Ahoj, potřebuji poradit, už mě nic nenapadá. Pod žárovkou mám 39-40 stupňů to by bylo dobře, ale po celým terárku mám min. 30.
Už jsem vypl i zářivku, takže mi svítí jen UVB Lucky Reptille 20w a žárovka na teplo 25w a tu mám už snad jen 15 cm nad zemí. :(
http://img36.imageshack.us/img36/3425/imagebxf.jpg
2 věci to mohou způsobit.
1)nedostatečné větrání- teplo stoupá vzhůru a pokud nemáte dobře větrané tero, bude se vám tam tepltoa držet chtě nechtě.
2) Řárovky (Ani ta uvb) nemusí běžet celý den. Kupte si spínací hodiny a nastavte je tak, že ráno vám tero vyhřejí a a poté se na nějaký čas vypnout. Můžete to udělat, že po vyhřátí tera vypnete topnou žárovku a pokud se teplota bude i nadále mco zvyšovat, tak můžete ii tu uvb. Zářivkou tam to světlo nechte, aby to nevypadalo že tam má noc.. :D UVB nemusí běžet celý den, agama najde místo kde se má vyhřát a načerpat zdroj uvb. Takže druhá rada- spínací hodiny a pohrát si s nimi.
souhlasím s pravděpodobně nedostatečným větráním.Nesouhlasím s vypínáním UV zdroje.Ten ať běží těch 10-12 hodin podle ročního období.Tyto zdroje jsou tak mizerné na vytváření UV,že je nesmysl je vypínat.To si může dovolit někdo,kdo používá AD3 kombinal a nespoléhá se na zpracování vitamínů pomocí UV.
Tupinambis

XXX.XXX.226.41
zeluco
napsal(a):
souhlasím s pravděpodobně nedostatečným větráním.Nesouhlasím s vypínáním UV zdroje.Ten ať běží těch 10-12 hodin podle ročního období.Tyto zdroje jsou tak mizerné na vytváření UV,že je nesmysl je vypínat.To si může dovolit někdo,kdo používá AD3 kombinal a nespoléhá se na zpracování vitamínů pomocí UV.
Dobrý den 100% souhlas s zeluco.Váš problém zřejmě vyřeší spínací hodiny s termostatem!Jsou to ATC 300 a nebo drašší TC-2,TC-2 PRO.Mají 2 okruhy:1=hlídá teplotu možnost regulace 2=hlídá osvětlení.Je to investice která se určitě vyplatí!Nemusíte nic hlídat vše udělají za vás,stačí najít ideální pozici pro čidlo.Apropo uspoří Vám to i elektřinu tím že to bude výhřevnou žárovku spínat jenom při poklesu teploty.Hodně zdaruP.Š.
Tupinambis

XXX.XXX.226.41
Bez termostatu se vám to bude obtížně nastavovat(rozdílné teploty přes den ,větrání ,topení atd)Jak jsem vám psal nejlepší řešení spínací hodiny s termostatem to je termostat s hodinamy v jednom ,nastavíte požadovanou teplotu,délku světela př.UV,zářivka,a ono to za vás udělá automaticky.Pokud to chcete řešit po staru vypínat jenom TOPNÉ.Vousatce stačí v poho 28 přes den.Ale zároven se potřebuje napařit(trávení)a také zchladit dle potřeby,jeden roh teplejší druhý chladnější,to přes den v noci pokojová teplota proto ten termostat.P.Š.
tak jsem vypl jak teplo tak zářivku, ale dostal jsem se na 30 stupňů.
http://img842.imageshack.us/img842/2912/imagezov.jpg
No jo,ale návod musíš přispůsobit podmínkám.Jestli to máš fakt 60 cm na délku,tak to je nebo bude pro agamu stejně malé.Ta teplota tam půjde jen ztěží udržet nízko,nehledě na to,že v tak malém teru nemůžeš rozdělit teploty aby si agama vybrala.Potřebuješ aspoň 100 cm délky a cca 50 cm šířky.
nejdřív chci vyřešit ty teploty, Na rok na dva by jí to mělo vystačit ne? Časem budu dělat velký terárko.
Pomohlo by zvětšit tu cirkulaci vzduchu kdyby vyndal jedno to boční okénko a dal tam mřížku??
http://img195.imageshack.us/img195/714/imagewjk.jpg
Určitě každé větrání pomůže.Ptát se jestli jí to vystačí na rok,dva je totální volovina.Zvíře roste cca první rok.Pokud máš kvalitní zvíře,tak bude mít na osmi měsících kolem 38-45 cm a na roce k 50cm.Tzn.,že to tero bude agamě malé už na devátém měsíci.Pro jednu agamu je idealní 100x50x50cm