Literaratury je spousta, bohužel většinou v angličtině nebo němčině - Rautenpythons od Marca Mense nebo nová - The complete Carpet pythons od Muttona a Julandera jsou vyčerpávající.
Pokud máte na mysli nominátní poddruh - M. s. spilota - tedy krajtu diamantovou, tak ta se od ostatních liší potřebou tvrdšího zimování. I přes sezonu má radši větší noční poklesy a na zimu je třeba připravit zimování na 12 -15 °C v noci a přes den omezené svícení na cca 4 -5 hodin. Vyžadují také aspoň občasné dotování UV zářením. My to řešíme v době, kdy je dost teplo nebo se přechází na ochlazování UV žárovkama místo klasických. Každopádně nejde o žádný nechovatelný druh - jakmile člověk vyhmátne cyklování, jsou schopné dávat pravidelné snůšky. Bohužel se u nich převážně líhnou samci, takže je trochu problém sestavit pár. Při nákupu pozor na spolehlivost zdroje - často se kříží s M. s. cheynei a třeba 88% diamantku už prakticky nemusíte od čisté poznat. Kříženci jsou také nádherní, dokonce ještě snadněji chovatelní (proto se to také kříží) a pokud netrváte na čistém poddruhu, tak jsou také výrazně levnější.
Dovolil bych si Tě Jardo ještě doplnit. Dle mého názoru se vzhledem k vytvořeným tématům a snahám odpovědět na některá vlákna nebude jednat o úplně zkušeného chovatele. Tento dotaz proto možná nebude tak úplně směřovat k M.s.s., ale k M.s."variegata" (možná se ale pletu). Chov M.s."variegata" není při dodržení základních podmínek nijak složitý. Oproti chovu M.s.spilota odpadá ten největší problém a to je jak už bylo uvedeno zimoví. Teplota by měla být držena mezi 30°-32°C, lokálně 35°-37°C a chladný kout 26°C-28°C (pozor, stalo se mi, že samice M.s.harrisoni se zásadně držela chladném koutě, což vedlo k respiračním potížím). Vlhkost by měla být držena mezi 60-70%. Pro začátečníka se může jevit jako problém možná agresivita juvenilů. Někteří kousaví jsou, někteří ne. Někteří z toho vyrostou, někteří ne.
Všimnul jsem si, že jste se v jiném vlákně ptal na podmínky chovu Python regius. Také jsem se rozhodoval mezi regínou a kobercovkou, když jsem začínal. Nakonec jsem se rozhodnul pro kobercovku. Nyní se v mém chovu nachází jak regiusky, tak krajty komplexů Morelia a Morelia spilota. Při dodržení základních podmínek (které proti jiným druhům nejsou nijak náročné) není chov ani jednoho z těchto druhů nijak extrémně složitý.
Jan Lauermann
vidím Honzo, že máš přehled. Mě by nenapadlo, že dotaz může být myšlený obecně na druh spilota - to je pak téma na další knížku :-)
Ale pro začátečníka tedy je zajímavé i to, že komplex spilota je velmi široký a většina poddruhů se mezi sebou běžně kříží. Zájemce si tak může najít menší krajty - např. cheynei nebo harrisoni nebo naopak velké mc. dowelli nebo zrovna diamantky.
A v nejbližších letech se dá čekat i obrovský boom barevných forem - dnes je už známo hodně barevných mutací a díky pestrému základu celého komplexu dochází k velké variabliitě. Jen albínů třeba v Austrálii už chovají několik naprosto odlišných linií, zatímco v Evropě se letos prodávají poprvé dostupněji první odchovy albínů. Podle některých chovatelů během krátké doby předběhnou v počtu forem i regiusky, kde je jich popsáno už kolem 1200.
P.Lauermman - Již chovám jednu regiusku ..Ptal jsem se ohledně velikosti terária pro ní, teď jí chovám v teráriu délka120cm výška 70cm hloubka 70cm , a přesunu ji do terária délka délka 105cm výška 55cm hloubka 55cm ..a vetší terárium si ponechám pro kobercovku :)
Všem moc děkuji .. :)