Dotaz na terárium Gekon panenský

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.9.2012 15:13
pold

XXX.XXX.107.126

Dobrý den,

mám v úmyslu opatřit si "začátečnické" gekony Lepidodactylus Lugubris. Přečetl jsem co bylo dostupné, cvrčky mám v nádobě v komoře a jejich uchování, odchyt a obalován vitamíny vyzkoušené. Terárium jsem zařídil dle návodů na internetu v velikosti 30*30*40 cm (š-h-v). Údajně by na dva až tři gekonky mohlo stačit.

Ocením jakékoli připomínky, nerad bych gekony týral v důsledku nějaké hloupé chyby. Předem se omlouvám za pro Vás primitivní dotaz, nicméně teorie je věc jedna, a i tak lze spáchat nějakou pitomost, kterou znalec odhalí (a zabrání se tak mrzačení ještěrů).

Vybavení sestává z nějakého netoxického fikusu (zasazen ve sníženém květináči pod lignocelem) a plastové květiny, v zadní stěně jsou menší břidlicové terásky vsazené nasucho do polystyrenového pozadí, a vzadu pod rostlinami úkryty (kokos, keramika, břidlice). Podklad je směs písku a lignocelu. Osvětlení SunGlo 25w.

Dle měření se teplota v teráriu pohybuje následovně:
- na topném 5W kameni v popředí 27-28° (na fotce je dosud zahrnutý a není vidět, chyba fotografa)
- jinde u dna cca 21-24°
- u stropu cca 23-28°
V noci při vypnutém osvětlení a kameni klesá teplota k ránu na cca 20°. Vlhkost s teráriu se pohybuje mezi 68 - 92% při rosení jednou denně.

Případné upozoprnění na chyby a náměnty na nápravu uvítám. Předem děkuji. Napadlo mne ještě přidání závěsného topítka - žárovky nad terasu, ale údajně je to pro L.lugubris zbytečné - tak nevím.

7.9.2012 16:38
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Nechápu to vytápění? Takže je tam topnej kámen i SunGlo? Takhle maličký terárko stačí vytápět obyč. žárovkou - 25W. Není nutný kupovat ji ve zverimexu, je to zbytečně drahý. Zase bych to tolik neprožívala, bohatě jim stačí vytápět jedním zdrojem. Není nutný jim svítit - to světlo je zároveň zdroj tepla, ale pokud mají kámen, tak stačí světlo v místnosti. Klidně můžete nechat obojí, ale je to podle mě zbytečné. Mívala jsem u nich jen slabší žárovku kvůli teplu, ale pokud máte v bytě teplo a budou mít možnost se vyhřát na kameni, tak by to taky mělo stačit.
Místo lignocelu by byla asi jistější rašelina.

A ti cvrčci musí být dost malí a chce to obalovat šetrně, aby se neudusili, ale to asi víte.

7.9.2012 17:15
pold

XXX.XXX.107.126

Díky,

... kámen je tam proto, že bydlím v bytě kde v zimě někdy bývá dost zima (... WAVky), takže je tam pro sich nainstalován na zimu na přitopení aby se v noci dalo zhasnout, a kdyby ještěři začli "mrznout".... (jeho vliv se v teplotách kolem 20-25° jako nyní asi až tak neprojeví).

Jinak vyměnit lignocel/písek za rašelinu/písek je otázka pár minut - pokud má smysl toto udělat tak to provedu (četl jsem že je to problém u hadů, ale nechám si poradit).

Hlavně jsem si chtěl ujasnit, že nedělám nějakou prvotní zásadní ptákovinu kterou bych ještěry již ze startu ohrožoval na životě a zdraví.

Obalování - OK, dám si na to pozor.

Ještě jednou díky.

7.9.2012 17:31
lacerta7

XXX.XXX.124.63

No, tak ono jim to neuškodí, to uvidíte, jestli se vyhřívají nebo ne... Moji chodili v noci na vyhřátej kryt žárovky, tak kámen využijou taky.

S lignocelem - názory se různí a podle mě je lepší to nepokoušet. Moji lovili hlavně ve větvích a na stěně, takže není tak velké riziko, že by žrali i lignocel, ale rašelina je jistější.

Oni se tak snadno zlikvidovat nedají. Důležitej je vápník - přidávat ho ještě do vitamínů a kašiček, mít zdroj malýho krmení a dost utěsněný terárko. Byl to můj první gekon (už je to nějakej pátek) a pamatuju si jen na problémy s pidihmyzem pro mláďata a na to, jak se mi vylíhla první snůška a mláďata zdrhly škvírou u větrání. Takže si překontrolujte škvíry, protože jsou to fakt blechy a když jednou utečou, tak se blbě hledají.:-))

7.9.2012 17:38
danio007

XXX.XXX.146.134

No, tolko prace z terarkom pre nich som si este v zivote nedal :-)
Z tym lignocelom by som to u nich az tak nehrotil. Mam ho aj ja a zatial sa nestazujem. Nejaka korkova kora, umela rastlina a to je vsetko. Vyhrievanie nemam (ale je pravda, ze mi tu hreju ostatne terarka, takze zima rozhodne nieje).

Inak naozaj najvecsi problem je z krmenim.

A jedno odrastene malda mi tu uz asi 2 tyzdne niekde beha :-)smajlík

7.9.2012 18:02
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Pokud tuší, že je na konci potravního řetězce, tak už emigrovalo k sousedům :-D

7.9.2012 18:07
danio007

XXX.XXX.146.134

:-)
EE, uz zacinam chov, nejak sa to zacalo predrazovat:-) Tieto gekony sa maju ako v bavlnke:-)

7.9.2012 19:33
tupinambis

XXX.XXX.124.30

danio007 napsal(a):
EE, uz zacinam chov, nejak sa to zacalo predrazovat:-) Tieto gekony sa maju ako v bavlnke:-)

Fí ha to určitě,jsi naprosto jistý ,že ti úplnou náhodou nehup do terra k hadicím?:-)

7.9.2012 19:59
danio007

XXX.XXX.146.134

Som, zdrhol kym som bol na SR. Jedneho som uz chytil, druhy stale unika:-)

9.9.2012 13:15
pold

XXX.XXX.35.247

Tak mi hned první den zdrhli. Nenapadlo mě, že prolezou otvorem tak 2x4mm - roh dvířek terárka... Nemáte někdo představu jaký místo preferuje gekon na útěku? Hledat pěticentimetrový ještěrky v bytě mi přijde celkem bez šance...

9.9.2012 13:36
lacerta7

XXX.XXX.124.63

Oni by zdrhli i mnohem menší škvírou. Možná budou někde poblíž terárka, případně můžete zkusit rozsvítit lampičku - třeba půjdou lovit přilákanej hmyz. Je dobrý koukat kolem, třeba je časem někde zahlídnete...

9.9.2012 16:30
pold

XXX.XXX.107.126

Zkusím dát pod lampu krabičku s pár cvrčkama, třeba je to přiláká...

Netušíte za jak dlouho max je musím najít než pojdou hlady?

9.9.2012 19:08
lacerta7

XXX.XXX.193.243

Hlady snad nepojdou - určitě Vám doma něco leze a lítá...? Případně tam něco vypusťe - nebo dejte někam citron na nalákání octomilek... Spíš by se mohli dostat úplně ven... Byla to mláďata nebo už dospělí gekoni? Zkuste večer rosvítit tu lampičku a občas v noci projděte s baterkou byt...

9.9.2012 19:38
tupinambis

XXX.XXX.124.30

Ahoj je to možné oddělit od ostatních místností ? pokud nefrnkli ven oknem a nejsou někde na sluné části na fasáděsmajlík .Tak to také můžeš zkusit jak já před léty prchla mně celá odchovna v zápalu boje to moje máma blbě zavřela a prásk sic se moc nevyspíš ale to je riziko podnikání takže= vezmeš plast krabičku od cvrků dáš tam cca4ks at běhaj zavřenou atˇ ti nefrnknou i cvrci dáš ji na rozprostřené noviny poblíž terra či jiného možného úkrytu a jen čekáš ,až se v noci ozve šornění na těch novinách jak jdou na cvrky. Při troše rychlosti je dostaneš.Přeji dobrý lov.

9.9.2012 20:58
danio007

XXX.XXX.146.134

Hledat pěticentimetrový ještěrky v bytě mi přijde celkem bez šance...

Nebude mat ani sajnu, ze mu ten gekon chodi po novinach:-)

Najvecsiu sancu u nich by smo videl asi tak, ze v noci narazovo budes rozsvecovat svetlo a pozerat po zemi, po stenach atd. Pripadne na miestach kde mas viac veci ( u mnanapr medzi terarkami, medzi krabicami z pavukmi..) kde maju vela moznosti na ukryt.

9.9.2012 21:28
machulda

XXX.XXX.37.90

nedávno mi utekl gekon zední odlepeným větráním. Večer sem ho viděl jak si to štráduje po zdi, ale chytit sem ho nestihl a zase se schoval. Po pár dnech se objevil v terárku, vrátil se stejnou cestou :-) :-)

9.9.2012 22:02
lacerta7

XXX.XXX.193.243

No, je to o štěstí... můj chov tehdy krachnul na tom, že mi je o dovolené hlídal táta a nedovřel terárko... nepodařilo se je najít. Ale zase je velká šance je během noci někde načapat...horší to bude s odchytem :-D

9.9.2012 22:44
pold

XXX.XXX.35.247

Tak jednoho jsem chytil, přišel se ohřát na terárko... chytal jsem ho snad dvě hodiny ale je zpět. Na druhýho jsem nalíčil pasti, tak uvidím.

17.9.2012 10:24
pold

XXX.XXX.107.126

Tak druhý gekon dopaden po týdnu na útěku. Pravidelně chodil na jídlo do misky postavené na terárku, ale nikdy nebyl spatřen. Pak byl náhodně dopaden při úklidu poličky (...ovšem chytat gekona v zařízeném bytě je zážitek, to skutečně ano smajlík).

Spot

30.7.2015 20:38
Spot

XXX.XXX.199.223

Můžu se zeptat jak ti gekoni byli velcí? Že se dokázali protáhnout tak malou dírou?

reply

7.8.2015 21:09
reply

XXX.XXX.116.118

Zkus si to precist jeste jednou A PORADNE
...
Tak mi hned první den zdrhli. Nenapadlo mě, že prolezou otvorem tak 2x4mm - roh dvířek terárka... Nemáte někdo představu jaký místo preferuje gekon na útěku? Hledat pěticentimetrový ještěrky v bytě mi přijde celkem bez šance...

Lou

15.8.2015 17:06
Lou

XXX.XXX.51.86

Mám gekona panenského, kterému se právě vylíhlo 1 vajíčko. Když šel malý za velkým gekonem tak na něj ten velký tak nějak divně koukal a já se bojím že ho může ten velký sežrat... A chtěla bych se zeptat jestli to je možné aby ho sežral? Jsou to přece stejné druhy...¨
Předem děkuji za odpověd.

15.8.2015 20:08
nuty

XXX.XXX.11.90

Mladé odchovávám v plastových boxech o stranách 20 cm(po víc kusech).Než se mi je povede odchytit v terárku tak to někdy hodně dlouho trvá.Nezaregistroval jsem, že by je ostatní lovili, ale nemusel jsem si toho všimnout.Hlavně at máš přísun mikrocvrčků.

10.12.2017 00:23
Dejkon

XXX.XXX.237.225

Dobrý den může mít gekon panenský jako podestýlku terarijní kůru?

29.1.2018 12:54
Prdok

XXX.XXX.229.152

Moc to s tím nesouvisí ale nevím kde jinde se na to zeptat. Nejsem si jist jaké podávat vitamíny. Dostal sem prášek a mám v tom obalovat cvrčky. Myslím že sem někde četl že je něco i do vody ale nikde to nemůžu najít. Poradí prosím někdo.
Dekuji.

29.1.2018 18:21
lacerta7

XXX.XXX.156.210

Záleží jaké máte vitamíny. Většinou se používá minerální směs - třeba Roboran H, Reptivite a míchá se to s vápníkem - třeba s mletým vápencem. Do vody se dá přimíchávat vápník, ale většinou se do vody dávají kapky s D3. Za mě pro lugubrise - obalovat tím Roboranem nebo NutriMixem a do misky do terárka dát čistý vápník.

Přidejte reakci

Přidat smajlík