Ahoj,
předem vím, že je tu spousta témat co do terárek, ale mám trošku specifický nároky. Uvolnilo se mi terárko 155x50x50 (dvš) a přemýšlím co do něj. Momentálně mám picty, lugubrise, phelsumy grandisky, klemmerky, ciliáty, tribolonotusy, bazilišky páskovaný a leguánky obojkový. To co je dospělý odchovávám.
Chovatelství se věnuju cca 3 roky. Takže nějaký zkušenosti mám, ale rozhodně se nepovažuju za nějakou zkušenou chovatelku :-) ale chtěla bych se už posunout trošku dál, pořídit něco zajímavějšího, na chov náročnějšího. Ale nemám vůbec přehled co je teď k dostání, na Exotiku se kvůli práci dostanu tak jednou za rok, protože vždycky vychází, když mám noční, takže nevím co se teď nabízí nebo jaký jsou ceny.
Co mě tak zaujalo jsou tilikvy, čukvaly možná uromastyx nebo varan? Taky zajímavý zvíře. Spíš teda bych preferovala něco býložravějšího a do suššího prostředí. Nechci nic pralesního s 90% vlhkostí a podobně.
Tak jsem se tady chtěla poptat co je tak ještě k dostání? A co by samozřejmě šlo do toho terárka. Případně jestli mi můžete něco doporučit. Potřebuji to zúžit, nastudovat chov a vybrat něco ideálního :-) Dík
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ja v takomto tera chovám pár varanov Varanus acanthurus.

Alebo v takýchto tera mám po jednu až dve tilivy obrovské.

Áno da s v takom tera chovať aj pár.
Cceh

XXX.XXX.112.10
nicooo
napsal(a):
Nad těma tilikvama právě přemýšlím nejvíc, nejvíc mě zaujaly. Dá se v tom chovat pár? Nebo jen dva mladší jedince?
Tilikvy se opravdu nevyplatí chovat po více kusech, viděl jsem dost případů kde se navzájem dost napadali (občas to končilo dokonce i utrhnutím končetiny). Ani v přírodě se navzájem mimo páření nevyhledávají. Jsou to samotáři
Cceh

XXX.XXX.112.10
nicooo
napsal(a):
Aha, tak to spíš asi budu koukat po čukvalách. Dvě terárka volný nemám, aby mohli být odděleně. Škoda
A proč ne jen jednoho? Jsou to celkem aktivní a zajímaví tvorové. S tím jejich modrým jazykem by krásně likvidovali nechtěné oblovky

Jinak Uromastyx je nadherne zvire, a dost ochocitelne (berou si klidne potravu z ruky), ale je nutne vzít v uvahu energetickou narocnost a potrebu kvalitního UV zdroje, vyresit zimovani..
Cceh
napsal(a):
A proč ne jen jednoho? Jsou to celkem aktivní a zajímaví tvorové. S tím jejich modrým jazykem by krásně likvidovali nechtěné oblovky
Tak já to beru trochu komplexně, jako druhou úroveň chovu :-) odchov. Jedna věc je zvíře chovat a druhá odchovat. Po odchovu si tevrve můžu říct, že to asi dělám dobře :-) zvlášť u těžších druhů, ty, když nebudou mít optimální podmínky, tak se prostě nerozmnoží, viz to zimování a podobně. Nevim prostě to je taková moje psychická věc :-)

nicooo
napsal(a):
Tak já to beru trochu komplexně, jako druhou úroveň chovu :-) odchov. Jedna věc je zvíře chovat a druhá odchovat. Po odchovu si tevrve můžu říct, že to asi dělám dobře :-) zvlášť u těžších druhů, ty, když nebudou mít optimální podmínky, tak se prostě nerozmnoží, viz to zimování a podobně. Nevim prostě to je taková moje psychická věc :-)
Tak to chápu, ještě s tou jejich vejcoživorodostí to není zrovna lehké
Tak ty asi zatím vyškrtnu ze seznamu. Jako druhý v pořadí jsem měla čukvaly. Ty jsou úžasný, ale tam úplně nevim, jak to je vůbec i s dostupností, třeba tady na Ifauně není nic a do Hammu nejezdím navíc teď s tou virovou situací je otázka jestli vůbec nějaký burzy na podzim budou. Radši kupuju klasicky přímo od chovatele, člověk na to má klid než někde na burze, vidí zázemí a přijde mi to prostě lepší. tady je asi největší výběr u varanů, ale tam zase mám asi moc respekt, přeci jen varan je varan :-) nevim, jak jsou na tom s nějakou agresivitou, tak aby mi případně zůstaly prsty :-)

Ak chcete varana tak by som odporúčal Varanus acanthurus. Je to malý druh varana a nieje agresívny.
Niečo o chove https://reptillia.estranky.sk/clanky/Varanusacanthurus.html