Zdravím Vás,
tenhle slovník už dělám pár let.
Prosím nekamenujte mě vše jsem posbíral za léta teraristiky v různých kihách na netu i jinde.
Seznam stahujte odsud:
http://reptilia.kvalitne.cz/down/klic 02.05. 2005.xls
brmbos
napsal(a):
Zdravím Vás,
Prosím nekamenujte mě vše jsem posbíral za léta teraristiky v různých kihách na netu i jinde.
Seznam stahujte odsud:
Proč pro Boha?!? Cuora amboinensis
- kuora (želva) amboinská (východoasijská)
Co vám to nebohé zvíře udělalo?!?
Jinak želva čtyřoká by se hodilo spíš na Sacalia quadriocellata.
Jak jsem již napsal jinde, novotvorba českých jmen za každou cenu je pitomost skoro stejně velká, jak celé EU.
Petr Chelonia
brmbos
napsal(a):
Zdravím Vás,
Seznam stahujte odsud:
Moc pěkný názvosloví, před pár měsícema jsem dělal systém hadů, ještěrů a krokodýlů pro portál www.biolib.cz - všechny známý druhy + české názvy. Kdyžtak se můžete inspirovat.
Honza
petr zelvar
napsal(a):
Jak jsem již napsal jinde, novotvorba českých jmen za každou cenu je pitomost skoro stejně velká, jak celé EU.
Petr Chelonia
:-) no vidíš jak ti to sluší Petr Chelonia :-)
Petře nezlob se ale opravdu není třeba se čílit ohledně českých názvů. Jsme v čechách a spoustě lidem dá problém jen přečíst potichu ty latinské názvy, natož pak je vyslovit. Když se ti to nelíbí, tak buď tolerantní. Vždyť se tolik moc neděje. Jen se chtějí domluvit i ostatní lidičky.
Milan
petr zelvar
napsal(a):
Petr Chelonia
Zdravím,
není třeba se rozčilovat. Vše jsem opsal z uvedených pramenů a nic jsem nepřikrášlil.
A jak se zde také píše - je to děláno pro začátečníky a lidi co do teraristiky dělají jen trochu.
Začínal jsem proto, že když na mě zkušeněnjší kolegové vychlili něco o "gutatě" nevěděl jsem o čem je řeč.
Teď už pokračuju jen pro jiné.
PeTr
petr zelvar
napsal(a):
Petr Chelonia
Pokud si autor slovníku nevymýšlí české názvy sám (překlad), ale používá kodifikované české zoologické názvosloví (což se přiznám, u uváděného příkladu já nevím, jak to je), není co vytknout a je to podle mě naopak užitečné, mít možnost znát i české názvy, zvlášt pro začátečníky... Pokud si kdokoliv jen tak vymýšlí, tak to pitomost je, to uznávám.
jan kubat
napsal(a):
Moc pěkný názvosloví, před pár měsícema jsem dělal systém hadů, ještěrů a krokodýlů pro portál www.biolib.cz - všechny známý druhy + české názvy. Kdyžtak se můžete inspirovat.
Honza
Přikláním se na Petrovu stranu. České názvosloví bych nepoužíval. Pokud ta jména - slova nejsou běžnou součástí českého jazyka, nejsou široce zaužívané, tak je to nesmysl, který vždy akorát mate. Např. když chovatel napíše Sacalia bealei nebo Sacalia quadriocellata, je úplně jasné o co se jedná, ale když napíše Želva paví nebo Želva čtyřoká, kdo ví, co tím chtěl říct.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lissemys
napsal(a):
Přikláním se na Petrovu stranu. České názvosloví bych nepoužíval. Pokud ta jména - slova nejsou běžnou součástí českého jazyka, nejsou široce zaužívané, tak je to nesmysl, který vždy akorát mate. Např. když chovatel napíše Sacalia bealei nebo Sacalia quadriocellata, je úplně jasné o co se jedná, ale když napíše Želva paví nebo Želva čtyřoká, kdo ví, co tím chtěl říct.
presne tak, pokud to neni bezny a zazity, realne existujici nazev, tak to jen dela jeste vetsi bordel, protoze kazdy se drzi toho sveho vymysleneho nazvu a jedno cesky pojmenovani pak spojuje aspon dva-tri druhy a jeden druh ma aspon pet ceskych jmen.
Navic mi netvrdte, ze zacatecnikovi se rika lip "ceske" kuora amboinska nez latinske Cuora amboinensis.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
presne tak, pokud to neni bezny a zazity, realne existujici nazev, tak to jen dela jeste vetsi bordel, protoze kazdy se drzi toho sveho vymysleneho nazvu a jedno cesky pojmenovani pak spojuje aspon dva-tri druhy a jeden druh ma aspon pet ceskych jmen.
Navic mi netvrdte, ze zacatecnikovi se rika lip "ceske" kuora amboinska nez latinske Cuora amboinensis.
Naprosty souhlas, ty české názvy dělají strašný bordel, kdo to myslí s herpetologii jen trošku vážně tak snad mu snad používání vědeckého názvosloví nemůže vadit. Tyto české překlady přinášejí řadu zajímavých paradoxů: testudo = želva, emys = želva, trachemys = želva, cuora = kuora a co že vlastně v češtině znaméná kuora?
No a o pokusech odlišit rody evropskych ještěrek a hadů ( ještěrky a ještěrkovce štíhlovky atd....) celkem autora lituju že se pod něco podobného musel podepsat (nemluvě o druhových jménech, ale ty jsou už na blázinec.