Problém se samicí v páru

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2013 18:23
zdenek.merunka

XXX.XXX.183.29

Dobrý den, mám problém. Pořídili jsme si k ročnímu samci samičku. Zakoupili jsme jí na terarijní burze v Jihlavě. Měla by být přibližně rok stará. Když jsme ji kupovali, vypadala naprosto zdravě a bez problému, majitel nám dokonce řekl, že už letos může mít snůšku, a že je v pohodě. Dali jsme ji do terárka, také asi k ročnímu samci. Samec reagoval přirozeně, jak se všude uvádí, samice byla zkroušená a vystresovaná. Brali jsme na vědomí, že je to při změně prostředí normální.
Po delší době pečlivého pozorování se nám zdá, že samice není úplně v pořádku. Myslíme si, že předchozí majitel pro ni neměl uplně vhodné podmínky (neumí se pohybovat po stěnách a uplně dobře chytat potravu), schovává se do tmavých koutů a stále je na jednom místě a leží. Kam ji ráno dám, tam ji večer najdu. Připadá mi, že oproti samci je ve špatné kondici. Pro pár mám terárium o rozměrech š100xv70xh50.
Najde se tu někdo se zkušenostmi, kdo mi dokáže poradit?

přidávám foto se samicí

6.3.2013 20:35
bogey

XXX.XXX.243.134

Ahoj.
Z vlastní zkušenosti vím, že chov vousatek jen v páru není OK. Samec s věčnou chutí k páření dokáže samici pěkně "otrávit". Zkusil bych jí oddělit jestli bude sama se chovat jinak nebo alespon dvě samice na samce.

6.3.2013 22:54
zdenek.merunka

XXX.XXX.254.86

Taky jsme přmýšleli pořídit ještě jednu,ale to zas nevím jesi to terarium co máme není malé?? smajlík

7.3.2013 13:34
bogey

XXX.XXX.243.134

Pokud by jsi tam přidal nějaké větve na šplhání a celkově ten prostor trochu víc využil tak si myslím, že by to šlo.

7.3.2013 17:30
zdenek.merunka

XXX.XXX.119.165

Využil prostor?? Myslite přidat,nebo rozšířit ty odpočinkové police??

7.3.2013 19:53
bogey

XXX.XXX.243.134

Promiň, špatně jsem to napsal. Přidal bych tam pár větví na šplhání tak aby se využil cely prostor terárka. Takhle vlasně můžou jen na dno a pár terásek (Btw. moc pěkný pozadí)a zbytek terka je nevyužitý. Moje agamy (mám jich v terku pět) prakticky z větví neslezou jen když jdou na dno za zelenym nebo na kámen pod žárovku, jo a nebo si vyjasnit kdo je tady pánem.smajlík

To světlo vpravo nahoře je UVBčko? Jaké?

7.3.2013 21:57
zdenek.merunka

XXX.XXX.119.165

Ano to je uvb.. Měla by to být tato: Žárovka EXO TERRA Repti Glo 5 UVB,ale nevím jesi je to uplně přesně ona,ale myslim že ano.. Kdyby tam byli 3 agamy nemuseli by tam mít ještě jeden zdroj tepla?? Myslim 2 topné žárovky. Jinak na zemi je ještě velký topný kámen.. A náhodou a nějaké samici nevíte?? Mohl by jste mi poslet třeba fotku vašeho terárka?? Pro inspiraci.. Nemáme moc skušeností,jen z knížek a trochu z internetu,z žádným chovatelem který má praktické rady jsme ještě nemluvili.. Děkuji

8.3.2013 20:03
bogey

XXX.XXX.243.134

Nejdřív to UVB. Připadá mi, že je dost vysoko. Tyhle Reptiglo mají největší a vlastně jedinou účinnost pokud je ješterka do 10cm od ní. 5-tka je dost slabá. Dal bych tam aspoň 10-tku. Dvě topný žárovky určitě ne. V terárku musí být i "chladnější" místa aby si mohl ještěr vybrat jaká teplota mu momentálně vyhovuje. Topný kámen bych úplně vypnul. Nejlíp se mi osvědčilo dát vedle topné žárovky UVBčko tak aby při nahřívání zároveň absorbovali UVB.

O volné samici momentálně nevím, ale záleží odkud jsi. Na burzách jich bývá vcelku dost. Zajel bych se podívat v neděli do Prahy na živou exotiku.

Foto přikládám. Udělal jsem jim teď terárko na terárku a pořád to dodělávám takže je to mezistav. Nahoře ješte není pozadí atd...smajlík

9.3.2013 17:33
zdenek.merunka

XXX.XXX.119.165

smekám, terária jsou opravdu nádherná. TAkže jako první věc předělám držák na uvb žárovku, aby byla níž a přidám větve na lezení. Říkáte, že topný kámen je k ničemu? někde na internetu jsem četl, že je to dobré pro samice, když se můžou vyhřívat ze spoda. Ještě se zeptám, tím uvb svítíte pořád? (samozřejmě nemyslím v nocismajlík) Jinak jsem z Havlíčkova Brodu, a do Prahy co mám cca 100 km. Docela dálka. ... Právě že s těma burzama nemám moc dobré zkušenosti. Na burze v Jihlavě sme zakoupili tu samici s tím, že je 100% fit, což jak se ukázalo nebyla tak docela pravda. Ale to už jsem psal. Nechtěl bych vidět podmínky ve kterých byla chována. Navíc za ni chtěl 1700, což se mi zdá předražené. Nemůžete mi doporučit nějakou slušnou burzu v okolí vysočiny? nemáte nějakou dobrou zkušenost?Popřípadě doporučit slušného chovatele? .. děkuji za vaše rady, vážím si toho

9.3.2013 20:53
bogey

XXX.XXX.243.134

Není zač.smajlík
O topným kamenu se vedou diskuze, jsou zastánci i odpůrci proč kamen jo a nebo ne. Já si myslím, že v přírodě taky topný kameny nemají a když si lehnou na vyhřátej kámen tak pod nima zase zchladne. Problém i je, že topí odspoda a špatně se pak v terku tvoří teplotní zony.

UVB mi jede celou dobu co terárko svítí. Jo a životnost žárovky je max. rok spíš méně. Ona sice svítí, ale už z ní nelezou ty správný složky. Nejlepší je vytáhnout je v létě na sluníčko.

Ono je to vlastně jedno terárko. Uprostřed je díra po větrání a lezou si podle chuti nahoru.

A nevykej mi....smajlík

10.3.2013 15:47
zdenek.merunka

XXX.XXX.254.86

Okismajlík a nevíš teda o někom,nebo o nějaký tý burze v našem oklí? Tak to ta UVB už to má asi za sebou... Kouknu někde po te UVB10smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík