Podezření na IBD co s tím?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.2.2018 18:22

Zdravím chovatele Hroznýšů královských. Před 4 měsíci jsem zakoupil cca. dvouletého samce Sunglow, byl celkem bezproblémový co se chování, svleků a příjímání potravy týce. Po 3 měsíční karanténě jsem dal samce k samici a byly spolu cca 20 dní a vše bylo ok až do včerejška kdy jsem opět čistil tera a při vyndání samce jsem spozoroval jeho divné pohyby a zaklánění hlavy. Jsem v začátcích a nezkušený, ale jeho chování mne zarazilo a začal jsem pátrat co by to mohlo být a našel jsem jen něco málo o IBD a to z roku 2007 a ani tam toho moc nebylo. Poradí někdo a nebo jak s tím dál?

Neregistrovaný uživatel

16.2.2018 10:34
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.234.242

Na veterinu nechat odebrat krev a udelat testy. Oboum i samici. Mohl to chytit i az od ni a jen byt nachylnejsi. Nekdy na to had pada hned jindy po x letech. Testy na jedboho hada stoji asi tisicovku. Stoprocentni u zivych hadu nejsou (to lze jen pri pitve) ale vetsinou to presne je. Zeptat se na veterine na testy na ibd nebo arena virus - ten jestli se beplwtu ibd zpusobuje. Testy jaou drahe neb to delaji jen urcite laborky a snad dokonce ani ne ceske. Nicmene bez nich jistota nebude. Pokud vam vyjdou pozitivni had na 90% ibd ma. Pokud negativni po par mesicich opakujte. Hady kazdopadne rozdelit dodrzovat prisnou hygienu a dezinfikovat vse s cim by prisli do styku oba. A pak se zaridit podle testu. Pozitivni zvire utratit negativni hlidat a caswm zopakovat.

16.2.2018 18:30
squit

XXX.XXX.196.231

A nebo to může takzvaný "wobbling" nevim teda jestli je i hrozňů, ale koberce a regiusky to mají docela často pokud v sobě mají mutační geny (koberce - jaguar, regiusky - spider a nevím jaké všechny další barevné mutace to provází).

Neregistrovaný uživatel

17.2.2018 15:14
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.162

U hroznysu klasiky wobbling neni. Muze to byt zpusobeno ale samozrejme i jinymi vecmi nez ibd. Ale to se jinak nez testy nevylouci a nositeli ibd se to v ceskem chovu bohuzel jen hemzi.

19.2.2018 13:09

Jj o tom jsem hodně četl, že český chovatel než prijít o peníze raději mlčí a postupně chov s podezřením rozprodá pod cenou. Pak není divu že se to nedaří aspoň minimalizovat. Na testy už jsem se domluvil s veterinářem, nechám testovat zatím jen samici se kterou přišel do styku a uvidím. Samce jsem koupil před 4 měsíci a budu kontaktovat prodejce, ani né tak o reklamaci a vrácení peněz. Jako spíš aby věděl, že tuto nemoc v chovu může mít. Jsem zvědav na jeho reakci. Samce nechám usmrtit a dokud neproběhne několik testů na ostatní hady nemohu dělat nic ta nejistota a obavy že to mají i ostatní je hrozná

Neregistrovaný uživatel

20.2.2018 11:32
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.80

Ja bych s usmrcenim sce pockala na potvrzeni a testy bych nechala delat i u nej. Prilisne teplo v tera muze vyvolat i reakce ala ibd. Testy jemu i samici. Pak pripadne kontaktovat chovatele. Jinak mohu se zeptat od koho had je? Klidne do zpravy zde na ifaune. Driv jsem hroznyse chovala a tak nejak vim cca kdo co a jak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík