Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.12.2009 15:09
insecta

XXX.XXX.247.121

Poradí mi někdo jestli je možné chovat pospolu chovnou skupinku? Např. 1 samce a 2 samice... nebo alespoň párek? nebo se to nedoporučuje a proč? Děkuji za rady.

7.12.2009 15:52
scorpio

XXX.XXX.106.146

insecta napsal(a):
Poradí mi někdo jestli je možné chovat pospolu chovnou skupinku? Např. 1 samce a 2 samice... nebo alespoň párek? nebo se to nedoporučuje a proč? Děkuji za rady.

Prominˇte, ale tato otázka se různých obměnách tady vyskytuje už nekonečně dlouho. Proč se tohoto tak obáváte? Mám v jedné nádrži 4 kusy gutek ( všechny kolem 1m) a je jim to evidentně jedno. Zcela běžně jsou všechny spolu pod jedním kusem "skrýše". Jen při krmení je pro jistotu oddělím, abych u terárka nestál jak policajt.
Taktéž mám spolu i 1,1 E.o. lindheimeri s 1,1 E. bardi. Nikdy nebyl problém.
Jo, a ještě nejsou pohlavně dospělé tak jsem v klidu. Příští rok už budou po párech.

7.12.2009 16:43
snakesmanic

XXX.XXX.151.2

scorpio napsal(a):
Prominˇte, ale tato otázka se různých obměnách tady vyskytuje už nekonečně dlouho. Proč se tohoto tak obáváte? Mám v jedné nádrži 4 kusy gutek ( všechny kolem 1m) a je jim to evidentně jedno. Zcela běžně jsou všechny spolu pod jedním kusem "skrýše". Jen při krmení je pro jistotu oddělím, abych u terárka nestál jak policajt.
Jo, a ještě nejsou pohlavně dospělé tak jsem v klidu. Příští rok už budou po párech.

pokud mají ty gutky přes metr a máš je spolu, může se stát, že se spáří...jak jsou staré?

7.12.2009 19:06
krokodyl

XXX.XXX.72.13

scorpio napsal(a):

"...Mám v jedné nádrži 4 kusy gutek ( všechny kolem 1m)..."

"...ještě nejsou pohlavně dospělé tak jsem v klidu..."

Kamaráde, viděl jsem klást vejce 80 cm samici guttky - 10 krásných vajec a 100% líhnivost - a páří klíďo už 70 cm samci, takže metr je už celkem "nebezpečná" velikost. V metru se páří celkem běžně.

7.12.2009 19:51
mlok

XXX.XXX.65.105

scorpio napsal(a):

Zdravím, jen bych chtěl podotknout, že Rosťa nejspíš nemyslel gutáty, ale že má pohromadě mláďata E.o.lindheimeri a E.bairdi... Jinak samozřejmě, většině druhů hadů společnost dalšího jedince, nebo několika kusů stejného druhu, nebo na výše uvedeném příkladu i blíže příbuzného druhu (hlavně kvůli podobným podmínkám a ekologii dŕuhů) - donedávna byly E.o.lindheimeri a E.bairdi jeden druh.

8.12.2009 06:21
scorpio

XXX.XXX.106.146

krokodyl napsal(a):
"...Mám v jedné nádrži 4 kusy gutek ( všechny kolem 1m)..."

"...ještě nejsou pohlavně dospělé tak jsem v klidu..."

Kamaráde, viděl jsem klást vejce 80 cm samici guttky - 10 krásných vajec a 100% líhnivost - a páří klíďo už 70 cm samci, takže metr je už celkem "nebezpečná" velikost. V metru se páří celkem běžně.

Věřím, že 1m je už "nebezpečná" velikost. Ale jak jsem psal, po zimování už budou po párech či spíše odděleny podle pohlaví.
Příspěvkem jsem však chtěl říci, že lze bez obav chovat více kusů v jedné nádrži.

10.12.2009 21:37
krokodyl

XXX.XXX.117.156

mlok napsal(a):
Zdravím, jen bych chtěl podotknout, že Rosťa nejspíš nemyslel gutáty, ale že má pohromadě mláďata E.o.lindheimeri a E.bairdi... Jinak samozřejmě, většině druhů hadů společnost dalšího jedince, nebo několika kusů stejného druhu, nebo na výše uvedeném příkladu i blíže příbuzného druhu (hlavně kvůli podobným podmínkám a ekologii dŕuhů) - donedávna byly E.o.lindheimeri a E.bairdi jeden druh.

Rosťa myslel jednoznačně guttaty -
-...Mám v jedné nádrži 4 kusy gutek ( všechny kolem 1m) ...

Ale to nevadí, nic to nemění na tom, že prostě mohou být užovky pohromadě. Já to nijak nekritizoval, jen jsem konstatoval, že 1 m už se může pářit (a to prakticky u všech uvedených druhů), že nejde spoléhat na to, že jsou ještě příliš mladé a nebudou se pářit.

15.12.2009 15:23
scorpio

XXX.XXX.106.146

krokodyl napsal(a):
Rosťa myslel jednoznačně guttaty -
-...Mám v jedné nádrži 4 kusy gutek ( všechny kolem 1m) ...

Ale to nevadí, nic to nemění na tom, že prostě mohou být užovky pohromadě. Já to nijak nekritizoval, jen jsem konstatoval, že 1 m už se může pářit (a to prakticky u všech uvedených druhů), že nejde spoléhat na to, že jsou ještě příliš mladé a nebudou se pářit.

Ano, jak píše "krokodýl" jednoznačně jde o gutky. A rovněž jsem jen chtěl odpovědí říci, že můžou být pospolu. A že mají kolem metru - trochu risk.

Přidejte reakci

Přidat smajlík