Leguánek obojkový (Crotaphytus collaris)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Honza94

18.9.2016 09:06
Honza94

XXX.XXX.79.157

Ahoj teraristi,

rád bych se zeptal na pár otázek ohledně tohoto krásného ještěra. Stránky zabývající se chovem jsem již pročítal, nenašel jsem však, zdali mohu chovat samice samostatně. Nejde mi o chov mláďat, z toho důvodu bych rád vynechal samce. Může mít toto řešení fatální následky jako zadržení snůšky?

Terárium plánuju o rozměrech 140d - 60s - 60v. Terárium bych rád zařídil výbojkami kvalitních výrobců, samozřejmě s vysokým podílem UV. Jelikož se jedná o mé první terárium, rád bych se zeptal na rozložení daného osvětlení a případnou wattáž u takového terária.

V neposlední řadě.. myslíte si, že je tento druh vhodný pro začínajícího teraristu? Rozhodně nejsem nerozvážný a zvíře do terária umístím, dokavaď si nebudu stoprocentně jistý. Jenom na terárium mám pro začátek 10kKč a v případě potřeby přidám.

Moc Vám děkuji za případné odpovědi.
Mějte hezký den

21.9.2016 20:16
vitticeps

XXX.XXX.144.5

V chovu bez samce nevidím žádný problém. Neoplodněná snůška se vyskytnout může, ale to hrozí vždy. Pokud bude mít samice v takové situaci dobře udělané kladiště a nebude nijak podražená, tak naklade bez problémů. Leguánci vyžadují kromě silného UVB také dostatečně intenzivní osvětlení celého terárka plnospektrálním zdrojem.

Do Vašeho terárka bych to volil takto..
plnospektrální zářivka BioVital 120 cm: https://www.terasvet.cz/denni-svetlo/narva-biovital-36w-t8-120-cm/
UVB výbojka 50W (šla by i 70W, ale se vzdáleností by to bylo fousové a stejně se nevyhnete doplňkové zdroji tepla): https://www.terasvet.cz/vybojky-sunlux/
Výhřevná žárovka: https://www.terasvet.cz/vyhrevna-svetla/reflektorova-halogenova-zarovka-e27-75w/.

Terar

21.9.2016 23:47
Terar

XXX.XXX.234.11

Zas Pedro stielaš mimo. Venuj sa menam agam, rady nechaj iným.

Hondzik

24.4.2017 22:16
Hondzik

XXX.XXX.13.108

Chápu, že je to pro Vás již půl roku, démodé" ale třeba to pomůže někomu jinému. Nejsem extra zastánce za každou cenu velkých terárií. Jsou krásná, ale je potřeba si uvědomit, že ta zvířata neběhají pro nic za nic. Hledají potravu, vlhko, sucho, teplejší místo, studenější místo, bezpečnější místo... Pokud je člověk s to udělat dobré podmínky pro collarise v terárku 80x40x40 tak je takové terárko lepší než sice velké, ale technicky podhodnocené terárium 150x80x80. A zajistit to ve velkém je logicky dražší... just sayin'
Já mám moje collarise v teráriu 100x50x50 a prošel jsem určitým praktickým vývojem. Jsem velký zastánce světla, tím nemyslím jen do nekonečna omýlané UVB, ale prostě kvalitní světlo. Začínal jsem s 35W LED osvětlením (podélné přes celé terárium) + 100 W UVB výbojka + 20 W kompaktní zářivka. Zvířata a terarijní zvlášť neumí nadávat a tak nenadávali.
Musím říct, že na LED osvětlení celkově nedám dopustit, je hezké pro lidské oko a docela správně bílé pro oko plazí, nyní si začínám zahrávat, že na terárium dám místo tohoto 35 W světla silnější 100 W LED svítidlo, které dává 6000 lm a já počítám každý lumen.
100 W UVB výbojka je prostě základ, když tam není, tak je to celé spíš k pláči. Ale i tak zvířata byla někdy žravá jindy ne, někdy nevylezli třeba 6 hodin v úkrytu a někdy i celý den, pak zase pohoda, prostě na prd a já začal mít pocit, že je něco shnilé ve státě dánském.
Vyhodil jsem tedy 20 W zářivku a pověsil místo ní 150 W halogenovou lampu (tu černou, jak si tím zedníci svítěj na stavbě).
Trvalo to tak 2 týdny a samec perfektně zezelenal a samice má také kontrastnější barvu a obě zvířata jsou aktivní, ale v dobrém smyslu toho slova, nikoliv, že snad hrabou po okraji nádrže a snaží se dostat ven, ale hledají potravu. Nicméně je pravda, že když je teplejší den, tak otvírají hubičku a myslím, že je na ně dost vysoká teplota.
Čili můj současný setup je následující 35 W LED,100 W UVB výbojka,150 W halogenka, Teplota pod halogenkou je 36°C, pod UVB 42°C uprostřed terária 32°C a v nejchladnějším rohu 28°C (tam ale téměř vůbec nejsou).
Zvířata jsou nejspokojenější co jsem je kdy viděl.

27.4.2017 22:48
Tommy_Angelo84

XXX.XXX.160.10

Zdravím Vás,

chovám také doma collarisy, v poslední době hodně bojuju s vybalancováním osvětlení/UVB/výhřev. Mohl bych poprosit, zda by bylo možno přidat nějakou fotku Vašeho terária pro inspiraci?

Hondzik

6.5.2017 14:38
Hondzik

XXX.XXX.20.108

Já pro osvětlení používám LED svítidlo, které je mimo terárium, čili nehřeje. UVB je prostě 100 W výbojka, která je tak 30 cm nad povrchem...

Jiřisnake

7.5.2017 04:44
Jiřisnake

XXX.XXX.234.163

Byvas v jaskyni? 150W+100w+ 35W a mas v terarku s rozmerom 100cm 40C? Neverim..jedine ze byvas v tej jaskyni, alebo v pivnici.
V lete to uvaris..Ked uz otvaraji " hubicku" zmenil by som koncepciu mikrovlnej rúry.

Jiřisnake

7.5.2017 04:45
Jiřisnake

XXX.XXX.234.163

Este daj tu vybojku aku pouzivas, dufam ze exoterru..smajlík).

Přidejte reakci

Přidat smajlík