Dobrý den, budu mít agamku a nevím jak to bude s krmným hmyzem. Chov je podle mě zbytečný, ale nechci chodit každý týden pro polomrtvé cvrčky:)
Někdo mi říkal ať si nakoupím na burze cvrčky na měsíc, ale nevím jak je chovat. Nechci aby se rozmnožovali prostě zkrmím koupím na burze další. Doufám že můj dotaz chápete...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můžu doporučit spíše šváby, jsou výživnější a i přes to že hodně lidí má zakódované šváby jako hnusné bestie, tak cvrčci oproti jim páchnou, dělají hluk, je u nich normální kanibalismus. Myslím si, že by pro vás by bylo nejlehčí nakoupit na burze nymfy švábů (Blaptica dubia) (nymfy doporučuji kvůli velikosti, předpokládám že to bude mládě pogony) a ti vám vydrží dlouho, stačí do boxu (na dno ovesné vločky, dvakrát do týdne kousek zeleniny/ovoce na tekutiny). Jinak káždý týden polomrtví cvrčci by se vám dost prodražili.

Ono záleží kolik jich tam chcete mít, velikost je jedno. Stačí aby to mělo vyšší okraje (aby to nebyl nějákej placatej box) a pak dostatečné větrání v otvoru, ideální vyřezat a tam nalepit nějáký materiál který bude dobře větrat. Tu vlhkost nepodcenit, vyšší vlhkost může způsobit pěknou neplechu a při nejhorším by pošli všichni švábi
Mám zkušenost s plastovým boxem z IKEi s pletivem ve víku. Na dno samozřejmě nějaké ovesné vločky, nastrouhané piškoty (méně), apod. Dohlížejte na to, aby měli vždy přístup k ovoci (pozor na plísně!!!) nebo zelenině. Mějte na paměti, že to co dáváte krmnému hmyzu bude nepřímo jíst i váš chovanec :). Jako výplň prostoru nějaká plata od vajec. Cvrčci obvykle nevydrží přes tři týdny, takže časem přijdete na šváby, nebo na více chovanců, protože vás to de facto nic nestojí.

..používám větší plastbox, místo víka přetáhnu silonkami - nohavice odstříhnu a zavážu na uzel......na dno strouhanku, vločky anebo na burze přímo míchanou směsí pro cvrčky.....krmím tenkými plátky mrkve, občas list domácího salátu......vydrží mi zhruba tři týdny - stačím zkrmit.....

Ciliatus
napsal(a):
Neprokoušou we náhodou silonkami 🤔? Mně se prokousali i tvrdým plastovým pletivem...
A mluvíte teď o švábech? Ti mi nikdy nic neprokousali

Ciliatus
napsal(a):
Myslel jsem že se bavíme o cvrčkách. Pardon 😅
Jasný, já taky nevěděl cvrčci by to asi prokousali, no
Jestli je chcete pouze skladovat cvrčky/množit šváby, naše rady výše obsahují vesměs vše, a tedy je zbytečné sále hledat :). Pokud byste ale chtěla cvrčky množit, přeji hodně štěstí, protože si své poznatky úspěšní chovatelé převážně nechávají pro sebe jako jakési obchodní tajemství. Vše co vím je, že to chce teplo (25-28°C), kladiště (krabička s rašelinou, ve víčku kovové pletivo), tři krabice (jednu pro vajíčka a čerstvě vylíhlá mláďata, subadult, adult), hodně kvalitní potravy, času, péče a dobré hygieny :D

Ciliatus
napsal(a):
Neprokoušou we náhodou silonkami 🤔? Mně se prokousali i tvrdým plastovým pletivem...
...tak používám středně vysoké plastboxy a v životě mi nevylezli nahoru, natož aby se prokousali.....kdysi jsem měla i bez krytí, když jsem měla box vysoký.....

...navíc ta silonky mi poradil můj kamarád, letitý terarista.....a využívám i u boxu se sarančaty a také v pohodě......
Janae1

XXX.XXX.160.6
napsal(a):
...navíc ta silonky mi poradil můj kamarád, letitý terarista.....a využívám i u boxu se sarančaty a také v pohodě......
Saranče a cvrčka v tomto nejde srovnávat.
Ale silonky na svrčky vyzkouším, kdyby se prokousali, budou mít alespoň kočky zábavu, teď máme cvrčky co necvrkaj, tak můžu experimentovat.
Ciliatus
napsal(a):
Jestli je chcete pouze skladovat cvrčky/množit šváby, naše rady výše obsahují vesměs vše, a tedy je zbytečné sále hledat :). Pokud byste ale chtěla cvrčky množit, přeji hodně štěstí, protože si své poznatky úspěšní chovatelé převážně nechávají pro sebe jako jakési obchodní tajemství. Vše co vím je, že to chce teplo (25-28°C), kladiště (krabička s rašelinou, ve víčku kovové pletivo), tři krabice (jednu pro vajíčka a čerstvě vylíhlá mláďata, subadult, adult), hodně kvalitní potravy, času, péče a dobré hygieny :D
Množit 100% ne. A ještě se zeptám není tu někdo s agamou vousatou? Jaký hmyz jí dáváte vy? Já asi bych dala ty blaptica dubia, ale jestli máte něco lepšího co se dobře chová(opět nemyslím množení jenom zkrmit a hotovo) tak za každou radu jsem ráda

Janae1
napsal(a):
Saranče a cvrčka v tomto nejde srovnávat.
Ale silonky na svrčky vyzkouším, kdyby se prokousali, budou mít alespoň kočky zábavu, teď máme cvrčky co necvrkaj, tak můžu experimentovat.
...to sice nedá, ale pokud se bavíme jak hmyzákům zabezpečit co nejlepší větrání, tak tohle je u nich také dobré, protože sarančata dost nesnáší vlhko, a tohle je dokonalé na větrání.....jo jo stepní, jsou s cvrkotem v pohodě....pokud mi při krmení nějaký uteče, kočky ho najdou velice dobře....

L123
napsal(a):
Množit 100% ne. A ještě se zeptám není tu někdo s agamou vousatou? Jaký hmyz jí dáváte vy? Já asi bych dala ty blaptica dubia, ale jestli máte něco lepšího co se dobře chová(opět nemyslím množení jenom zkrmit a hotovo) tak za každou radu jsem ráda
...já je chovám už dlouho, nyní mám dvě samice a samce......dávám cvrčky, sarančata, občas červy - ale to jen opravdu občas + mají v teráriu květináč s Kalisií, občas nastrouhám mrkev, v létě ze zeleného z venku - jetel, jitrocel, mlíčí, pampelišky, květy ibišku......šváby nedávám, představa, že mi nějaký uteče tak to opravdu ne.....
napsal(a):
...já je chovám už dlouho, nyní mám dvě samice a samce......dávám cvrčky, sarančata, občas červy - ale to jen opravdu občas + mají v teráriu květináč s Kalisií, občas nastrouhám mrkev, v létě ze zeleného z venku - jetel, jitrocel, mlíčí, pampelišky, květy ibišku......šváby nedávám, představa, že mi nějaký uteče tak to opravdu ne.....
Děkuju, ale švábi pro ně jsou jinak v pohodě ne? A ještě myslíte si že stránky www.davidmuzicek.cz jsou v pohodě?

L123
napsal(a):
Děkuju, ale švábi pro ně jsou jinak v pohodě ne? A ještě myslíte si že stránky www.davidmuzicek.cz jsou v pohodě?
...ano, ale zkusila bych trochu pestřeji, tedy i cvrčky a sarančata, v létě nasmýkat hmyz......dobré stránky měly agamky.eu......

L123
napsal(a):
Já bych zkusila nejdřív šváby další měsíc zase něco jiného atd.
...je to na vás.....
napsal(a):
Můžu doporučit spíše šváby, jsou výživnější a i přes to že hodně lidí má zakódované šváby jako hnusné bestie, tak cvrčci oproti jim páchnou, dělají hluk, je u nich normální kanibalismus. Myslím si, že by pro vás by bylo nejlehčí nakoupit na burze nymfy švábů (Blaptica dubia) (nymfy doporučuji kvůli velikosti, předpokládám že to bude mládě pogony) a ti vám vydrží dlouho, stačí do boxu (na dno ovesné vločky, dvakrát do týdne kousek zeleniny/ovoce na tekutiny). Jinak káždý týden polomrtví cvrčci by se vám dost prodražili.
Ten box třeba takový?