Ahoj, před 2 dny se mi svlékal roční samec Phelsumy mad. grandis a kus staré kůže mu zůstal nesvlečený, předchozí svleky byly dobré, svlékl se vždy celý, ale teď mu tam zůstala zaschlá kůže. Zkoušela jsem ho dát do teplé vody, aby se mu odmočila, ale nepomohlo to. Stále se otírá o větve, ale nejde to dolů. Chtěla jsem se zeptat, jestli to mám nějak řešit nebo nechat tak, teď poslední dobou se už moc nesvléká, abych případně počkala do dalšího svleku. Teplotu a vlhkost má stále stejnou: 29°C, 65% přes den, v noci 24°C, 80%. Děkuji předem za odpovědi
dani
napsal(a):
Ahoj, před 2 dny se mi svlékal roční samec Phelsumy mad. grandis a kus staré kůže mu zůstal nesvlečený, předchozí svleky byly dobré, svlékl se vždy celý, ale teď mu tam zůstala zaschlá kůže. Zkoušela jsem ho dát do teplé vody, aby se mu odmočila, ale nepomohlo to. Stále se otírá o větve, ale nejde to dolů. Chtěla jsem se zeptat, jestli to mám nějak řešit nebo nechat tak, teď poslední dobou se už moc nesvléká, abych případně počkala do dalšího svleku. Teplotu a vlhkost má stále stejnou: 29°C, 65% přes den, v noci 24°C, 80%. Děkuji předem za odpovědi
Pokusil bych se to vlhkou kuchyňskou houbičkou ale pozor na okolní kůži Phelsumy jsou dost náchylné na odření.
dani
napsal(a):
Taky můžeš zkusit tu kůži po namočení ve vodě jemně a opatrně stáhnout pinzetou...Takhle to dělám u nemocného hada,dokonce šupinu po šupině.Je to makačka,ale také je to dost šetrné.
mana
napsal(a):
Nedělej s tím nic,občas se to stává.Při dalším svleku si to odstraní sám.
Ahoj,
souhlas. Mojí samici občas zůstává na zádech zbytek nesvlečený kůže. Většinou ho do týdne sundá sama. Abych byl upřímný, ani si nedovedu moc dobře představit, jak chytám felzumu a navíc se jí snažím houbičkou odstranit nesvlečenou kůži.
dedula
napsal(a):
Ahoj,
souhlas. Mojí samici občas zůstává na zádech zbytek nesvlečený kůže. Většinou ho do týdne sundá sama. Abych byl upřímný, ani si nedovedu moc dobře představit, jak chytám felzumu a navíc se jí snažím houbičkou odstranit nesvlečenou kůži.
Ahoj, já si to taky nedovedu představit, jak bysem ho chytala, je strašně divoký... Zkusím teda počkat, až si to sundá sám nebo až bude mít další svlek. Děkuji všem za odpovědi
dani
napsal(a):
Ahoj, já si to taky nedovedu představit, jak bysem ho chytala, je strašně divoký... Zkusím teda počkat, až si to sundá sám nebo až bude mít další svlek. Děkuji všem za odpovědi
Já jsem své Phelsumy chytal celkem normálně do ruky u mláďat to byl problém ale dospělce jsem chytil vždy v pohodě
gekko
napsal(a):
Já jsem své Phelsumy chytal celkem normálně do ruky u mláďat to byl problém ale dospělce jsem chytil vždy v pohodě
Možná to záleží na povaze Phelsum, já svoje nikdy do ruky nebrala, když jsem je odchytávala, tak vždy přímo do krabičky. Když jsme mu chtěla zkusit sloupnout tu suchou kůži nehtem, tak mě za to za odměnu pořádně kousnul
gekko
napsal(a):
Ahoj,
tak to je máš docela klidný. Samice se nebojí, klidně vleze na ruku, ale samce mám plaššího a zruky žere, ale nevleze na ni. Je fakt, že jsem je nijak neučil zvykat si na chytání do rukou a podobně. Důvodem je to, že mají jemnou kůži a vždy jsem se bál, abych jim tím neublížil. Sice mají dobrou regenerační schopnost, ale pak to postižené místo není dlouho úplně 100%, takový flíček tam chvilku zůstane, než získá barvu okolní kůže. Přeji všem mnoho úspěchů v chovu. Děd