Potřebuje suchozemská želva nutně UVA záření?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.12.2017 13:39
anet9398

XXX.XXX.213.114

Pořídila jsem si od chovatele čtyřměsíční želvu zelenavou. V teráriu mám UVB zářivku a obyčejnou 60W žárovku jako zdroj tepla. Chci se zeptat jestli je nutné dokupovat i UVA zářivku. Děkuji.

19.12.2017 23:13
radiata

XXX.XXX.234.143

UVB je podstatne... ziarivka myslite co? Trubicu? Ak ano, ta je len doplnok..To ste si o korytnacke a zdroji UVB nic nenastudovala?

20.12.2017 00:23
lupus4

XXX.XXX.85.34

anet9398 napsal(a):
Pořídila jsem si od chovatele čtyřměsíční želvu zelenavou. V teráriu mám UVB zářivku a obyčejnou 60W žárovku jako zdroj tepla. Chci se zeptat jestli je nutné dokupovat i UVA zářivku. Děkuji.

Ve stručnosti

UV záření
Ultrafialové záření je složka světla o určité vlnové délce – pro lidi je to vlnová délka za hranicí viditelnosti, ovšem někteří živočichové, jako jsou například plazi toto světlo dokáží vnímat. UV záření se dělí na tři složky (180-400nm),
Jak a čím tuto část slunečního záření nahradit v teráriu:
UVA: 315 – 400 nm – pro plazy neméně důležitá složka světla. Má příznivý vliv na psychiku zvířat, jejich barvu a přirozené chování včetně páření.
:Tuto složku ultrafialového záření emituje do jisté míry většina světelných zdrojů (i obyčejná žárovka). Jeho potřeba je přímo závislá na chovaném druhu – pouštní druhy budou logicky vyžadovat větší „dávky“ UVA než druhy podzemní, noční, či žijící pod příkryvem porostů.
Vhodným zdrojem UVA plnospektrální lineární zářivky s dobrou intenzitou světla, imitující sluneční svit (intenzita světla se udává v jednotce lux).

UVB: 280 – 315 nm – nejvýznamější složkou ultrafialového záření. S jeho pomocí probíhá v organismu syntéza vitamínu D3. U plazů to probíhá takto :Kůže přijímá ze slunečního svitu UVB záření (290 – 315 nm) v podobě provitaminu D (7-dehydrocholesterol), buňky kůže tento provitamín přemění za působení tepla na vitamín D3 (cholekalciferol). Ten potom putuje krevní plasmou do jater, kde se přeměňuje tzv. hydroxylací na calcidiol - 25(OH)D3 - ten je pak rozváděn krví po celém těle a v ledvinách je jeho část přeměněna na hormon calcitriol, který hraje hlavní roli právě v metabolismu vápníku.

aby to takhe mohlo fungovat je zároveň nutný správný poměr Ca (vápníku) a P (fosforu) a to min 2/1 lépe 3/1 a více ( Ca/P) v potravě
zároveň nezapomeňte na NUTNOST SPANÍ VE VLHKU!
to vše jste si měla nastudovat PŘED pořízením,

19.1.2018 23:55
anet9398

XXX.XXX.213.70

Jak jsem již napsala, UVB žárovku samozřejmě mám, dále mám obyč. žárovku jako zdroj tepla, ptala jsem se pouze jestli je nutné dokupovat k tomu i UVA žárovku, možná jsem to špatně napsala.

21.1.2018 15:34
Michal 92

XXX.XXX.182.14

Je mnohem lepší to uva dokoupit.

21.1.2018 15:49
radiata

XXX.XXX.234.245

Michal 92 napsal(a):
Je mnohem lepší to uva dokoupit.

Rad ked o tom nieco vies, nie za kazdu cenu.
Nie UVA nie je potrebne ziadne dokupovat. UVA obsahuje vacsina zdrojov, aj ziarovka, trubice.
No najpodstatnejsi je dostatocny a kvalitny zdroj UVB.
Na dosvetlienie pouzit svetelnym zdrojom, dostacuje klasicka trubica T5 ( kvalitnejsi zdroj ), pripadne T8. Pre tvoje info, obsahuju aj zlozku UVA.

21.1.2018 16:05
radiata

XXX.XXX.234.245

anet9398 napsal(a):
Jak jsem již napsala, UVB žárovku samozřejmě mám, dále mám obyč. žárovku jako zdroj tepla, ptala jsem se pouze jestli je nutné dokupovat k tomu i UVA žárovku, možná jsem to špatně napsala.

Ziarovka a ziarivka je rozdiel, dokola to motate.
Ziarivka- pre vas strucne trubica ( "neon").
Ziarovka- nieco co sa srubuje do zavitu a strkal si to do ust stryko Fester.
1.) Takze zdrojom UVB je co u vlastne u vas?
Ziarivka?Aka? T5? Výrobca? Ak nie je to T5, jevto obycajna trubica bez UVB!

2.) Zdrojom tepla je ziarovka? Vymente toto, dajte tam vybojku, ked to tep.podmienky umoznuju 80w, nepotrebujete predradnik.
V prvom rade treba studovat a aj napriek radam sa v tom stracate.

Přidejte reakci

Přidat smajlík