Dobrý den, ujali jsme se jedné agamky -samečka,4 leté,nejspíše kočičínské, která původnímu majiteli 1 měsíc nežrala. Hned jak jsme si jí vzali,začala normálně přijímat potravu skoro každý den.Pomalu začala přibírat,před 3týdny se celá i svlékla.Nyní zase začíná odmítat potravu. Chtěla bych se zeptat kolik potravy by asi měla mít? Sežere nám třeba jedno malé holátko a další 3 dny potravu odmítá.Nebo 8 červů a zas několik dní nic. Podmínky jsme se snažili vytvořit podle doporučení.děkuji
Dospělé agamy nežerou každý den, takže je dobré dávat jim pauzy. Ale nezdá se mi časté krmení holátky a červy - hlavní část by měli tvořit cvrčci, sarančata, švábi. Jak často jí dáváte holátka? Takovým krmením si jen koledujete o problémy s obezitou. Pokud nehubne tak bych to asi neřešila, ale pro jistotu tu můžete popsat podmínky chovu, dát fotku terárka...
Občas červy nahrazuji žížalami, kupuju je na www.ZIZALOV.cz, prodává je pán v důchodu, posílá to ve větší doze, vydrží i měsíc.
Krmíme samozřejmě i cvrčky a sarančaty.Šváby odmítá úplně,žížalu si také nevezme.Holátko dáme tak jednou týdně.Tlustý není,byl vyhublý na kost.Spíš mi jde o to,zda mu to stačí nebo nám hrozí nějaký problém.Už ho měl u minulého majitele - nežral. terárium má 100x50x50, UVA i UVB ,teplota se pohybuje od 25 st do těch 45st. Větví a skrýší tam má též dost a velkou misku s vodou,v které je často.Dále mu i rosíme. Snad jsme na nic nezapomněli...
Krmit jednou týdně myšaty mi přijde dost nevhodné... nebo dlouhodobě žížalami taky nic moc... Pro pestrost sem tam žížalu, zavíječe je fajn... Zkuste změnit vitamíny, dodat osvětlení a můžete zkusit dát trus na rozbor... Protože pokud byl ten problém už jednou a zvíře hublo, tak je něco špatně. Na druhou stranu dospělé agamy opravdu nežerou denně. Těm myšatům bych se vyhnula, i když to neuvidíte, tak po takové stravě tuční játra a má to i jiná zdravotní rizika. Jednou za pár měsíců možná, ale každý týden opravdu ne. Čím svítíte? Pro dospělou agamu mi velikost terárka přijde trochu smutná - i když je asi menší než by měl být, ale šířka 50... Miska s vodou je co? Nemohla byste dát fotografii terária?
Rozhodně bych zvážila minimálně ten rozbor a pak podle výsledků přeléčení - i kdyby se nic nenašlo, budete mít aspoň jistotu, že tím to není...
Za mě bych se stejně těm holatům v týhle míře vyhnula... Po holeti bude držet půst...takže se moc neukáže, jestli nežere proto, že je narvanej a tráví nebo proto, že trpí nechutenstvím. Jasně, že na vykrmení jsou fajn, ale až nebude žrát nic jihýno, tak to bude problém.
Ale stejně dokud nebude rozbor...
Nemusíte je přestat dávat, jen je trochu omezte...a červy taky ne jako hlavní složku...
K vetovi, kterej nedělá plazy to nemá smysl nosit. Chce to někoho, kdo zvládne udělat rozbor i navrhnout terapii. Dávkování a typ léků takhle by oko určit nejde. Takže by to chtělo zkonzultovat to s odborníkem. A hlavně jedině podle výsledků rozboru...Odkud jste??
pankie
napsal(a):
děkuju za rady, holata přestanu dávat a budeme se snažit krmit převážně cvrčky a sarančaty,červy. Dám na rozbor trus.A mohli byste mi ještě poradit čím se popřípadě odčervuje a dávkování? Náš vet moc plazi zrovna nedělá.
Dobrý den holata odbourat(prozatím zcela+červy).Saranče je supr ,oni to dělaj daj si půst -žádný strach 3 dny není žádná doba.K tomu odčervení na to POZOR většinou se nadělá více škody než užitku !! pokud je podtrženej bude problém( většinou s tím žijou v symbioze)záleží ovšem co bude mít ,v každém případě počkat na rozbor.