Potrebuju poradit.Mam varana mangrovoveho cca 2 metry.Prestal zrat a pouze spi uz asi 14 dni.Nikdy nebyl zimovan.Je dva mesice v novem terarku (mistnosti).Doslo i k poklesu teploty, ale uz jsem pridal primotop.Kdyz mu napustim teplou vanu tak se trosku probere, ale stala teplota nejde pod patnact stupnu.Topna mista jsou vyhrivana 24 hodin.Nemam v terarku uvb ani uva.Je mozne, ze by to mohlo byt tim? Veterinari nevi.Vsichni me obraci na Brno.Tak se chci zeptat zda mi nekdo neporadi zde nez ho tam odvezu.
Ahoj.
K poklesu teplot= jsou na ně dost citliví -ani noční by mu neměla padat pod 22-23,5 °C(většina zvířat pochází-Šalamounovi ostrovy ) stačí se podívat tam na vývoje teplot.
Stálá teplota 15°C je teda hodně málo-měl by mít kolem 24°C stálou všude pod výhřevem cca 45°C.
Topná místa? co to je?-potřebuje -výhřevná místa kde na něho pere teplo+světlo! současně, vše ostatní je špatně.
Tak velkej jž nepotřebuje mnoho UVB (ovšem pomůže ti ) na druhou stranu kvalitní výbojka s UVB má i tu výhodu, že produkuje pro něho viditelné světlo třeba opravdu kvalitní osvětlení s co možná nejlepším spektrem-jinak zvířata nefungují!.
Zdravim teplota v terariu je vyhovujici.Buhuzel veterinar konstatoval, ze s varanem se neda uz nic delat.Odumira mu postupne oces a pricinou je pater.Nevim proc tomu tak je, ale nehodlam se ho vzdat tak se obracim sem zda mi nekdo neporadi co bych mohl udelat.Prikladam par dnesnich fotek.
Ahoj.
Tak to je divné čeče to jsem ještě nezažil.od páteře, chodí normálně nebo má snahu se jen " šoupat bo břiše bez výrazné pomoci zadních."
No asi tak vraž mu tam UV vysokotlakou výbojku nejlépe par 38 at se napaří na co největším kusu těla dej jí tak aby pod ní bylo cca 45-50°C-jedno jakou ale třeba SunLux UV jsou skvělé i co se týká vyzařovaného denního přirozeného světla! potřebují předřadník- a nebo Osram 300W uv místa tam koukám i na tuto je dost.
Ten ocas to se tak svléká často?nemá to tam náhodou někde zaškrcené? může být i jen jeden proužek který není moc vidět-můžeš zkusit lehce potřít-olivovým olejem-dáš si trochu na ruku a od těch míst zkrátka to protáhneš.
Žere normálně? myšku, potkánka-jestli ano můžeš zkusit do myši nebo potkana píchnout tak cca 0,5-1 ml pangamin klasik=rozmačkáš na prach a naředíš vodou tak zhruba 3-5ml zkus tak 3* za sebou během 1 týdne.
Přeji mnoho zdaru at se zase postaví na nohy a dělá ti jen radost ještě mnoho let.
Ja tam zarivky Sun glo mam jak UVB tak UVA.Moc nezere, za mesic mi sezral jen jednu mys a jen spi.Celkove je v pohode co se tyka chuze a barva jen ten ocas.Ma podlitek pod nim a konec cca 10 cm se mu ulomilo.Dost mu ten ocas i smrdi jako by hnil.Nevim no taky jsem se s tim jeste nesetkal a to mam nekolik varanu jiz par let.Jenze zrovna k tomuto mam zvlastni vztah jelikoz ho mam od prcka a je naprosto neagresivni.Veterinar mi rekl, ze je to u plazu pomerne bezna vec a pokud mu zacne uhnivat ocas tak bud ho z casti urezat, ale to nezaruci, ze to prezije nebo ho nechat dozit.Jenze kdo se dokaze divat jak mu zvire umira a jeste takto.
Koukni na ten podlitek-nevím jestli sám uděláš-pokud je to zanícené tak fíknout vyčistit dezinfekce betadine.Po zákroku odstranit na pár dní bazén s vodou -po té jen čistou vodu denně!
K tomu uhnívání no není to zas tak běžné-pokud zakrátit tak to se musí až do zdravého min 1-2 cm ! ovšem dle stavu je to bez záruky! a přežije záleží jestli to již nezabalil vydrží dost dlouho bojovat: v přírodě je to dost běžný úraz a ja vidět hodně zvířat s třeba polovičním ocasem.
Nu zářivka dobrá ale nic mu to nedá-potřebuje se při tom i lokálně napařit.
No rekl bych, ze tretinu ocasu ma uplne gumovou, odlupuje se mu kuze po kouskach a tece z tama krev a voda.Ten konec ma fakt skaredy.Spis by me zajimalo co by mohlo byt tou pricinou.Je pravda, ze v novem terarku je cca 3 mesice.Uz jsem premyslel zda treba nejaka rostlina ci ty stepky co ma jako stelivo neni problem.Nebo ta teplota.Predtim byl naprostov pohode ve venkovnim terarko.
Jo koupíš v lekarně betadine roztok.
hlavně nemastit nějakou mastí- naleptá totiž i okolní tkán.
No moje řešení by bylo-odstranit ten konec do zdravého, odebrat bazén s vodou zatím(nevím jak s vlhkostí to tam máš když tak varana narosit vlažnou vodou, podat ten pangamin+vit C(normální obyčejný) 1+1 tableta, dát tu výbojku s UV pro jeho lepší pohodu, +větší teplota zvednout né o moc ale kolem 2°C.
Pokud možno sterilní prostředí=, štěpky atd, no to se takhle nedá říci hlavně jestli tam nejni něco toxického, dále je tu i možnost zranění od krmného hmyzu, myši atd.kolikrát to není ani vidět než se to takhle rozjede.obzvláště u těchto" vodníků" co se válí v bazéncích tam to jde pak docela rychle.A musí se to většiou fiknout otevřít a čistit no.
Pokud budeš ten konec odstraňovat tak se asi nevyhneš atb.a proto ten pangamin+c jako podpůrnou léčbu.
Ahoj jen jsem chtel doplnit soucasnou situaci.Varan ceka na operaci, bude ho operovat veterinar pres plazy ze ZOO Zlin Lesna.Jenze problem je ten, ze infekce se siri rychle a veterinar ho vezme az bude mit cas.Rekl, ze bez ocasu muze zit, ale nesmi to mit dal nez je ocas, to je pak konecna.Bohuzel mam obavu, ze kazdym dnem je to horsi.Pangamin+C jsem dnes nasadil.
Ahoj.
Nojo to je téměř pokaždé průser, když se to již takhle rozjede.
Asi tak je to poměrně složité takhle zkráceně napsat co to obnáší, ale ve zkratce aspoň trochu zmírnění než na něj příde holt řada=ze začátku než se to rozjede tak tam je " celkem čas" né moc teda záleží z jakého důvodu to začlo může být třeba i 3 měsíce na nápravu, ale pokud to je tak jak to již zřejmě je tak tam teda to musí uprašovat na to nemáš již mnoho času může se jednat o dny nevím jak na tom konkréně je ale jestli to postupuje i na pohled rychle tak předpokládám tak kolem 10 dnů než to bude již téměř nezvratné a bude to mít v krvi.
Prozatím opatření pokud to jde tak = 100% hygiena, odstranit ty štěpky, udělat dezinfekci nádrže(můžeš použít IVASAN to jde i za přítomnosti ještěra jen mu to přehrad udělej jednu polovinu nech tak 20 min a můžeš ho tam dát a udělat druhou půlku to jen pokud ho nemáš kam dát tak na půl hod.-neměl by přicházet do styku s tím co mu z rány teče!.
Betadine máš? potírat ty rány zmírnit ten bakteriální postup ale zas bacha když na něho budeš sahat at mu to nerozneseš jinam!.
Při těchto operacích no měl by mít max. možný klid ale holt něčemu se nevyhneš tak co nejšetrněji.
Pokud mu dělalo dobře když jsi ho dal do vany=tak zde se nabízí i řešení ale jen pokud bude +- autobus spolupracovat nic nelámej přes koleno-vlažná voda a sprchovat jen ty zasažené části přiměřeným proudem vody nedávat celého to stojaté vody!.
K tomuto by toho bylo tolik, že než by jsi to přelouskal tak budeš mít vousy jak Krakonoš přeji úspěšné uzdravení a hlavně také pevné nervy bude to i po zákroku min 1 měsíc záhul.