Zdar !
Na Sokotře jsem v horách potkal nějakou stonohu....asi Scolopendra...!
Náš průvodce vzal nohy na ramena když ji uviděl.
Zajímalo by mě co to je zač...vůbec těmhle breberám nerozumím.
Díky.
Luboš
vojtěch

XXX.XXX.62.39
superkytky
napsal(a):
Zdar !
Na Sokotře jsem v horách potkal nějakou stonohu....asi Scolopendra...!
Náš průvodce vzal nohy na ramena když ji uviděl.
Zajímalo by mě co to je zač...vůbec těmhle breberám nerozumím.
Díky.
Luboš
Čau
je to Scolopendra valida, dřív byly jedinci ze sokotry označovaný jako samostatnej druh (S.balfouri) ale prej je to to samý, co široce rozšířená S.valida.
Taky jsme jich tam pěknejch pár našly a někerý z nich byly fakt pořádný - tak do 30cm. Na jakym místě jsi ji našel? My jsem je nacházely hlavně na Dixamu.
V.
vojtěch
napsal(a):
Čau
je to Scolopendra valida, dřív byly jedinci ze sokotry označovaný jako samostatnej druh (S.balfouri) ale prej je to to samý, co široce rozšířená S.valida.
Taky jsme jich tam pěknejch pár našly a někerý z nich byly fakt pořádný - tak do 30cm. Na jakym místě jsi ji našel? My jsem je nacházely hlavně na Dixamu.
V.
jj Dixam je super, ale tam né. našli sme je při výstupu do nějaké jeskyně kousek od Di hamri. V údolí za dixs. sem našel jen pár chamíků a nějaký malý ještěrky.
vojtěch

XXX.XXX.62.39
superkytky
napsal(a):
jj Dixam je super, ale tam né. našli sme je při výstupu do nějaké jeskyně kousek od Di hamri. V údolí za dixs. sem našel jen pár chamíků a nějaký malý ještěrky.
Hm tam jsme nebyly, na sokotře je fakt moc zajímavejch míst, snad se tam ještě podívam... Chamíků jsme nejvíc viděli asi půl kilometru od Hadiba směrem k letišti na svahu nad silnicí a pak na Farmihinu. Ještěrka je Pristurus insignis, jinak tam byly hodně Pristurus socotranus, který jsou menší a neskutečně berevně variabilní. Viděl jsi tam nějaký hady?