Ahoj, chystám se pro užovku červenou koupit nové terárium (cca 75*35*35). Měl bych několik dotazů. Zajímají dvě věci, osvětlení a vyhřívání.
Přemýšlel jsem nad vytápěním, aby nebylo závislé na světle a našel jsem keramické infračervené (https://www.akva-exo.cz/detail/teraristika/topeni/do-objimky/1561/). Použil bych termostat na hlídání dvou intervalů pro denní a noční teplotu. Bude stačit jedna tato "žárovka" umístěná na jedné straně terária na vyhřívání celého terária nebo je třeba kombinovat s něčím dalším?
Lze osvětlení řešit LED pasky, abych neovlivňoval teplotu v teráriu a ta byla závislá jen na vytápění? Je pro hada možné(nebude mu škodit) noční osvětlení?
Díky moc za každou radu.
Tak abych nezakládala nové vlákno, zkusím, zda mi někdo zareagujete zde, prosím.
Buduju terárium pro 4 agamy vousaté - chov. 240x80x60 (š, h, v). Zatím jsou malinké, tak jsou v terarku s originálním osvětlením (zářivka s denním světlem pro Uvb, žárovka pro teplo a UVA.)
Řeším také otázku LED pásků do toho nového.
Takže jak byste hodnotili tuto možnost: ponechat samozřejmě topnou žárovku s UVB na výhřevný bod, na "strop" dát řadu LED pásku s denním světlem (240 cm po délce, pochopitelně) a doplnit ji druhým páskem s UV LED (např. https://www.t-led.cz/p/uv-led-pasek-144w-original-uv-cip-7803?artnr=458&sizenr=458&gclid=CjwKCAjw0oveBRAmEiwAzf6_rLZqd95mcnLJYdcVW9w3OZbNiXEoXX5f-3k5NTUV-urv735C0VjLOhoCM4YQAvD_BwE).
1)Pořád se shodnete na nedostatečném UV?
2)A vyzařuje tedy tento pásek UVB i UVA?
3)Takže by mi stačila jen infračervená topná žárovka do výhřevu?
V odkazu výrobce doporučuje použití do terárií, ale víme jak to může být, že?
Jinak bych to hodila na jedno trafo, aby opravdu oba pásky svítily paralelně těch 12 hodin denně.
Po pravdě se mi fakt taky nechce do těch trubic, ale sehnat dostatek technických údajů, aby si to člověk s čistým svědomím spočítal a neublížil zvířatům, to je celkem nemožné.
Děkuji za trpělivost a odpovědi.
Jj, děkuji. Tohle mi určitě pomůže. To bych přesně hledala. Takovej pěknej, subjektivní projev. Hlavně je tam uvedeno, kolik lx má LED. 👍
Oni ti noví chovatelé nejsou konkurence. Zkuste se občas dívat jako budoucí kolegy, nebo že by mohl mít někdo i IQ vyšší jak 120, jen to není odborník na světlo.