Želva T. Hermanni hermanni x boettgeri

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.3.2017 12:25
zahadnytajemny

XXX.XXX.124.43

Léta se věnuji teraristice, ale dosud jsem neměl želvu, protože mám omezený prostor. Nyní začínám podléhat tlaku dítěte, které si už dlouho přeje želvičku. K dispozici mám prostor pouze na terárium 80x32x32 a přes léto balkon na Z stranu. Proto uvažuji pouze o jednom kuse Testudo Hermanni Hermanni (cca 12-15 cm).
1) Myslíte, že jí tyto podmínku budou stačit?
2) Volal jsem jednomu chovateli, který nabízí oba druhy (za cca THB 1000 a THH 2000 Kč), ale i jiné. A sám mi nabídnul, že můžu "ušetřit", že mi vybere mezi "levnějšími" T.H. boettgeri nějakého menšího jedince, který dle předpokladů vyroste spíše do velikosti dražších a menších THH. Co vy na to?

Díky za názory.

Nick original

7.3.2017 14:38
Nick original

XXX.XXX.22.157

To terárium pro želvu v žádném případě nestačí. Pokud trváte na chovu jakéhokoli Testuda, předělejte celý balkon na výběh a v zimě zimujte. Tím Vám odpadne potřeba domácího terária.
Samozřejmě to půjde pouze, pokud zabezpečíte na balkoně všechny potřebné podmínky pro život želvy (slunce/UV, správné teploty - gradient, vlhký záhrab atd.).

7.3.2017 16:09
Pandinus

XXX.XXX.161.10

Nick original napsal(a):
To terárium pro želvu v žádném případě nestačí. Pokud trváte na chovu jakéhokoli Testuda, předělejte celý balkon na výběh a v zimě zimujte. Tím Vám odpadne potřeba domácího terária.
Samozřejmě to půjde pouze, pokud zabezpečíte na balkoně všechny potřebné podmínky pro život želvy (slunce/UV, správné teploty - gradient, vlhký záhrab atd.).

Souhlasím. Uvedené rozměry se nehodí ani pro ty nejmenší rasy T.hermanni. Na chov hermanek vpodstatě vnitřní ubikace ani není třeba. Od jara do podzimu mají trávit venku, v zimě hibernují. Na chov uvnitř vhodné nejsou nejen z prostorových důvodů.

7.3.2017 16:58
zahadnytajemny

XXX.XXX.158.118

Udelat zelve na balkone vetsi vybeh z nejakeho velkeho plastoveho boxu neni problem. S tim pocitam. Muze tam byt treba od kvetna do zari. Navic v pripade potreby muzu balkon-lodzii castecne nebo celkove zavrit a zvysit tak teplotu. Nebude vadit, ze balkon nema zabradli z mrizi, ale skla a tudiz bude vybeh v teple, ale ve stinu?

7.3.2017 17:51
lupus4

XXX.XXX.102.17

vetsi vybeh ?

co si pod tím představujete?

jestli alespoň 2 x 1 m, tak pak asi jo
želva NENÍ hračka
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby-zelv-.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Chov-domaci-teraria-.html

přečtěte si uvedené odkazy (jsou to zkušenosti chlapa, co chová želvy desítky let a odchoval tisíce mláďat a fakt ví o čem to je )

porovnejte poctivě podmínky správné x ty vaše

chceteli "něco" želvího do mám prostor pouze na terárium 80x32x32

navrhuju změnu na malé druhy ž. vodních např. http://klapavky.webnode.cz/.

16.3.2017 09:49
zahadnytajemny

XXX.XXX.124.43

S místem a velikostí výběhu na balkoně problém není. Spíš to, že balkon nemá zábradlí s mřížemi, ale sklem, tudíž nebude přímé slunce na želvu. Ale UV záření přece dopadá pořád, i když ležím na pláži "pod slunečníkem", ne?
Jaký máte názor na v dotazu uvedenou nabídku chovatele vybrat a prodat mi menší exemplář THB, která bude mít údajně podobné míry jako THH, ale cena je poloviční? Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.3.2017 22:37
Uživatel s deaktivovaným účtem

zahadnytajemny napsal(a):
S místem a velikostí výběhu na balkoně problém není. Spíš to, že balkon nemá zábradlí s mřížemi, ale sklem, tudíž nebude přímé slunce na želvu. Ale UV záření přece dopadá pořád, i když ležím na pláži "pod slunečníkem", ne?
Jaký máte názor na v dotazu uvedenou nabídku chovatele vybrat a prodat mi menší exemplář THB, která bude mít údajně podobné míry jako THH, ale cena je poloviční? Díky.

Pokud tam postavíte tzv. želví stůl, tak není třeba řešit, že je UVB filtrováno přes skleněnou tabuli a želva na podlaze balkonu nebude na "sluníčku". S tím menším exemplářem THB upřímně nevím. Pro člověka, co chce želvu vpodstatě pro dítě bez nějakých chovatelských ambicí je asi škoda chovat THH, na druhou stranu asi se těžko budete po pěti šesti letech zlobit na prodejce, že THB o níž tvrdil, že bude mít podobné míry jaksi tyhle míry nemá a přerostla je. Dost možná v té době už ani želvu mít nebudete, nebo naopak vás to trápit nebude, protože vás chov chytne a nebudete řešit takovou banalitu jakým je, jestli je zvíře v adultu o pět deset cm na karapax delší. Asi bych daleko více před pořízením věnoval právě chovatelským podmínkám a jejich plnění, než řešit velikost. Ono balkon je super věc, ale když na něm visí 5dní v týdnu stínící prádlo, tak si tam želva taky moc slunka a tepla neužije.
Z takového balkonového chovu se ke mě dostal před lety takřka gumový samec horsfieldky, který ač měl zdánlivě venkovní podmínky, byl zničen nekvalitním krmením, špatnou orientací balkonu a to celé završeno špatným metabolismem z nedostatečné teploty (maminka dotyčného si nedala vysvětlit, že T.horsfieldi jaksi není spenglerka žijící ve stínu pralesního podrostu - prádlo bylo prádlo).

Přidejte reakci

Přidat smajlík