Dobrý den,
prosím Vás o radu. Dostala se mi do rukou asi 12 letá užovka červená, která byla zhruba poslední 3 měsíce hodně zanedbávaná. Žila v hluku, tmě, zimě, nikdo se o ní nestaral. Kde měla mít vodu, ležel jen shnitý, již zčernalý potkan. Majitel mi oznámil, že neměl možnost se o ní v poslední době postarat, a že přestala úplně žrát, jakožto důvod zanedbávání zvířete. Včera jsme terárko vyčistili, hada jsme v tašce osprchovali (trochu se ho s příteleme bojíme, protože nevíme, jak bude po takových podmínkách žití reagovat) a dali jsme mu vodu, do terárka hodili myš a na hada pustili teplo z žárovky. Připadá mi, že je had v šoku. Je neustále natáhnutý podél terárka v jednom rohu, jedno oko zdá se býti mírně zakalené (při převzetí měl had na půlce hlavy nalepenou hlínu) a v tlamě má cosi bílého a ošklivého, což mu neumožňujě tlamu úplně zavřít. Chtěla bych se Vás zeptat, co si s takovým hadem počít. Má někdo, prosím, nějaké rady, jak ho vrátit zpět do normálního života (pokud to tedy ještě bude možné)? A kdyby se jen do toho života nedostal a dál nechtěl žrát, kam ho popřípadě dát či jak ho nechat utratit? Ten had vypadá poměrně zuboženě a nevím, jestli ho dám do pořádku. Všem moc předem děkuji za odpovědi.
S pozdravem, Míša
Protože podle toho co píšeš, nejste teraristé, tak bych radil :
- buď kontaktovat nějakého teraristu v okolí, asi nejlépe v nějakém teraristickém kroužku v DDM pokud něco takového v oklí máte. Je tam předpoklad širších znalostí než u někoho kdo má doma jednoho plaza(tím nemyslím, že takoví lidi jsou znalostně mimo).
- nebo jít rovnou na veterinu.
Záleží odkud jste, pokud tady dáte vědět kde bydlíte, určitě se tady najdou lidi kteří vám někoho dobrého ve vašem okolí poradí.
Děkuju za odpověď. Mňo tak je pravda, že užovku červenou jsem měla pár let a až na občasné zlobení s nechutenstvím jsem s ní problémy neměla. Teď mám krajtu, ta také občas nechce žrát, ale jinak je zdravá. Tohle je ale extrémní případ. Než jí někam budu tahat, tak jsem zkusila napsat sem. Je v šoku dost, tak nepotřebuje být ještě víc. Nic jiného mi ale asi nezbude. :-) Stejně se obávám, že brzy pojde. Je hodně hodně zanedbaná. Moc děkuju za odpověď, asi jí vezmu na veterinu. S pozdravem, Míša
Je potreba hlidat alespon prijem tekutin jestli pije pokusi bych se ji v teto forme podat multivitaminovi preparat pro plazy.Cose tyka te tlamy usuzoval bych na hnilobu ve faune vysel clanek olecbe u M.spilota takze stejny postup.[nejsem MvDr tak ze vic neporadim a je to jen muj osobni nazor na postup bez navstevy veteriny]
Preju uspesne porizeni
P.S. predchoziho majitele bych s chuti nakopal do mist kde se telo setkava se zidli