Ahoj, děkuji všem za odpovědi v nemoderované časti diskuse a zasílám požadovanou fotku zobáku naší želvičky. Vůbec to nebylo lehké ho vyfotit, neboť při fotografování z boku nejsou praskliny vidět. Tak jsem to zkusil z vrchu, no snad to uvidíte. Ještě k léčení, kontaktoval jsem zvěrolékařku ze ZOO a poradila mi zinkovou mast. Občas ji to tedy natírám. Nyní to vypadá, že uvolněná část pravé "tváře" odpadne. Doufáme, že zobák doroste do původního tvaru. Ještě že žere a vůbec jí to nevadí.
Díky všem za další rady.
Ahoj Vilda
dlabkovi
napsal(a):
Ahoj, děkuji všem za odpovědi v nemoderované časti diskuse a zasílám požadovanou fotku zobáku naší želvičky. Vůbec to nebylo lehké ho vyfotit, neboť při fotografování z boku nejsou praskliny vidět. Tak jsem to zkusil z vrchu, no snad to uvidíte. Ještě k léčení, kontaktoval jsem zvěrolékařku ze ZOO a poradila mi zinkovou mast. Občas ji to tedy natírám. Nyní to vypadá, že uvolněná část pravé "tváře" odpadne. Doufáme, že zobák doroste do původního tvaru. Ještě že žere a vůbec jí to nevadí.
Díky všem za další rady.
Ahoj Vilda
O.K. to je fajn, že jsi navštívil veterináře. Hlavně už teď želvě dopřej optimální podmínky chovu. Hlavně strava s optimálnm poměrem vápníku a fosforu a hodně sluníčka v létě zaručí správný růst zobanu.
dlabkovi
napsal(a):
Díky všem za další rady.
Ahoj Vilda
Sám zkušenosti v tomto směru moc nemám. Myslím aplikaci zinkové masti. Pokud je rohovina "zobáku" naru¨šená do té míry, že je silně odchlíplá a vypadá to na oddělení se, tak bych na to místo aplikoval Betadine jako desinfekční prostředek a nechal bych to vývoji. Samozřejmě že souhlasím s Pavlem s dodržováním správné stravy, le to je přece dost samozřejmé. Pokud bude postižená rohovina "plandat" dost volně od hlavní části rohoviny "zobáku", bude lepší ji odstřihnout,nejlépe chirurgickými nůžkami a místo vydesinfikovat Peroxidem vodíku (max.10%), nebo Betadinem. Rohovina po čase doroste do původního stavu.
Milan
dlabkovi
napsal(a):
Díky všem za další rady.
Ahoj Vilda
Zasel bych s ni k zverolekarovi at ji to ustipne a rekne co dal