Dobrý den,
předpokládám, že tento dotaz tady už určitě byl, asi i vícekrát, ale nějak se nemůžu nikdy dohledat uspokojující odpovědi.
Mám doma samce užovky červené, bude mu půl roku, a je asi 40 cm dlouhý (+/-, nemám moc dobrý odhad).
Před týdnem jsem si dovezla samici, té je něco kolem 3/4 roku, nevím přesně, bývalý majitel řekl jen že se vylíhla v létě. A taky mi řekl že ji můžu klidně dát dohromady s tím samcem, že to ničemu nevadí. Jenže někde jsem četla, že by se mohli začít předčasně pářit a samice by pak mohla uhynout?
Tak jsem se ptala pár lidí a většina řekla, že je mají normálně spolu, jenže to už mají většinou dospělý hady. Tak by mě zajímalo, jestli je teda můžu dát spolu nebo ne? případně od jakého věku samce/samice je můžu spolu mít? (terárko je dostatečně velké) a nebude si třeba samec, který v tom terárku už nějakou dobu bydlí, chránit nějak svoje území? neublíží si?
Budu ráda za názory, rady i zkušenosti.
Děkuji Fiddi
Spolu ich mat mozes. ako uplne mladata si nespravia nic. Problem nastava v case dospievania, kedy sa samec snazi naparit mladu samicu, co moze sposobit problemy (napriklad zastavenie rastu, alebo dokonca smrt).
je lepsie davat dohromady az zvierata, kde samica je uz nejaku dobu dospela. Tam je to riziko ovela mensie.
A nespravi jej nic. Nejake teritorialne chovanie u gutiek je blbost.