čelist, druhou rukou ho držet za helmu a otevřít. Stříkačku mám v puse, vložím jí do tlamy a pak už ji nezavře, můžu tedy čelist pustit a aplikovat stříkačou roztok do krku.
Popsal sem to podrobně, kdyby měl někdo stejný problém.
Ještě jednou díky za odpověď, T.
xx

XXX.XXX.18.16
Jemně uchopit zespodu spodní čelist. (chamíci se cítí ohroženi pohybem nad sebou, ruka zespodu je tolik neděsí). chameleon ve snaze se uvolnit otevře tlamu a v tu chvíli vložíte stříkačku. Když váš úskok prokoukne, zkuste to za chvíli. Nejsem příznivec otevírání tlamy vysloveně hrubým násilím.