Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.10.2006 23:17

Pred dvema dny mi utekl samecek zelvy stepni. Co by jste mi doporuculi? Uz jsem prolezl celou zahradu po kolenou. Zimu asi neprezije, je mi z toho smutno.

5.10.2006 10:58

petrm napsal(a):
Pred dvema dny mi utekl samecek zelvy stepni. Co by jste mi doporuculi? Uz jsem prolezl celou zahradu po kolenou. Zimu asi neprezije, je mi z toho smutno.

poradila bych ti tohle zelva-hlavne ta nase utíka na 2 strany ale hlavne na vychod.. chce to jit hledat navecir -Poproz perfektně se zahrabou a zamaskujou.. !!! ta našenam leze pod tůje.. pls najdi ho uz kvuli mne mne totiz nekdo samce z.ctyrprste ukradl a mam je holcicku.. !nevzdavej to! a davej vědět!

5.10.2006 22:25

petrm napsal(a):

Pravděpodobně zimu přežije, z toho bych si asi hlavu tolik nelámal, ale stejně jako tebe, by mne mrzelo, že se želva ztratila. I mě se ze včerejška na dnešek ztratila želva. Zahrabala se ve skleníku takovým způsobem, že ji bylo těžké ji nalézt. Proto si myslím že i ta tvoje je někde v zemi, kde se bude prohrabávat hlouběji a hlouběji. Zvlášť horsfieldka. Hledej včas, protože tyto želvy dokáží 2-3 metrové štoly, které je těžko rozpoznat od okolí. Pokud najdeš jen trochu víc nahrnutou hlínu, tak tam začni hledat.
V této době si myslím, že útěk ven je spíš útěk pod zem.
Hodně štěstí.
Milan

7.10.2006 23:27

milan napsal(a):
Pravděpodobně zimu přežije, z toho bych si asi hlavu tolik nelámal, ale stejně jako tebe, by mne mrzelo, že se želva ztratila. I mě se ze včerejška na dnešek ztratila želva. Zahrabala se ve skleníku takovým způsobem, že ji bylo těžké ji nalézt. Proto si myslím že i ta tvoje je někde v zemi, kde se bude prohrabávat hlouběji a hlouběji. Zvlášť horsfieldka. Hledej včas, protože tyto želvy dokáží 2-3 metrové štoly, které je těžko rozpoznat od okolí. Pokud najdeš jen trochu víc nahrnutou hlínu, tak tam začni hledat.
V této době si myslím, že útěk ven je spíš útěk pod zem.
Hodně štěstí.
Milan

Souhlas s Milanem, já jsem svého samce T.horsfieldy našel v ohradě asi 25 cm pod zemí. Chce to hledat včas a denně kontrolovat výběh.

8.10.2006 06:48

berberis napsal(a):
Souhlas s Milanem, já jsem svého samce T.horsfieldy našel v ohradě asi 25 cm pod zemí. Chce to hledat včas a denně kontrolovat výběh.

když mi bylo 8 let udělal jsem na zahrádce želvě ohrádku, kde nějaký čas vegetila, než se podhrabala a zdrhla, hledal jsem jí celý zbytek léta a na podzim jsem jí našel zahrabanou ve skalce. Tom

8.10.2006 09:26

grassel ii napsal(a):
když mi bylo 8 let udělal jsem na zahrádce želvě ohrádku, kde nějaký čas vegetila, než se podhrabala a zdrhla, hledal jsem jí celý zbytek léta a na podzim jsem jí našel zahrabanou ve skalce. Tom

Ahoj pokud máte někde nějaké tuje nebo nízké keře tak tam to skus pořádně prohledat a ještě hledej tam kde je kyprá půda protože tam kde je tvrdá a udusaná půda tak tam se jim špatně hrabe a zachvilu se na to vykašlou já mám taky horsfeldky a jednou mi utekli jednu sem našel zahrabanou pod tujema v mulčové kůře a druhou zahrabanou u plotku u obruvníku. Hodně štěstí při hledání

8.10.2006 17:17

petrm napsal(a):

nedá mi, musím se opět ozvat. Potkalo mě to samé. Horsfieldka se zdejchla a už ji hledám několikátý den. nevypadá to slibně protože jsem už překopal asi 15-20% výběhu. Možná se už zahrabala tak hluboko, že se budu muset smířit se zimováním venku. Hlavně aby se nevyhrabala mimo výběh. Budu to samozzřejmě ještě zkoušet. Měl jsem je ve skleníku, ale přes den jim ho otevírám a část jich vyleze ven. No, nezáviděníhodná situace. Malinko jsem to podcenil. Už jsem kopal horsfieldku z hloubky asi 60cm, možná by tam tu zimu přižila bez problémů - teda spíše určitě, ale v tom místě mám bývalou žumpu, která je po vyčištění zasypaná kamením a nevěřil jsem, že by se želva mohla zahrabat bezbečně. Proto jsem ji z té hloubky vyndal. Tuto želvu ale jdu teď ještě hledat.
Milan

8.10.2006 18:52

milan napsal(a):
nedá mi, musím se opět ozvat. Potkalo mě to samé. Horsfieldka se zdejchla a už ji hledám několikátý den. nevypadá to slibně protože jsem už překopal asi 15-20% výběhu. Možná se už zahrabala tak hluboko, že se budu muset smířit se zimováním venku. Hlavně aby se nevyhrabala mimo výběh. Budu to samozzřejmě ještě zkoušet. Měl jsem je ve skleníku, ale přes den jim ho otevírám a část jich vyleze ven. No, nezáviděníhodná situace. Malinko jsem to podcenil. Už jsem kopal horsfieldku z hloubky asi 60cm, možná by tam tu zimu přižila bez problémů - teda spíše určitě, ale v tom místě mám bývalou žumpu, která je po vyčištění zasypaná kamením a nevěřil jsem, že by se želva mohla zahrabat bezbečně. Proto jsem ji z té hloubky vyndal. Tuto želvu ale jdu teď ještě hledat.
Milan

Milane,
dekuji Vam za radu. Dnes jsem ji vykopal ve vybehu, byla asi 15cm pod zemi. Nechapu jak to vyhrabala. Půda je tak tvrda a sucha. Ten kopecek byl skoro neznatelny.
Vase rady mi vždy pomohly a budu na ne spolehat i v budoucnu. Preji Vam at svou horsfildku vykopete a hodne stesti v chovu!

8.10.2006 20:24

petrm napsal(a):
Milane,
dekuji Vam za radu. Dnes jsem ji vykopal ve vybehu, byla asi 15cm pod zemi. Nechapu jak to vyhrabala. Půda je tak tvrda a sucha. Ten kopecek byl skoro neznatelny.
Vase rady mi vždy pomohly a budu na ne spolehat i v budoucnu. Preji Vam at svou horsfildku vykopete a hodne stesti v chovu!

i já se musím pochlubit. po dlouhém hledání o překopání celého skleníku jsem našel mého uprchlíka. Bylo to zřejmě stejné jako u vás. Místo u kterého bych vůbec nepředpokládal, že by se tam mohl horsfieldďák zakopat. Jsem rád, že se nám ty naše želvy "vrátili". Přeji vám mnoho úspěchů v roce. Nálada je určitě veselejší, že?
Milan

9.10.2006 19:36

milan napsal(a):
i já se musím pochlubit. po dlouhém hledání o překopání celého skleníku jsem našel mého uprchlíka. Bylo to zřejmě stejné jako u vás. Místo u kterého bych vůbec nepředpokládal, že by se tam mohl horsfieldďák zakopat. Jsem rád, že se nám ty naše želvy "vrátili". Přeji vám mnoho úspěchů v roce. Nálada je určitě veselejší, že?
Milan

Musim rict, ze kdyz jsem ji nasel, tak jsem mel vetsi radost nez kdyz jsem si ji poridil.
Chtel jsem se jeste neco zeptat mimo tema. Mam vejce horsfieldky v inkubatoru. Je na nem podelna prasklina. Zalil jsem ji voskem. Myslite ze z nej neco bude? Uz je tak 2.mesic a nekazi se.
A jeste dalsi dotaz zas uplne mimo tema. Jak lze rozeznet pohlavi u klapavek S.odoratum. Je tam prohluben na karapaxu nebo jina barva duhovky, nebo nejaky takovy markant, ktery by pomohl pri urcovani aniz by byla moznost obe pohlavi vzajemne porovnat?
A uz prestanu otravovat.
S pozdravem Petr M.

9.10.2006 21:11

petrm napsal(a):
Musim rict, ze kdyz jsem ji nasel, tak jsem mel vetsi radost nez kdyz jsem si ji poridil.
Chtel jsem se jeste neco zeptat mimo tema. Mam vejce horsfieldky v inkubatoru. Je na nem podelna prasklina. Zalil jsem ji voskem. Myslite ze z nej neco bude? Uz je tak 2.mesic a nekazi se.
A jeste dalsi dotaz zas uplne mimo tema. Jak lze rozeznet pohlavi u klapavek S.odoratum. Je tam prohluben na karapaxu nebo jina barva duhovky, nebo nejaky takovy markant, ktery by pomohl pri urcovani aniz by byla moznost obe pohlavi vzajemne porovnat?
A uz prestanu otravovat.
S pozdravem Petr M.

Prasklina na želvím vejci je dost vážná věc, ale znám spoustu případů. že po "přelepení" voskem či jen obyč. páskou se vejce doinkubovalo bez problémů. Pokud tedy nejeví žádné změny a není na první pohled zkažené, tak ho neotvírejte. Mělo by se doinkubovat. Doba je v normě. Nepíšete sice v jakých podmínkách, ale asi budou dobré, protože se zde napsalo již spousta příspěvků o inkubátorech.
Jinak klapavky nedělám, ale myslím si, že samci mají opravdu carapax vklenutý. Je tu opravdu několik odborníků, přes vodní želvy, kteří vám odpovědí fundovaněji. V mém chovu se klapavky vyskytli jen jako v mezistanici a to jen asi 3-4 dny. Jsou to bezesporu krásné želvy, ale nemám pro vodní želvy prostorovou kapacitu. Neotravujete. Vy se ptáte a já jen pokud vím, tak odpovím. Učíme se stále všichni. Hodně štěstí.
Milan

17.10.2006 10:49

petrm napsal(a):

Dobrý den, nedá mi to a musím zareagovat na Váš příspěvek. S nezvěstnými želvami máme totiž obrovské zkušenosti. Manžel se rozhodl, že želvy (4ks Tesudo graeca) se u nás musí mít opravdu perfektně a tudíž se mohou pohybovat po celé zahradě. Celý letošní rok se zabýval vymýšlením ideálního systému k označení želv, aby bylo možné je najít. Hlavní myšlenka je jednoduchá, želva má na krunýři nějakým způsobem (zkoušeli jsme už asi 4) připevněné barevné lanko (cca 5m dlouhé), které za sebou tahá, takže je možné najít ji i když se zahrabe. Samozřejmě, že systém je ještě značně poruchový, takže se nezřídka stane, že upevnění lanka na krunýři povolí a želva zmizí. Jako ideální vypadá poslední varianta, kdy má želva na krunýři "postroj z tenkého provázku" jako mají tažní psi.
Zjistili jsme, že želvy jsou velmi konzervativní zvířata. Najdou si svoje oblíbené místo, na které se neustále vrací. Svoje zvyklosti mění jen minimálně. Samičky jsou v tomto směru předvídatelnější, samečka občas chytí šílenství a vydá se do světa. Pokud neznáte daného jedince, není možné odhadnout, na jakou stranu se vydá. Samička většinou chodila na východ, ale jednu dobu to změnila na jih. Sameček běhával na západ a na sever, ale pak se připojil k samičce a zůstával na východní straně zahrady. Jak se ochladilo, začal si budovat na svém oblíbeném místě (na severovýchodě)tunel, takže při každém pasení mířil hned k němu. Z toho plyne, že pokud neznáte zvyklosti konkrétního jedince, nelze želvu snadno najít.
Nebudu dál rozebírat věci, které při hledání želv uplatňuji (letos jsme měli ztracenou želvu nejméně 10x), ale doporučím Vám ideální způsob jak najít uprchlou želvu ;-). Vycvičte si na hledání psa. Moje fenka už si na hledání docela zvykla (uměla hledat věci a prodělala záchranářský výcvik), zatím není spolehlivá, její úspěšnost je přibližně 90%, ale věřím tomu, že to příští rok docvičíme. Slyšela jsem také, že se pes může uplatnit i při hledání vajíček, ale to teda nevím, jak bych ji to učila, když žádná želví vajíčka zatím nemám a až je jednou budu snad mít, tak se o ně budu bát.
Mějte se pěkně a pokud by někdo potřeboval pomoci s hledáním želvy v Brně, tak můžeme zkusit pomoct.
Katka

Moonblade

26.7.2015 21:30
Moonblade

XXX.XXX.2.158

Dobrý večer, včera jsme želvu hlídali s ženou na zahradě oba dva stačilo 2 minuty nepozornosti a nemohli jsme ji najít cely den. Doporucji všem, aby předešli ztrátě vytvořením ohrádky s pletivem a nenechávali ževu v žádném případě mimo ohradu. Předejde bezesne noci a stresu. Mi ji naštěstí našli následující den v cca16.00,.

Jajajajajaja

27.7.2015 19:38
Jajajajajaja

XXX.XXX.234.206

Moonblade napsal(a):
Dobrý večer, včera jsme želvu hlídali s ženou na zahradě oba dva stačilo 2 minuty nepozornosti a nemohli jsme ji najít cely den. Doporucji všem, aby předešli ztrátě vytvořením ohrádky s pletivem a nenechávali ževu v žádném případě mimo ohradu. Předejde bezesne noci a stresu. Mi ji naštěstí našli následující den v cca16.00,.

To je jasné!

Přidejte reakci

Přidat smajlík