Jan Šeda

XXX.XXX.123.1
Dobrý den,
Chtěl bych poprosit o radu s chovem leguána zeleného.
Máme doma mladého dospělého samce, asi 160 cm dlouhého. Leguána máme od léta roku 2016. Celé léto a podzim byl vitální, žral bez problémů. Asi před měsícem začal se žrádlem zlobit, jedl čím dál tím méně. Začíná viditelně hubnout. Ležívá celé dny apaticky na větvích v teráriu s mírně pootevřenou tlamou. Včera začal z ničeho nic pobíhat po teráriu, pohyboval se rychle, neobratně, jakoby křečovitě..., poté se zklidnil. Při sebemenším podmětu začne opět vyvádět, švihá ocasem, vůbec na sebe nenechá sáhnout... Vůbec nevím co se s ním děje. Co se týče podmínek chovu, jsou naprosto optimální - Velké terárium s větvemi na šplhání, zdroj UVA a UVB záření, dostatek tepla, teplejší i chladnější místa v teráriu, vyvážená strava, podávám vitamíny... V létě se pravidelně slunil venku.
Teď už si s ním vůbec nevím rady...
Děkuji za případné rady a názory.
Zdraví Jan Šeda.
zdroj UVA a UVB záření, dostatek tepla, teplejší i chladnější místa v teráriu, vyvážená strava,
nemáme věšteckou kouli,
tenhle obecnej popis je k ničemu, konkrétně to popište
co vlhkost?
http://www.leguanzeleny.cz/Clanky.htm.
Dobry den, muj leguan se chova uplne stejne jak popisuje jan seda, ale tomu memu je cca 9 a pul let, a do této doby se takto nechoval, tzn.nezere, behem tak tri tydnu jedl jen dvakrát a to smesny porce, ma nonstop pootevřenou tlamku a cas od casu lozi zbesile po celem tarariu, a hrabe atd...v mistnosti nemam zadne zmeny co by mu vadit mohlo, taktez zadne zmeny u nej v ubikaci, nikdy nezimoval, ci je to vekem, nevim?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Hele leguán s otevřenou tlamou, tam jsou nejčastější dvě příčiny: je mu horko, nebo nezvládáte poměr vápník fosfor a máte těžce nemocné zvíře v metabolickém rozvratu.
fakt to chcete řešit po netu?
Snakesss

XXX.XXX.7.40
gabrielaagama
napsal(a):
Horko mu není, a predavkovan vapnikem také ne, nebo jsem spatne pochopila vas názor?dyztak me prosim napiste jak jste to myslela, dekuji.
Nick original

XXX.XXX.22.157
gabrielaagama
napsal(a):
Horko mu není, a predavkovan vapnikem také ne, nebo jsem spatne pochopila vas názor?dyztak me prosim napiste jak jste to myslela, dekuji.
Když vyjdu z Vašeho příspěvku na teraporadně :
velikost 2m na 1,2m na 1m, pod vyhrev.bodem cca 35, mimo nej chladneji, vlkost mezi 70-85%, vlhky lignocel, uvb zdroj zářivka prislusna velikosti terka, strava cokoliv-napr.salat, polnicek, pampelisky, jablko, mrke v, rajce, meloun, paprika, okurka, banan, hroz.vino...ta k 3krat v mesici něco zivocisneho-varene vejce, varene kureci maso atd.., vyjmecne mysi holatka,..foto bouzel, to neumim vlozit, kdysi jsem to uz zkousela
, tak krmíte leguána úplně blbě a to ho dříve, nebo později dorazí...
lignocel ve střevech taky nedělá nejlíp.
Jiřisnake

XXX.XXX.234.232
STRANYX
napsal(a):
To bude chtit asi veterinare. Je mi jasne ze se ptate zde abyste tam nemusel ale jen tam ziskate nejvetsi jistotu. Ale treba se i tu najde nekdo kdo poradi :) Jinak preju hodne zdaru :).
Blbče!
Nick original

XXX.XXX.22.157
gabrielaagama
napsal(a):
Reakce uzivateli nickoriginal-takze ja krmim 9,5 roku zvire blbe?docela me zajima co a jak dlouho chovate vy?
Takže jsem se trefil a je to opravdu Váš dotaz i na TP...
Ano, krmíte 9,5 roku leguána blbě. Vzhledem k tomu, že jste nepochopila poznámku o poměru Ca:P evidentně netušíte nic o výživě herbivorních plazů. Doporučuji Vám okamžitě upravit stravu tak, jak má vypadat a doufat, že se srovná (pokud jsou ostatní podmínky takové, jaké mají být).
Opravdu nemám potřebu si tu poměřovat co chovám a odchovávám. Nebo Vám jde o to, co jsem dokázal udržet při životě alespoň 9,5 roku? Klidně Vám přiznám, že leguány nechovám, ale i tak vím, co potřebují k životu. Škoda, že to u Vás není stejně.
Jiřisnake

XXX.XXX.234.205
Nick original
napsal(a):
Takže jsem se trefil a je to opravdu Váš dotaz i na TP...
Ano, krmíte 9,5 roku leguána blbě. Vzhledem k tomu, že jste nepochopila poznámku o poměru Ca:P evidentně netušíte nic o výživě herbivorních plazů. Doporučuji Vám okamžitě upravit stravu tak, jak má vypadat a doufat, že se srovná (pokud jsou ostatní podmínky takové, jaké mají být).
Opravdu nemám potřebu si tu poměřovat co chovám a odchovávám. Nebo Vám jde o to, co jsem dokázal udržet při životě alespoň 9,5 roku? Klidně Vám přiznám, že leguány nechovám, ale i tak vím, co potřebují k životu. Škoda, že to u Vás není stejně.
No blbci to nepochopí.
Jiřisnake

XXX.XXX.234.205
gabrielaagama
napsal(a):
Reakce uzivateli nickoriginal-takze ja krmim 9,5 roku zvire blbe?docela me zajima co a jak dlouho chovate vy?
Jo, blbě!
Milá slečno, to Vaše holedbání se letitými zkušenostmi, má ale přesně opačný efekt, než který jste chtěla vyvolat. Vás doma neučili, že samochvála smrdí?
Nezlobte se na mě, ale pokud nevíte co to je poměr vápníku a fosforu za tu údajnou letitou zkušenost s chovem, tak je to tedy na pováženou. U leguána dost zásadní průšvih... Měla byste si něco o leguánech a jejich složení potravy nastudovat, a pak až o tom něco budete vědět, se tu můžete vztekat.
Dotaz jste vznesla také, ale nechcete slyšet odpověď. Kdo chce kam...
To, že někdo lega nechová, automaticky neznamená, že o tom nic neví.
Nick original

XXX.XXX.22.157
gabrielaagama
napsal(a):
O co vam jde?ja jsem letita zkusena chovatelka 17cti jesteru pěti druhu, tak se chovejte na urovni.mimo jiné, nikdo z vas všech chytraku nedokazal pomoci zadavateli a obouvate se do me?tady je videt kdo vi něco o jesterech a kdo ma namistrovane reci, ktere nejsou na miste..
Šlo mi o to Vám věcně poradit a hlavně zlepšit (možná i zachránit) život Vašeho lega.
Nevšiml jsem si, že bych se k Vám nechoval na úrovni, i když nevím, jakou úroveň máte na mysli. Vaší chovatelské úrovně nedosáhne jen tak někdo ;-)
U otázky zadavatele bych to osobně tipnul na "mrousek", ale na to nemám dost zkušeností s leguány a proto jsem se nevyjádřil. U Vašeho příspěvku člověk nemusí být zas takový borec, aby věděl, že takhle se leguán nekrmí.
Pokud je konečně vidět, kdo ví něco o ještěrech, tak Vám naše příspěvky pomohly, ale obávám se, že jste tím myslela sebe ;-).
Nick original

XXX.XXX.22.157
gabrielaagama
napsal(a):
A vis co nickuoriginal-napis mi cim ty krmis jestery?a pak se muzem bavit.
Já krmím ještěry převážně hmyzem.
Pomohlo Vám to? Nemyslím si, že je potřeba se dále bavit. koukněte na výše zmíněný poměr Ca:P a zamyslete se nad stravou Vašeho leguána. Ono to že mu něco chutná a posypete to vápníkem neznamená, že z toho nějaký Ca metabolicky přijme.
Jiřisnake

XXX.XXX.234.156
gabrielaagama
napsal(a):
O co vam jde?ja jsem letita zkusena chovatelka 17cti jesteru pěti druhu, tak se chovejte na urovni.mimo jiné, nikdo z vas všech chytraku nedokazal pomoci zadavateli a obouvate se do me?tady je videt kdo vi něco o jesterech a kdo ma namistrovane reci, ktere nejsou na miste..
Tak so 17 rokmi sa radšej ani nechvalte, ked je údaj správny tak je to dôkaz, že ste naozaj blba ako peň a nelepí sa na vás nič! Ano ako píšu vyššie, zlý pomer, zle zloženie. Tipujem vás na prechovavatelku leguana v zalostnom stave a ramená máte asi z iného..
Jiřisnake

XXX.XXX.234.150
gabrielaagama
napsal(a):
17 kusu jesteru, ne roku
Chudak jesteři!
ssnakess

XXX.XXX.214.231
Jiřisnake
napsal(a):
Chudak jesteři!
Si přišel z hospody co...? Nejsilnější, nejpřitažlivější a hlavně nejchytřější...
Jiřisnake

XXX.XXX.234.186
ssnakess
napsal(a):
Si přišel z hospody co...? Nejsilnější, nejpřitažlivější a hlavně nejchytřější...
Debile!
ssnakess

XXX.XXX.214.231
Jiřisnake
napsal(a):
Debile!
Tak koukám že nám panáček vystřízlivěl...a žádná změna...slovní zásoba na nule.
Kde ty jsi chudáčku malá vyrůstal, že máš jenom jedno nejoblíbenější slovo.
adikan

XXX.XXX.214.107
Presne tak komentuje každý príspevok Jiřisnake.
Jiřisnake

XXX.XXX.234.40
adikan
napsal(a):
Presne tak komentuje každý príspevok Jiřisnake.
Debile hľadáš stredného jaštera ( ani 15m, nk ani 2m, niečo v strede- hovorím idioten), bez ohľadu na náročnosť v novom vlákne, takže za mňa blázon si ty úplne jasný!
ssnakess

XXX.XXX.214.231
Jiřisnake
napsal(a):
Debile hľadáš stredného jaštera ( ani 15m, nk ani 2m, niečo v strede- hovorím idioten), bez ohľadu na náročnosť v novom vlákne, takže za mňa blázon si ty úplne jasný!
Jíří, úplně si tě živě představim jak vždycky od někud příjdeš plnej sklamání, sedneš za počítač, a s kopajícíma nožičkama ventiluješ přes klávesnici svoje mindráky
a ted tě vidim jak jseš rudej vzteky
adikan

XXX.XXX.214.107
dobre ty.
Jiřisnake

XXX.XXX.234.198
adikan
napsal(a):
dobre ty.
Potrat tesne narodený, uz si našiel jaštera ani nie 2m ale ani nie 15m, bez ohľadu na náročnosť, niečo v strede ak píšeš vo vlakne nižšie, podľa toho už mienku mame všetci.
Jediný ssnakeess asi je gay, preto sa ti pcha do zadnice aspoň takto!
Tvoj vytvor:
https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/diskuse/detail/3250331/najlepsi-druh.
ssnakess

XXX.XXX.214.231
Pro jiřisnake...
Čekám že se semnou pustíš do rozsáhlejší debaty, a zatím se potvrzuje že si jenom vsteklej přizdisráč...
A bez obav, jsem 100% heterák...
Snakesss

XXX.XXX.234.149
ssnakess
napsal(a):
Pro jiřisnake...
Čekám že se semnou pustíš do rozsáhlejší debaty, a zatím se potvrzuje že si jenom vsteklej přizdisráč...
A bez obav, jsem 100% heterák...
Jsi buzik!
ssnakess

XXX.XXX.214.231
Snakesss
napsal(a):
Jsi buzik!
...můžu se potrhat smíchy jak jsi bezradnej...