Trachemys scripta elegans-jak je to po vstupu do EU?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.11.2005 10:41

Byl jsem ted v jedne akvartere a tam mi prodavacka rekla, ze se po vstupu do EU nesmi s temito zelvami obchodovat. A take ze je nejaky seznam zakazanych druhu. Zajimalo by me jak to teda je. Doufam, ze to tu nedopadne jako na Slovensku.

19.11.2005 18:48

petrm napsal(a):
Byl jsem ted v jedne akvartere a tam mi prodavacka rekla, ze se po vstupu do EU nesmi s temito zelvami obchodovat. A take ze je nejaky seznam zakazanych druhu. Zajimalo by me jak to teda je. Doufam, ze to tu nedopadne jako na Slovensku.

Je to tak že se s nimi nesmí na území EU naprosto obchodovat. Tudíž i u nás!! Neni na to ani žádná vyjímka jako na cites 1 nic podobnýho. Prostě zákaz!!

19.11.2005 19:58

petrm napsal(a):

Trochu bych to poopravil. Není s nimi zakázáno obchodovat, ale dovážet je do EU. Jelikož se ve zverimexech prodávaly dovozy z farem, tak je tam už neuvidíte.

20.11.2005 15:38

australis napsal(a):
Trochu bych to poopravil. Není s nimi zakázáno obchodovat, ale dovážet je do EU. Jelikož se ve zverimexech prodávaly dovozy z farem, tak je tam už neuvidíte.

V obchodech nevidam jen T. s. elegans, ale ostatni poddruhy tohoto druhu jo + nejcasteji G. kohni. K cemu to je zakazat jen jeden poddruh? Lisi se jen v kresbe.

Trachemys scripta elegans x Graptemys sp. - Hybrid American Turtle

20.11.2005 17:26

petrm napsal(a):

Potřebuje se na ně nějaké povolení?

20.11.2005 18:11

iguanaman napsal(a):

Průser je v tom, že T.s. elegans pochází ze zhruba stejného teplotního prostředí jaké je na větší části jižní a střední Evropy. Tím, že je každoročně vypouštěno do volné přírody velké množství nechtěných jedinců hrozí, že se tato želva může usadit a vytvořit životaschopné populace, které mohou vytlačovat původní želvy. Také hrozí zavlečení různých chorob, případně zmutování těch stávajících.

21.11.2005 09:13

iguanaman napsal(a):

žádné povolení není potřeba; skutečně jen dovoz z amerických farem je zakázán, ale tuzemské odchovy je možné prodávat

23.11.2005 18:27

lissemys napsal(a):
žádné povolení není potřeba; skutečně jen dovoz z amerických farem je zakázán, ale tuzemské odchovy je možné prodávat

No ale to porad nevysvetluje, proc je zakazan jenom poddruh elegans. Ostatni poddruhy se bezne z faremnich odchovu dovazeji a prodavaji. Proc?

27.11.2005 12:14

kava napsal(a):
No ale to porad nevysvetluje, proc je zakazan jenom poddruh elegans. Ostatni poddruhy se bezne z faremnich odchovu dovazeji a prodavaji. Proc?

no trebo poddruh zijici jizneji nez je vacsina evropskych statu by u nas zimu neprezil tak neni az tak nebezpecni pro nasi prirodu je to stejne jako se sumeckem americkym obsadil vacsinu vod a je to proste hnusnej parazit a je nebezpecni prvni dusledky se uz zacali ukazovat na slovensku a treba takova asotrecka lososovita tak tu skouseli u nas volne chovat a ta jenom prezivala ale nemnozila se a tyk necini potize v prirode tak je to i se zelvama

27.11.2005 20:21

blavak napsal(a):
no trebo poddruh zijici jizneji nez je vacsina evropskych statu by u nas zimu neprezil tak neni az tak nebezpecni pro nasi prirodu je to stejne jako se sumeckem americkym obsadil vacsinu vod a je to proste hnusnej parazit a je nebezpecni prvni dusledky se uz zacali ukazovat na slovensku a treba takova asotrecka lososovita tak tu skouseli u nas volne chovat a ta jenom prezivala ale nemnozila se a tyk necini potize v prirode tak je to i se zelvama

Poddruh T. s. elegans tu byl nejrozsirenejsi dovazeny druh a tudiz nastaly problemy s introdukci prerostlych jedincu do prirody. Kdyz uz mi zelvu nevezmou v akvaristice ani zadarmo, prece ji nesezeru, nebo nezabiji... Zatim rozsireni brani, mozna vice, absence obou pohlavi v populacich a take trochu chladnejsi klima - pokud se nalezne dobra lokalita, ci pripadne ,,teply´´ rok, neni problem ani s mnozenim. Stejne tak mohou urady za -+5 let zakazat misto T. s. elegans dovoz T. s . scripta ad., ktera zaplnila misto v poptavce a situace se neresi. Mnoho severoamerickych zelv bez probelmu prezije nase klima i bez ,,gammarusove´´ pece v rukou kazdeho druheho ,,chovatele´´. H

29.11.2005 10:41

gilamon napsal(a):
Poddruh T. s. elegans tu byl nejrozsirenejsi dovazeny druh a tudiz nastaly problemy s introdukci prerostlych jedincu do prirody. Kdyz uz mi zelvu nevezmou v akvaristice ani zadarmo, prece ji nesezeru, nebo nezabiji... Zatim rozsireni brani, mozna vice, absence obou pohlavi v populacich a take trochu chladnejsi klima - pokud se nalezne dobra lokalita, ci pripadne ,,teply´´ rok, neni problem ani s mnozenim. Stejne tak mohou urady za -+5 let zakazat misto T. s. elegans dovoz T. s . scripta ad., ktera zaplnila misto v poptavce a situace se neresi. Mnoho severoamerickych zelv bez probelmu prezije nase klima i bez ,,gammarusove´´ pece v rukou kazdeho druheho ,,chovatele´´. H

V jednom zpravodaji kchz psal jeden chovatel jak vypustil do sveho rybnika skupinu TSE a nejakou Mauremys. Na podzim je neodlovil, tudiz musely prezimovat. Vsechny to nakonec bez uhony prezily.
Mam take osobni zkusenost s prezivanim Tse v prirode. Pozoroval jsem jednu samici pres 20cm velkou brzy na jare v rybniku mezi Ceskym Tesinem a Trincem (tj Sev.Morava). Krunyr mela radne usmudlany:) Pozoroval jsem ji vicekrat behem roku i v nasledujicim roce na jare. Byla verna svemu nistu u stavidla.
Kazdopadne jsou tyto zelvy problem, pro obojzivelniky a jejich vyvojova stadia to musi byt pohroma.

Přidejte reakci

Přidat smajlík