Jakou výhřevnou žárovku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Bendik

26.9.2019 19:49
Bendik

XXX.XXX.213.0

Dobrý den, mám terárium o rozměrech 40x40x100. Koupil jsem výhřevnou žárovku od exo terra intense basking spot 75w, ale myslím si, že vyhřívá až moc. Nevím jestli mám koupit tu samou jen s 25w nebo 50w. Prosím o radu.

26.9.2019 20:30
Jiří5

XXX.XXX.76.91

Nebylo by dobré nejdříve trochu zapracovat s teploměrem? Všechny teplotní zóny včetně vyhřívacího místa proměřit, zjištěné hodnoty porovnat s hodnotami které vyžaduje vaše zvíře. Chce to trochu trpělivosti a měřit teploty průběžně během dne. Hned po rozsvícení nezjistíte nic.

Bendik

26.9.2019 21:45
Bendik

XXX.XXX.213.0

Jiří5 napsal(a):
Nebylo by dobré nejdříve trochu zapracovat s teploměrem? Všechny teplotní zóny včetně vyhřívacího místa proměřit, zjištěné hodnoty porovnat s hodnotami které vyžaduje vaše zvíře. Chce to trochu trpělivosti a měřit teploty průběžně během dne. Hned po rozsvícení nezjistíte nic.

Ano měřil jsem. A zjistil že za 12 hodin 75 w žárovka vytopí celý terárium nad 40 °C

27.9.2019 17:37
nuty

XXX.XXX.59.104

Zkus obyč bodovku 40w.Je to to samé,jenom levnější a nemá to hezké fotky na krabičce.Začíná být problém je koupit.Doporučuju malé elektra,ale sehnal jsem je i u vietnamců.

Anedsula

27.9.2019 19:02
Anedsula

XXX.XXX.213.0

nuty napsal(a):
Zkus obyč bodovku 40w.Je to to samé,jenom levnější a nemá to hezké fotky na krabičce.Začíná být problém je koupit.Doporučuju malé elektra,ale sehnal jsem je i u vietnamců.

Dobrý den, moje 2 měsíční agama (vousatá) někdy zavře jedno oko a druhé nechá otevřené (střídá je). Mám oni strach. Koukala jsem a přečetla si, že býval problém s UVB repti glo 10.0. Tu sice nemám, ale mám repti glo uvb 2.0+. Musím koupit jiné UVB? Nebo ta 2.0 bude v pořádku.

27.9.2019 20:04
nuty

XXX.XXX.59.104

Já už Pogonny pár let nechovám,tak v těch kompaktech nemám přehled.To 2,0 bude spíš slabší,než by potřebovala,ale počkej až se ozve někdo se současnýma zkušenostma.Tenkrát byl u repti gla problém u jedné série.Případně kontaktuj" Lucifera "na Tera poradně.

Anedsula

27.9.2019 20:05
Anedsula

XXX.XXX.213.0

nuty napsal(a):
Já už Pogonny pár let nechovám,tak v těch kompaktech nemám přehled.To 2,0 bude spíš slabší,než by potřebovala,ale počkej až se ozve někdo se současnýma zkušenostma.Tenkrát byl u repti gla problém u jedné série.Případně kontaktuj" Lucifera "na Tera poradně.

Ok díky

28.9.2019 10:37
Jiří5

XXX.XXX.76.217

pro Bendik

V tom případě je váš dojem zcela na místě. Musíte zvolit takový zdroj tepla aby i v omezeném prostoru terárka bylo umožněno chovanému zvířeti využívat různé teplotní zóny. Těch naměřených cca 40°C by mělo být přímo pod zdrojem na "vyhřívacím místě". Ostatní prostor terka obvykle stačí okolo 25-29°. Samozřejmě především záleží na druhu zvířete a jeho nárocích na teplotu. Čím více takových míst s různou teplotou v terku bude, tím lépe.
Předpokládám, že větrání terka máte dobře vyřešené v pokud ne tak i 25W zdroj dokáže v omezeném prostoru za pár hodin divy. Netuším jaké zvíře chováte či chcete chovat ale obvyklé požadavky chovanců na zdroj UVB nutí k instalaci dalšího potenciálního zdroje tepla a to i v případě využití kompaktní zářivky která je ve "výrobě" tepla poměrně skromná.
Z uvedených důvodů bych řešil problém vhodnou výbojkou s předřadníkem. Jsou na trhu tuším od 35W. Pokud by se ukázalo že vzhledem k úhlu vyzařovaného světla jsou nedostatečně osvětleny ostatní prostory terka, doplnil bych lineární zářivkou, případně led světlem s kvalitním spektrem.
Vím, stojí to poněkud víc než žárovky z večerky a mnohdy je to třeba zbytečné, chcete-li ale dobré a dostupné osvětlení tak se stejně časem k podobnému řešení pravděpodobně uchýlíte.

28.9.2019 13:47
Jiří5

XXX.XXX.76.217

Andesdula

Repti Glo 2 UVB pro agamu vousatou nestačí.
Vyberte zdroj (třeba na již poskytnutém odkazu) který emituje ve spektru větší podíl UVB. Pro informaci, vhodnost pro ten který druh je přímo napsaná na obalu výrobku. Rád bych se zeptal, ten váš kompakt je jediný zdroj světla a tepla v terku?
Příčina zavírání očí u agamy vinou kompaktu není sice zcela vyloučené, přichází však v úvahu především tehdy pokud nejsou splněny ze strany výrobce garantované parametry, případně když spotřebitel nedbá na doporučení výrobce a svítí stále dále, daleko přes doporučenou dobu funkce.
Proto jako primární problém Repti glo nevidím. Je ale fakt, že potíže se sérií Repti glo 10 UVB, svého času byli.

Přidejte reakci

Přidat smajlík