Suchozemské želvy - terárium

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.11.2005 18:00

Prosím mohl by mi někdo poslat fotky terárka, potřebovala bych inspiraci. Pro T. hermanni a G.paralis. Uvítám i jakékoliv informace, co mám do terárka dát a naopak co rozhodně nedávat.
Četla jsem, že lignocel je naprosto nevhodný, ale nevím jestli se to týká i želviček a čím jiným ho mám eventuálně nahradit.
Děkuji předem.

11.11.2005 09:46

ityy napsal(a):
Prosím mohl by mi někdo poslat fotky terárka, potřebovala bych inspiraci. Pro T. hermanni a G.paralis. Uvítám i jakékoliv informace, co mám do terárka dát a naopak co rozhodně nedávat.
Četla jsem, že lignocel je naprosto nevhodný, ale nevím jestli se to týká i želviček a čím jiným ho mám eventuálně nahradit.
Děkuji předem.

Ahoj,
spíse nez o teráriu se v prípade zelv pouzívá otevrený výbeh, ve vnitrních prostorech ohrádka - casto nazývána tzv. zelví stul, vybavený substrátem, miskou s vodou a kvalitním zdrojem tepla a svetla, nejlépe s podílem UV zárení. Podle druhu zelvy se pouzívá substrát. Pro zelvy rodu Testudo se osvedcila smes hlíny a písku.

14.11.2005 15:46

© acanthos napsal(a):
Ahoj,
spíse nez o teráriu se v prípade zelv pouzívá otevrený výbeh, ve vnitrních prostorech ohrádka - casto nazývána tzv. zelví stul, vybavený substrátem, miskou s vodou a kvalitním zdrojem tepla a svetla, nejlépe s podílem UV zárení. Podle druhu zelvy se pouzívá substrát. Pro zelvy rodu Testudo se osvedcila smes hlíny a písku.

a mohu se ještě zeptat jakou hlínu? Tu co se prodává pro kytky?? A ještě co se stane když jí želvy budou jíst, moje potvůrky občas lignocel požíraly, tak je mám ted na seně, ale tu hlínu a písek bych tam měla radši.

15.11.2005 10:03

ityy napsal(a):
a mohu se ještě zeptat jakou hlínu? Tu co se prodává pro kytky?? A ještě co se stane když jí želvy budou jíst, moje potvůrky občas lignocel požíraly, tak je mám ted na seně, ale tu hlínu a písek bych tam měla radši.

Ahoj,
spís nez kupovaná hlína, která casto obsahuje hnojiva a nebo je jinak chemicky osetrena doporucuju hlínu nakopanou venku. Nejlépe mimo mesto z cistého místa. Osvedcila se mi cernozem z neudrzovaného, nehnojeného a neosetrovaného ovocného sadu.

15.11.2005 10:20

© acanthos napsal(a):
Ahoj,
spís nez kupovaná hlína, která casto obsahuje hnojiva a nebo je jinak chemicky osetrena doporucuju hlínu nakopanou venku. Nejlépe mimo mesto z cistého místa. Osvedcila se mi cernozem z neudrzovaného, nehnojeného a neosetrovaného ovocného sadu.

Ahoj,

aha to je zajímavý, jen ted marně přemýšlím, kde v centru Prahy seženu takovouhle nevyužitou zem, protože tady je všechno bud u silnice nebo počůraný od psů

15.11.2005 12:58

ityy napsal(a):
Ahoj,

aha to je zajímavý, jen ted marně přemýšlím, kde v centru Prahy seženu takovouhle nevyužitou zem, protože tady je všechno bud u silnice nebo počůraný od psů

Co treba Sarecke udoli na Praze 6? Dalejske udoli na Praze 5?
Libovolna zahradkarska kolonie... zkus odchytit zahradkare a poprosit, nekdo se urcite chyti :-)

15.11.2005 15:55

© acanthos napsal(a):
Ahoj,

No jo, ono se to řekne hlína s pískem, ale co udržování? Jasně výkaly se posbírají, ale co moč?
Ta se v tom nenajde a myslím, že není nejvhodnější ji tam nechávat. Já jsem jako podestýlku používal písek, ale ten se mi neosvědčil, protože ho moje hermanka pořád žrala takže z ní potom vycházela směs trusu s větším podílem písku. A taky se tím pískem hned zanese miska s vodou. Používal jsem drť z kukuřičných vřeten, ale ta se mi taky neosvědčila, protože to kolem misky s vodou okamžitě začalo plesnivět. Právě tam mám tu dřevěnou štěpku, ale nevím, jestli to je zrovna nejvhodnější. Četl jsem tady něco o vlhkosti podestýlky, že to má vliv na tvar krunýře. Myslím že se tam psalo že má být substrát vlhký, ale co pak s plísněmi. Pokud máte někdo nějaký nápad, popř. zkušenosti tak určitě napište. Dík

18.11.2005 15:03

ityy napsal(a):
Děkuji předem.

Dávám kopaný písek+kokosovou drť

18.11.2005 19:10

ityy napsal(a):
Děkuji předem.

Vyzkoušel jsem různé podestýlky, ale osvědčilo se mi: půlka teraria hlína a na ní drobné kamínky (nutno ale zvolit takové, aby je želva nejedla) a v druhé půlce mám seno, kam se vždycky zahrabává, když jde spát.

19.11.2005 20:33

coochi napsal(a):
Vyzkoušel jsem různé podestýlky, ale osvědčilo se mi: půlka teraria hlína a na ní drobné kamínky (nutno ale zvolit takové, aby je želva nejedla) a v druhé půlce mám seno, kam se vždycky zahrabává, když jde spát.

No jo ale jak to děláte s tím jejich odpadem, jak jsem se o něco výše ptal?

19.11.2005 21:06

ityy napsal(a):
Děkuji předem.

jestli i já mohu přispět, tak to "terárko" na obrázku od © acanthose, je docela povedené a ho mohu jen doporučit. Je vidět, že Pavel se svým tátou se vyzná nejen v ještěrkách, ale i v želvách.
Každý si bude asi muset projít cestu, kde zjistí, co je vlastně želvám (Testudo) nejpřirozenější a nejvhodnější. Jestli bych mohl doporučit podle mých zkušeností, tak opravdu směs normální hlíny s pískem a na povrch položit několik plochých kamenů (dávám opuku). Kameny mohou posloužit jako vyhřívadla, pokud je dobře nastavíte pod žárovku, ale i jako úkryt. Obsah terárek měním tak jedenkrát za 3-4 týdny mimo kamenů kompletně. Trus samozřejmě se zbytky potravy odstraňuji denně. Pokud se opravdu chcete věnovat svojí želvičce naplno, tak si zjistíte kde žijí, v jakém biotopu a jaké mají životní nároky. Pak uznáte, že různé kukdrtě, piliny, ši kokosové vlákno a rašelina jsou úplně nesmyslné. Hodně štěstí v chovu.
Milan

20.11.2005 10:48

ityy napsal(a):
Děkuji předem.

Jako nejlepsi mi prijde smes kokosove drte a pisku do akvarii v pomeru 1:1.Je to sterilni,plisne se mi nikdy neobjevily(a neobjevi se,pokud neplesnivi i kuze zelvicek).A kdyz nechces aby to zraly,tak je to problem,protoze muzou citit nedostatek mineralu(proto zerou hlinu) nebo potrebuji podobne jako ptaci drobne kaminky pro lepsi traveni do zaludku.Muzes vyresit podavanim drcenych skorapek od vajec,nebo vic popras zeleninu nejakou mineralovou smesi,ale ty drobny kaminky,muzes dat nebo se smir s tim,ze zerou pisek.Jinak odstranovani moci-moc a vykaly jsou z kloaky vypousteny spolecne,takze staci sebrat spolu s hovinkem i kus substratu pod nim.

29.11.2005 21:39

draco nobilis napsal(a):
Jako nejlepsi mi prijde smes kokosove drte a pisku do akvarii v pomeru 1:1.Je to sterilni,plisne se mi nikdy neobjevily(a neobjevi se,pokud neplesnivi i kuze zelvicek).A kdyz nechces aby to zraly,tak je to problem,protoze muzou citit nedostatek mineralu(proto zerou hlinu) nebo potrebuji podobne jako ptaci drobne kaminky pro lepsi traveni do zaludku.Muzes vyresit podavanim drcenych skorapek od vajec,nebo vic popras zeleninu nejakou mineralovou smesi,ale ty drobny kaminky,muzes dat nebo se smir s tim,ze zerou pisek.Jinak odstranovani moci-moc a vykaly jsou z kloaky vypousteny spolecne,takze staci sebrat spolu s hovinkem i kus substratu pod nim.

no, k té kokosové drti jsem se již vyjadřoval, ale nesouhlasím s tvrzením, že želvy potřebují kamínky do žaludku jako ptáci. NEJSOU TO PTÁCI !
Draco - prostuduj si více želvy. Myslím, že to tu dost dobře vysvětlil gerry, ale jak vidno, příspěvky stejně nikdo nečte.
Milan

30.11.2005 18:00

milan napsal(a):
no, k té kokosové drti jsem se již vyjadřoval, ale nesouhlasím s tvrzením, že želvy potřebují kamínky do žaludku jako ptáci. NEJSOU TO PTÁCI !
Draco - prostuduj si více želvy. Myslím, že to tu dost dobře vysvětlil gerry, ale jak vidno, příspěvky stejně nikdo nečte.
Milan

Videls nekdy zelvi zaludek?Zelvy nejsou ptaci,ale nektere druhy jesteru a zelv kameny polykaji cilene.Muzes tvrdit,ze je to uchylka,nebo to vezmes jako biologicky imperativ.Kokosova drt treba neni idealni,me se osvedcila,zalezi na zvireti,chovateli a jinych faktorech.Faktem je,ze me vic zajimaji treba koznatky Trionyx ferus nebo Apolone sp....Leguani z Antil kameny polykaji,velke zelvy obcas taky...Zelvy sice maji svalnaty zaludek,ale kyseliny ne tak silne jako my,proc si nepomoci kameny?V prirode se potykaji s tuzsi stravou nez v chovech,nalezy kamenu v zaludku jsou caste.

Přidejte reakci

Přidat smajlík