Had pro začátečníka

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.1.2018 13:29

Ahoj, chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti/názory ohledně pořízení hada. Předem píšu, že net jsem prolezla a dost článků jsem si přečetla, přesto nejsem stále rozhodnutá protože s hady nemám absolutně žádnou zkušenost.
Nikdy jsem terarijní zvíře neměla, nechovala - se zvířaty zkušenost mám - koně, doma máme dva psy, chovala jsem hlodavce, pár rybek... Ale s terárky a hady nikdy nic.
Popravdě z nich mám i dost respekt :) Hadi mě fascinují a tomu kterého si vyberu chci dopřát co nejlepší život - tedy dostatek prostoru a perfektní životní podmínky.

Četla jsem, že dost lidí pořizuje jako prvního hada buď hroznýše nebo krajtu, korálovku... Od koho mám hada pořídit? Ze Živé exotiky? Jak s ním můžu navázat kontakt aby byl, hodný" a nepokousal mě když budu čistit terárko (budu ho muset vyndat, manipulovat s ním..). Jakého hada si mám teda vůbec pořídit? Jsou někteří, méně agresivní" u kterých mám třeba vyšší šanci že bude hodný? Jak toho vůbec docílím? U psa je to něco jiného, tomu podstřčíte piškot a jste kámoši :)...ale hadovi?

Poraďte mi prosím, zkušení chovatelé, nebudu se bát když bude větší, terárko zařídím až podle toho jakého hada vyberu. A ještě - smace nebo samici? Je v tom nějaký rozdíl?

Děkuji moc za Vaše odpovědi

30.1.2018 13:52
karo2702

XXX.XXX.172.116

Tak určitě jak píšete korálovka, krajta, hroznýš nebo třeba užovka se většinou pořizují jako první hadi. Vybírejte dle možností velikosti a zařízení terária.
Ale aby byl had spokojený a ochočený, chce to ho občas vytahovat z teraria. Pokud máte z hadů respekt tak berte raději korálovku nebo užovku, jsou menší, tak si lépe a rychleji zvyknete.
Kupujte zásadně jen u chovatelů nebo na chovatelských burzách. Hadi stojí kolikrát i méně než ve zverimexu, jsou zdraví, máte velký výběr barev a hlavně vám chovatel pomůže a poradí

Neregistrovaný uživatel

30.1.2018 14:18
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.132.71

Dodám jen že hroznýše bych jako prvního hada úplně nedoporučovala, přeci jen, může z toho být i skoro třímetrové 20kg hovádko ne každý je kamarádský, pokud se pořídí mimino. Krajty královské bývají super, ani malé ani velké, většinou hodné - ale často haprují se žraním a jsou schopné dělat i hodně dlouhé pauzy a úplný začátečník si s tím ne vždy může poradit. Pokud by vám nevadilo shánět specifickou potravu (některý žere jen myši, jiný jen malé potkany jedna to che barevné druhá tmavé další je to fuk, je to dosti rozdílné doporučovala bych ji.
Užovky červené jsou fajn, je jich mnoho barev a jsou to v podstatě "blbuvzdorní" hadi. Pokud se vám vzhledově více líbí korálovky, vyhla bych se druhům kalifornská a mexická - někteří jedinci bývají občas agresivní, naopak třeba honduraské a sinalojky jsou v pohodě (píši jen o těch co jsem měla doma).
Pokud opravdu toužíte po něčem ne uplně maličkém tak i toho hroznýše ale zeptala bych se na velikost rodičů pokud nebudete chtít úplně mamuta nebo naopak něco pidi. Jsou chovatelé i na burzách co mají s prominutím zmetky a vzít od nich je risk a jsou i ti slušní, dá se to poznat z jednání i vzhledu samotného hada. Určitě chovatele upozornit že jste začátečník a preferujete klidné zvíře a nechat si poradit - dobrý vám nenacpe kousajícího zmetka. Projeďte internet, Podívejte se co by vás oslovilo z výše nabízených 4 možností nejvíce (je mnoho poddruhů a barev u každé z možností) napište sem a já vám zkusím poradit kvalitní chovatele pokud budu znát. Já bohužel v současné době nic z možných hadů nemám, akorát adult samce hroznýše co mi tu bude přebývat ale to byste se ochudila o ten růst mimina smajlík
Ještě malá rada v případě uplně mladičkých miminek se ujistit že jsou opravdu rozkrmená a vyptat se čím a jak byli krmeni doposud (had co žral živá holátka v krabičce ve velkém tera nemusí na mávání mrtvý reagovat, apod.).

30.1.2018 20:25
podlolik

XXX.XXX.57.157

Úplně nejlepší na začátek je užovka červená. Korálovky jsou občas kousavější, krajty někdy odmítají potravu a hroznýši jsou zase dost velký. Jestli samce nebo samici... u krajt a hroznýšů jsou vetší samice, naopak u užovky samci. Chovám různé samce a samice různých druhů hadů a samce mam většinou agresivnější, ale je to pouze má zkušenost, není to pravidlo.

31.1.2018 10:38

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ahoj, chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti/názory ohledně pořízení hada. Předem píšu, že net jsem prolezla a dost článků jsem si přečetla, přesto nejsem stále rozhodnutá protože s hady nemám absolutně žádnou zkušenost.
Nikdy jsem terarijní zvíře neměla, nechovala - se zvířaty zkušenost mám - koně, doma máme dva psy, chovala jsem hlodavce, pár rybek... Ale s terárky a hady nikdy nic.
Popravdě z nich mám i dost respekt :) Hadi mě fascinují a tomu kterého si vyberu chci dopřát co nejlepší život - tedy dostatek prostoru a perfektní životní podmínky.

Četla jsem, že dost lidí pořizuje jako prvního hada buď hroznýše nebo krajtu, korálovku... Od koho mám hada pořídit? Ze Živé exotiky? Jak s ním můžu navázat kontakt aby byl, hodný" a nepokousal mě když budu čistit terárko (budu ho muset vyndat, manipulovat s ním..). Jakého hada si mám teda vůbec pořídit? Jsou někteří, méně agresivní" u kterých mám třeba vyšší šanci že bude hodný? Jak toho vůbec docílím? U psa je to něco jiného, tomu podstřčíte piškot a jste kámoši :)...ale hadovi?

Poraďte mi prosím, zkušení chovatelé, nebudu se bát když bude větší, terárko zařídím až podle toho jakého hada vyberu. A ještě - smace nebo samici? Je v tom nějaký rozdíl?

Děkuji moc za Vaše odpovědi

..je třeba si také uvědomit zda budete schopna krmit, pokud budete mít hroznýše, velkými potkany a dále třeba králíky apod...i u krajty je třeba počítat s většími potkany...já začínala s užovkou červenou, brala jsem si jí z nevhodných podmínek, krmení bez problému myší...je to ale had poměrně rychlejší, takže jsem nakonec zůstala u krajt královských...měla jsem samici a nyní samce - oba bez problému berou myši, časem počítám s potkany...vzít si mládě - na burze seženete úplně bez problému za velmi přijatelnou cenu...brát na ruku - neznamená tahat všude s sebou...zvykne si v pohodě...už vícero chovatelů mi řeklo, že spíše vystartuje užovka, krajtička výjimečně, je to takový pomalý had - s příjmem potravy nemám problém ani s jedním z hadů...

Neregistrovaný uživatel

31.1.2018 11:36
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.132.71

Tak hroznýš i ten hodně narostlý je udržitelný na potkanech s úplným klidem, max holt jich dá víc ne jednoho a regiusku udržíte i na mastomyších nebo menších potkanech. Dá se to tak to nehroťte smajlík neznám moc hroznýšů co jsou krmeni králíky a to ani ti obrovští.

31.1.2018 18:07

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Tak hroznýš i ten hodně narostlý je udržitelný na potkanech s úplným klidem, max holt jich dá víc ne jednoho a regiusku udržíte i na mastomyších nebo menších potkanech. Dá se to tak to nehroťte smajlík neznám moc hroznýšů co jsou krmeni králíky a to ani ti obrovští.

..samozřejmě, že může, ale nemusí...a co se týká mastomyší, ty třeba nedám já pro jejich agresivitu...je to diskuze, tak přemýšlím i tímto směrem...

Neregistrovaný uživatel

1.2.2018 10:54
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.38.56

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
..samozřejmě, že může, ale nemusí...a co se týká mastomyší, ty třeba nedám já pro jejich agresivitu...je to diskuze, tak přemýšlím i tímto směrem...

A ono je nutne krmit zivym? Lze nakoupit i mrazene do zasoby a zlata ziva mastomys oproti mlademu potkanovi. Osobne nevidim smysl v tom rvat zvire za kazdou cenu tak aby z nej bylo sice obri ale tluste prezrane hovado co neni schopne se ani sparit a ma postupem let hafo zdravotnich problemu a nedozije se ani zadneho slusneho veku. Takze krmit hodne abo ale s rozumem. Proto bych zadneho hroznyse nervala kralikama.

1.2.2018 20:55

A ono je nutne krmit zivym? Lze nakoupit i mrazene do zasoby a zlata ziva mastomys oproti mlademu potkanovi. Osobne nevidim smysl v tom rvat zvire za kazdou cenu tak aby z nej bylo sice obri ale tluste prezrane hovado co neni schopne se ani sparit a ma postupem let hafo zdravotnich problemu a nedozije se ani zadneho slusneho veku. Takze krmit hodne abo ale s rozumem. Proto bych zadneho hroznyse nervala kralikama.

...nevím krmit mrtvým, je to škoda ne, pokud had dobře přijímá, proč ho ochudit o lov a boj se živou potravou, ale to jen můj názor...pokud had naroste do větších rozměrů, bude chtít adekvátně své velikosti i velikou kořist, může dojít u hroznýše i na toho králíka...mimochodem názor mého kamaráda, letitého teraristy je ten, že pokud se dává hadovi větší kořist a přiměřeně střídmě, naroste mu pak krásně hlava...a není to překrmené tlusté tělo s malou hlavičku...prý ty hady podceňujeme co se týče podávání velikosti kořisti...

Neregistrovaný uživatel

2.2.2018 10:52
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.38.56

Jo a kdyz krmite adult potkanem mate zvire za desitky tisic a potkan po vhozeni rovnou skoci po hadovi mate drahe zmrzacene zvire ktere dik jizve bude na vzhled neprodejne smajlík nebo staci kdyz ho blbe chytne. Dekuji hadu dorasovanych pri krmeni zivou potravou mi rukama proslo dost na to abych tak krmila.jen pokud had striktne mrtvou odmita.

2.2.2018 20:26

Jo a kdyz krmite adult potkanem mate zvire za desitky tisic a potkan po vhozeni rovnou skoci po hadovi mate drahe zmrzacene zvire ktere dik jizve bude na vzhled neprodejne smajlík nebo staci kdyz ho blbe chytne. Dekuji hadu dorasovanych pri krmeni zivou potravou mi rukama proslo dost na to abych tak krmila.jen pokud had striktne mrtvou odmita.

...respektuji Váš náhled...

Přidejte reakci

Přidat smajlík