muj had najednou zacal "posmrkavat" tak jsem myslel ze je nachlazeny to se mi zdalo celkem divny protoze v nejteplejsim miste mam teplotu cca 34stupnu. a v noci teplota neklesne pod 19!!!! dal jsem mu tam tedy topny kamen ktery muze mit teplotu kolem 39 stupnu.
a ted po 2 dnech me jeste zacal prejizdet nosem po skle. nevite cim to je?????
grrr
napsal(a):
muj had najednou zacal "posmrkavat" tak jsem myslel ze je nachlazeny to se mi zdalo celkem divny protoze v nejteplejsim miste mam teplotu cca 34stupnu. a v noci teplota neklesne pod 19!!!! dal jsem mu tam tedy topny kamen ktery muze mit teplotu kolem 39 stupnu.
19 stupnov je malo. a ak mala aj vyssiu vlhkost tak je to urcite nejake respiracne ochorenie( hniloba tlamy, zapal pluc alebo nieco podobne) treba s nou co najskor zajt k veterinarovi!
minomino
napsal(a):
19 stupnov je malo. a ak mala aj vyssiu vlhkost tak je to urcite nejake respiracne ochorenie( hniloba tlamy, zapal pluc alebo nieco podobne) treba s nou co najskor zajt k veterinarovi!
prave proto jsem tam ted zavedl topny kamen ktery nevypinam....
vlhkost tam mam okolo 50% (rosim jednou za dva dny, ale mam tam vodopad....)
a proc by pri chorobach ktere jste vyjmenoval "pcikala"?????
grrr
napsal(a):
Ahoj,
tvoje užovka trpí evidentně respiračními potížemi. Pokud "nachlazení" netrvá dlouho, většinou stačí jen zvýšit teplotu a snížit vlhkost na minimum v teráriu a had se vyléčí sám. Pokud se stav nezlepší do měsíce, je potřeba hada vyšetřil a přeléčit ATB - provede veterinář. Pokud navštívíš veterináře hned, uděláš asi nejlépe.
© acanthos
napsal(a):
Ahoj,
tvoje užovka trpí evidentně respiračními potížemi. Pokud "nachlazení" netrvá dlouho, většinou stačí jen zvýšit teplotu a snížit vlhkost na minimum v teráriu a had se vyléčí sám. Pokud se stav nezlepší do měsíce, je potřeba hada vyšetřil a přeléčit ATB - provede veterinář. Pokud navštívíš veterináře hned, uděláš asi nejlépe.
suhlasim ale jednoznacne nie je dobre tieto choroby podcenit. necakal by som mesiac. radsej preventivne zajst k veterinarovi ak povie ze je to prechladnutia tak neni problem ale ak je to hniloba tlamy alebo zapal pluc tak po mesiaci uz bude neskoro!
grrr
napsal(a):
Ahoj, já nejsem žádný odborník, ale domnívám se že pro guttatu je 50% vlhkost vyhovující pouze v období svleku..lehce pak může v noci, kdy má mnohem nižší teplotu nastydnout. Myslím, že bys měl rozhodně zrušit vodopád a omezit rosení. Určitě s ní navštiv veterinu, může to být dost vážné.
zilka
napsal(a):
Ahoj, já nejsem žádný odborník, ale domnívám se že pro guttatu je 50% vlhkost vyhovující pouze v období svleku..lehce pak může v noci, kdy má mnohem nižší teplotu nastydnout. Myslím, že bys měl rozhodně zrušit vodopád a omezit rosení. Určitě s ní navštiv veterinu, může to být dost vážné.
pred chvilou jsem prisel od veterinare...
rikal ze hnilobu tlamy nema ale nechal si ho tam na den ci dva na zkoumani!
grrr
napsal(a):
pred chvilou jsem prisel od veterinare...
rikal ze hnilobu tlamy nema ale nechal si ho tam na den ci dva na zkoumani!
Az na ten zbytecny vodopad, nemusí být vada v teplotě, ale třeba jen v přílišném proudění vzduchu. Pokles na 19°C normálně snáší dobře. Nejspíš jde o zánět dýchacích cest lokalizovaný v nosní dutině, když vet. nenašel žádné změny na sliznici tlamky. JAko terapie funguje zvýšení teploty do horní hranice optima a vykapávání nosu kapkami bez alkoholu, např. Nasivinem. Léčení ATB většinou není nutné a na řadu přichází až v prípadě většího rozsahu zánětu dýchacích cest. Při změnách v tlamce je jí možno vyčistít peroxidem vodíku a poté vypláchnout odvarem z heřmánku, či řepíku. H