Prosím o radu. Před Vánocemi jsem koupil samičku (samotnou). Prodávající měl mláďata samozřejmě pohromadě. U mě samička se samcem do styku nepřišla. Tuto středu jsem našel v teráriu 1 zdravé mládě, fakt malej prcek (mimino hned začalo žrát). Jelikož jsem chov nezamýšlel, vlastním samé samice. Dočetl jsem se, že se rodí od 3-5 mláďat. Dotaz: Je možné, že se mláďata nenarodí najednou, ale v intervalu třeba po 2 dnech? Nevím jestli mám ještě něco očekávat. Všem dík
olda
napsal(a):
Prosím o radu. Před Vánocemi jsem koupil samičku (samotnou). Prodávající měl mláďata samozřejmě pohromadě. U mě samička se samcem do styku nepřišla. Tuto středu jsem našel v teráriu 1 zdravé mládě, fakt malej prcek (mimino hned začalo žrát). Jelikož jsem chov nezamýšlel, vlastním samé samice. Dočetl jsem se, že se rodí od 3-5 mláďat. Dotaz: Je možné, že se mláďata nenarodí najednou, ale v intervalu třeba po 2 dnech? Nevím jestli mám ještě něco očekávat. Všem dík
Ještě mám jeden dotaz. Je opravdu nezbytně nutné UV pro tento druh. Samice co mám, UV nemá a vypadá naprosto perfektně a vzhledem k tomu, že porodila zdravé mládě sy myslím, že nijak nestřádá. Combinal AD3 nepodávám u žádného svěřence. Dík
olda
napsal(a):
Ještě mám jeden dotaz. Je opravdu nezbytně nutné UV pro tento druh. Samice co mám, UV nemá a vypadá naprosto perfektně a vzhledem k tomu, že porodila zdravé mládě sy myslím, že nijak nestřádá. Combinal AD3 nepodávám u žádného svěřence. Dík
Všetky denné plazy potrebujú UV žiarenie, intenzita závisí od oblasti z ktorej daný druh pochádza.
To že ti samica porodila aj bez UV neznamená, že ho nepotrebuje (nedostatok sa vzhľadom ku krátkej dobe ešte nemusel prejaviť) a predpokladám, že bola kúpená už napárená.
V literatúre sa objavuje možnosť nahradenia UV masívnym podávaním vitamínov a minerálov v správnom pomere, ale už ten správny pomer je náročné zabezpečiť a zviera sa dá aj predávkovať.
Všeobecne sa teda doporučuje kombinácia vitamínov, ninerálov a UV žiarenie. UV pomože hospodáreniu s vápnikom v tele zvieraťa, takže ak nechceš mať rachitické, zakrpatené alebo nerovnomerné stavané zvieratá určite si obstaraj to UV.
Nech sa darí s tým odchovom
olda
napsal(a):
Ahoj,
je možné, že samice bude mláďata ještě nějakou dobu trousit i bez přítomnosti samce. Přeci jenom délka březosti je dost dlouhá. Mělo by to být na samici vidět, že je gravidní (vystouplé břicho).