Dobrý den, před časem jsem dostal od přítelkyně k narozeninám korálovku sedlatou. Rozměry terárka jsou 80x40x40, což si myslím je dostačující. Jako podklad jsem zvolil terarijní písek. Vzhled terárka viz foto. Můj hlavní dotaz je ohledně krmení. Každých 14 dní dostává 3 holátka. Jedná se přibližně o 1 a půl ročního jedince. Pohlaví nevím. Je toto krmení dostačující? A je potřeba nějak dokrmovat nějakým způsobem třeba vitamínama a podobně? Jsem v chování hadů nezkušený, je to můj první. Děkuji za vaše názory.
Tera vypadá ok, jen ty visící předměty jsou asi zbytečné, větve na lezení se určo hodí, ale měly by být pevně přidělané. Přeměřte raděj teploty pod výhřevem a na nejchladnějším místě. S krmením težko radit, neboť chybí informace o velikosti hada, ale vzhledem k věku je téměř jisté, že holátko je malá kořist. Spíš bych krmila 1 týdně odpovídající kořistí. Správnou velikost poznáte tak, že v obvodu je 1 - 1,5 násobek obvodu hada. U korálovky si obvykle vystačíte s různými velikostmi myší, například skákavka nebo již dospělá myš. Člověk, co má prvně hada, si občas říká "to ten muj had nemůže sežrat", časem pak zjistíte, jak moc hadi uměj otevřít tlamu :).
A vitamíny netřeba, had si vše veme z kořisti.
Děkuji za odpověď Přibližně před měsícem jsem zkusil dát malou myš. Myš byla hadem usmrcena, ale po hodině marného snažení jsem ji vyndal a dal zase holátka, absolutně ji nebyl schopný do sebe dostat. U nás v Šumperku mají živá holátka vždy ob týden v úterý, takže týdně krmit nemohu (myši mají pořád, ale had je zatím není schopný sežrat). Tak alespoň začnu kupovat 4-5 holátek.
chameleontomik

XXX.XXX.61.1
Dej mu myš.
Afričan

XXX.XXX.112.242
Jestli u vás mají holátka jen po 14 dnech, můžete je zamrazit (před tím samozřejmě usmrtit, aby nebyly porušeny zákony ČR) a nabízet rozmražená (vhodíte na dvacet minut do nádobky s teplou vodou). Jeden a půl roku stará korálovka by při správném krmení měla být ve velikosti, kdy bez problémů sežere dospělou myš.
chameleontomik

XXX.XXX.61.1
terarista123
napsal(a):
Videl sem jak mala užobka cca 60cm usmrtila normalni bilou myš a snědlaji jen ji to trvalo ale po 3 dnech ji vyvrhla
Velice zajímavý poznatek, tak trochu prd říkající, ale určitě na nějakou studentskou bakalářku by se hodil :)
Já teda standartně hady krmím normálníma myškama ty nenormální nekupuji.60cm užovce bych na hovádko myšku už dal, ale malou člověk by měl mít soudnost.
Pokud zvrací nemusí to být velikostí potravy, ale jinýma faktorama..parazité, teplota atp.
Prostě jí koupím brindáček a je po zvracení.
Afričan

XXX.XXX.112.242
Terarista123: A jakou to má výpovědní hodnotu? Za normálních okolností had stráví kořist, kterou pozře. Had mohl mít nějaké zdravotní obtíže, nemusel mít možnost se vyhřát na teplotu, která by mu pomohla kořist strávit, atd...