divisreptiles
napsal(a):
Chtěl bych se zeptat Vás zkušenějších,v jakém věku a jakým způsobem lze bezpečně určit pohlaví u mladých kajmanů.Předem děkuji za vyčerpávající odpovědi.Ondřej Diviš
... asi jen endoskopie,případně test DNA o palpaci jsem v této souvislosti neslyšel
,ale nejsem vševěd,takže kdo ví? ... ať odpoví
k abel
napsal(a):
... asi jen endoskopie,případně test DNA o palpaci jsem v této souvislosti neslyšel
,ale nejsem vševěd,takže kdo ví? ... ať odpoví
Ahoj, běžným způsobem určování pohlaví u krokoušů je tzv. "palpace", ale jedná se o zcela jiný způsob než u hadů. Navlhčeným (sliny, lubrikant) malíčkem (u větších krokoušů lze použít i silnější prst) se v kloace u samce dá nahmátnout a vytlačit penis, samice mají podstatně menší klitoris. Tuto metodu lze použít u minimálně cca třičtvrtěmetrových a větších zvířat. Lze použít i tzv. "speculum", což je takové kukátko používané na ORL na koukání do nosní dutiny, kterým lze roztahnout kloaku a lze spatřit penis, případně klitoris, to by snad šlo použít i u menších kusů, do kterých se prstem ještě nedostanete. Z tou druhou metodou nemám praktické zkušenosti, ale používal ji přede mnou u cca metrového čelňáka výborný znalec krokodýlů pan Jaroslav Zelinka, který pracuje v Chomutově v místním zooparku a ten by jistě poradil fundovaně.
krokodyl
napsal(a):
Ahoj, běžným způsobem určování pohlaví u krokoušů je tzv. "palpace", ale jedná se o zcela jiný způsob než u hadů. Navlhčeným (sliny, lubrikant) malíčkem (u větších krokoušů lze použít i silnější prst) se v kloace u samce dá nahmátnout a vytlačit penis, samice mají podstatně menší klitoris. Tuto metodu lze použít u minimálně cca třičtvrtěmetrových a větších zvířat. Lze použít i tzv. "speculum", což je takové kukátko používané na ORL na koukání do nosní dutiny, kterým lze roztahnout kloaku a lze spatřit penis, případně klitoris, to by snad šlo použít i u menších kusů, do kterých se prstem ještě nedostanete. Z tou druhou metodou nemám praktické zkušenosti, ale používal ji přede mnou u cca metrového čelňáka výborný znalec krokodýlů pan Jaroslav Zelinka, který pracuje v Chomutově v místním zooparku a ten by jistě poradil fundovaně.
Spekulem dokáží někteří chovatelé určit pohlaví už u narozených mláďat.Někdy ale mají chybu,už mi prošlo několik takto určených čelňáků a palpebrosů rukama a při ověření to bylo u více než 50% obráceně.Jistotu u novorozených můžeš mít jen u toho,kdo líhne na různých teplotách.Zpravidla samice pod 30 °C,samci na jistotu nad 32 °C,ale může se to u různých druhů měnit.Nicméně u palpebrosů a čelňáků je to ověřené,ale specielně u trigonátů to má být opačně,ale nevím,že by je tu někdo odchoval.
Jistota je palpace a tady doopravdy záleží na síle malíčku a zatím nejmíň co se mi zdařilo je 55 cm u palpebrosa,brýláčů a tetraspisů.Dna je blbost,krokodýli nemají pohlavní chromozomy,laboratorně lze jenom podle hladiny pohlavních hormonů,ale to už je snažšší si do něj šáhnout.