Chov suchozemské želvy celoročně venku??

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.8.2013 21:13
mesič

XXX.XXX.182.1

Dobrý den, uvažuji o pořízení suchozemské želvy, Chtěla bych ji mít většinu sezony venku (nebo celou). Vzhledem k tomu, že na zahradě máme protor, uvažuji o pořízení páru a případném odchovu mladých. Který druh byste doporučili? Ve velikosti želv problém není, spíš aby byly odolné. Předpokládám, že i v případě zateleného bydlení je zpotřebí zimovat? Nemáme sklep jen šachtu, kde je vodovod, ale nepromrzá to,takže tam bych je mohla po tom, co by se zahrabali do substrátu umístit. Děkuji za rady

20.8.2013 10:40
lupus4

XXX.XXX.252.137

Celoroční chov venku je to nej co můžete evr. testudům poskytnout.
prostudujte celý uvedený web
pro začátek smajlík
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html

http://www.zelvy.wbs.cz/Chov---venkovni-vybehy.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html

šachtu třeba letošní zimu řádně proměřte, hlavně v největších mrazech pod - 20°, měřte i vlhkost !
bude.li tam teplota 4 - 6 °C , vhkost alespoň 80%, pak vyhovuje a želvy v přepravkách s vhodným substrátem to "daj" smajlík je třeba je zabezpečit před HLODAVCI !
Je třeba mít ale k dispozici připravený želví stůl, pro jedince co nebudou zimovat (mladé,nebo oslabené)
a i pro mláďata, která není vhodné zimovat celé období ( 5 - 6 měs.) např. 1/2 11 až 1/2 04 (dle venkovních teplot)
zhruba platí pravidlo 2leté - zimovat 2 měsíce, 3leté 3měs. atd...
čili až 5 - 6 leté snesou celé zimování

chov v páru je úspěšný spíše náhodně, opti skupina je např 3,5 a násobky

20.8.2013 10:54
lupus4

XXX.XXX.252.137

Ještě malý dodatek :
uvedené počty v chov. skupině NEPLATÍ pro želvu čtyřprstou (stepní), tam jsou samci velmi agresivní a optimum je 1,3
zrovna v inzerci je
https://www.ifauna.cz/terarijni-zvirata/inzerce/r/detail/2056938/testudo-graeca-ibera-1-1-chovny-par/
ti jsou v pořádku
Jinak koupě chovných jedinců není věc jednoduchá a spíše náhodná, rozhodně nekupujte zdevastované jedince od "petkařů", kteří bývají nejčastěji inzerovaní - ti zpravidla 10 letí
"miláčci v perfektní kondici" jsou na pokraji smrti utýráním z nevhodných podmínek a nevhodnou
potravou.

20.8.2013 12:32
mesič

XXX.XXX.100.81

Dobrý den, děkuji za web, už jsem na něj koukala, je tam hodně informací, nejsem s chovem želv úplný začátečník, tchýně měla želvu doma, ale nevím si rady s výběrem druhu a odchovem mladých. Trošku jste mě vyděsil s tím, že mladé želvy nezimují celou zimu. Jak velký stůl mám počítat na odchov mladých? Jak staré želvy se mohou prodávat? Vzhledem k tomu, že je matka nezahřívá a nekojí smajlík tak ještě v rok vylíhnutí?

Prosím o radu s výběrem druhu, naše požadavky a možnosti jsou:
* výběh je 4x4 m
* raději bych větší želvy, aby byly ve výběhu vidět
* ráda bych otužilé želvy
* chceme mít své odchovy

Líbí se mi zelenavá a žlutohnědá, ale i pardálí (ale kvůli té bych musela mít želví stůl asi přes půl pokojesmajlík)

Děkuji moc

20.8.2013 12:58
lupus4

XXX.XXX.252.137

mesič napsal(a):
Dobrý den, děkuji za web, už jsem na něj koukala, je tam hodně informací, nejsem s chovem želv úplný začátečník, tchýně měla želvu doma, ale nevím si rady s výběrem druhu a odchovem mladých. Trošku jste mě vyděsil s tím, že mladé želvy nezimují celou zimu. Jak velký stůl mám počítat na odchov mladých? Jak staré želvy se mohou prodávat? Vzhledem k tomu, že je matka nezahřívá a nekojí smajlík tak ještě v rok vylíhnutí?

Prosím o radu s výběrem druhu, naše požadavky a možnosti jsou:
* výběh je 4x4 m
* raději bych větší želvy, aby byly ve výběhu vidět
* chceme mít své odchovy

Líbí se mi zelenavá a žlutohnědá, ale i pardálí (ale kvůli té bych musela mít želví stůl asi přes půl pokojesmajlík)

Děkuji moc

myslím, že trochu předbíháte událostem smajlík

Jak velký stůl mám počítat na odchov mladých?
smajlík záleží na počtech odchovaných mláďat

Jak staré želvy se mohou prodávat?

hned po vyřízení "vyjímky" ( u Cites I tj. hermanek, grék a marginát), čili závislé na rychlosti Vaší a příslušného ouřady
u stepek a pardálek vyjímky netřeba

rozměr výběhu OK + menší na odchovy

raději bych větší želvy, aby byly ve výběhu vidět

tak to splňují margináty z makedonské "horské" populace smajlík

na velikost pak pardálky, ty ale nezimují a třeba "vnitřní ubykaci" min 2 x 1m, a venku jen max
05 - 09 (je-li teplo)

PS., tchýně měla želvu doma tak na "zkušenosti a rady druhé" maminky bych fakt nespoléhal smajlík pročpak už želvu nemá (žijí cca 70 let) ?

1.9.2013 13:53
mesič

XXX.XXX.182.1

Zdravím.
děkuji moc za Vaši odpověď. No ona ji měla bývalá tchýně a darovalal ji z důvodu, že na ni neměla čas a dnes když jsem si pročetla Vámi vložené odkazy u vlákna "čtyřprstá želva" tak musím říct, že se tam moc dobře neměla, i když se její majitelka snažila....
Prostor, kam chci želvy umístit zatím není volný, tak si minimálně sezónu počkám, ale to neva, zatím nakukuji na servery a zjišťuji co je potřeba, aby se jim dařilo.
Jen mě napadá, že na místo, kde by byly umístěny svítí slunce cca od 9 do 14 hod (asi se najde místečko, kde bude déle), je to pro želvy dostačující? A jak chráníte želvy před např. kočkami? Na noc zavíratelnými dvířky nebo např. elektrickým ohradníkem?
Děkuji moc

1.9.2013 14:17
mesič

XXX.XXX.182.1

Ještě musím dodat, že se rozhoduji mezi klasikou, zelenavou a žlutohnědou, ale furt mě láká pardálí.... musím si o tom neco ještě načíst, abych jim doprála to co potřebují, ale kresba, obzvláště u mladých je prostě luxusní....

1.9.2013 17:42
mp71

XXX.XXX.82.212

lupus4 napsal(a):
Celoroční chov venku je to nej co můžete evr. testudům poskytnout.
prostudujte celý uvedený web
pro začátek smajlík
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html

http://www.zelvy.wbs.cz/Chov---venkovni-vybehy.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html

šachtu třeba letošní zimu řádně proměřte, hlavně v největších mrazech pod - 20°, měřte i vlhkost !
bude.li tam teplota 4 - 6 °C , vhkost alespoň 80%, pak vyhovuje a želvy v přepravkách s vhodným substrátem to "daj" smajlík je třeba je zabezpečit před HLODAVCI !
Je třeba mít ale k dispozici připravený želví stůl, pro jedince co nebudou zimovat (mladé,nebo oslabené)
a i pro mláďata, která není vhodné zimovat celé období ( 5 - 6 měs.) např. 1/2 11 až 1/2 04 (dle venkovních teplot)

chov v páru je úspěšný spíše náhodně, opti skupina je např 3,5 a násobky

Jak dlouho zimovat 13leté ?smajlík

1.9.2013 17:58
lupus4

XXX.XXX.252.137

smajlík

1.9.2013 19:35
mesič

XXX.XXX.182.1

Ještě ohledně odchovu mladých, které bychom také rádi měli, zde na ifauně je článek o pardálích želvách a dočetla jsem se, že se želvy líhnou po 8-18 měsících. S tím, že bych musela koupit líheň jsem se už smířila, ale že by byla víc jak rok zaplá??? To teda čučím... Jak to tedy je? nebo se vylíhnou i při běžné pokojové teplotě (s tím, že jsou umístěny do správného supstrátu apod?

1.9.2013 20:28
lupus4

XXX.XXX.252.137

mesič napsal(a):
Ještě ohledně odchovu mladých, které bychom také rádi měli, zde na ifauně je článek o pardálích želvách a dočetla jsem se, že se želvy líhnou po 8-18 měsících. S tím, že bych musela koupit líheň jsem se už smířila, ale že by byla víc jak rok zaplá??? To teda čučím... Jak to tedy je? nebo se vylíhnou i při běžné pokojové teplotě (s tím, že jsou umístěny do správného supstrátu apod?

Tak inkubace pardálek (babcocki) je cca 110-150 dní, při teplotách 27-32°C,(noční min až denní max), při 90% vlhkosti
při pokojovce to nevyjde smajlík smajlík

u pardalis pardalis, je to kapánek složitější

1.9.2013 21:22
mesič

XXX.XXX.182.1

No to je výborný, tak jsem zapomněla, že jste mi psal, že pardálky nezimují, to bych musela asi přes zimu jít do sklepa já, takže bohužel tahle želva padá smajlík Ale ty marginaty, co jste mi psal taky nevypadají špatně, tak o nich zjišťuji co se dá .-)

8.9.2013 11:18
mesič

XXX.XXX.182.1

Dobrý den,

tak stále surfuji na netu a hledám zajímavé a důležité informace. Mám pár dotazů..

1. ráda bych želvám výběh osadila rostlinami, jak moc je ničí? Utrhnou si list a o kořeny se nestarají, aby dál rostlina podrůstala nebo ji vytrhnou? Chtěla bych jim tam zasadit i netřesk, budou si jen utrhovat nebo ho prostě všechen snědí? Pokud by to byla druhá varianta,tak mám místo, kde jim budu většinu rostlin pěstovat i mimo, aby nebyli závislí jen na tom, co si najdou. Budu jim nosit i rostliny, co posbírám na procházce venku. Jaké rostliny do výběhu doporučujete vysadit? Jak pro potěchu oka tak i želv smajlík

2. našla jsem si, které rostliny se dají a mají skrmovat, na zimní období, kdy se nebude zimovat si mohu všechny ty květy a listy nasušit a nastříhat do papírových sáčků a potom jimi krmit? (plus čínské zelí čerstvé). Směs bylin a sena bude vypadat jako hooodně nahrubo nasekaný čaj? Pro mladé želvyo velikosti 0,5cm?

3. stále mi vrtá to celoroční ustájení venku (samozřejmě, že již třeba 4letých želv.... na odkazu: http://www.chovzelv.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=7 jsem se dočetla, že je možné je nechat zazimovat i ve výběhu. Mě se to líbí z důvodu, že představa, že zavřu želvu do bedničky v době kdy to mě přijde nejlepší se nemusí úplně shodovat s tím, kdy by se chtěla zazimovat želva a o odzimování vůbec nemluvím. Příjde mi to hrozně drastické. Stále uvažuji, že bych pod želvím domkem vyhlouhbila jámu 1,2 m hlubokou a např. 60cm průměr. Tu bych vyložila hustým pletivem, aby k nim neprolezla myš a pod. a dvířka domu bych taky zabezpečila. Tuto konstrukci bych pak vysypala vhodným substrátem. Pak, např. 14 dní než by se měli začít probouzet, tak bych jim dávala do domku vodu a denně to kontrolovala (nebo i pletivo z dvířek odstranila). Příjde mi to pro želvy přirozenější a méně násilné.

4, v jakém věku se dá poznat pohlaví želv?

5 - poslední a hloupý dotaz.... Vím, že je oleandr jedovatý, ale na nějakém sevru jsem četla, že rostliny, které jso pro lidi jedlé mohou být pro želvy jedovaté a naopak. Nevíte, jak je to zrovna s touto rostlinou?

Děkuji

8.9.2013 12:30
lupus4

XXX.XXX.252.137

1) nejsnažší je osít výběh luční směsí (pampeliška, oba jitrocele, jetel...atd.) buď na louce vyrýpat a přenést celé drny, nebo už se dají i i nás koupit semena
http://osiva-semena.cz/lecive-rostliny-semena/1042-pampeliska-smetanka-lekarska-taraxacum-ruderalia-prodej-semen-03-gr.html
Výběh 4 x 4 by při velmi dobrém osetí byl celoročně "soběstačný" tak max pro 2 želvy. smajlík
Čili zdroj "vedle" je potřeba.
Z keřů takové co tolerují přisušení a vyšší obsah vápníku v půdě. Vhodné druhy např. skalníky, zimolezy, Ibišek syrský , javor tatarský a obdobné dřeviny, které lze udržovat v keřové podobě. Užitkové plodiny např. angrešt, rybíz nebo tzv. kamčatská borůvka
2) mě tedy sušené nikdy nebrali, ale pek. zelí, endivii, ván. kaktus, sukulenty, ibišek,občas rukolu
3) Ta jáma má jednu velkou nevýhodu - a to velmi špatnou možnost kontroly.(vizuelní + vážení- úbytek váhy by měl být naprosto minimální a je akceptovatelný tak max do 10%) Kontrolu provádím cca po 14 dnech. Už se mi bohužel stalo, že želva začátkem února váhově v pořádku a po návratu z hor za 3 týdny smajlík úbytek 15%
Celoroční chov venku já praktikuji tak, že jsou želvy venku až se sami v boudě zazimují a dle teplot
je pak již tvrdě spící jen přemístím do sklepa a na jaře když se začínají ve sklepě budit, je při teplotách cca do 10, s výhledem alespoň na týdenní špatné počasí přenesu zpět do boudy pod cca půl metrovou vrstu slámy, kde se pak přirozeně POMALU probudí. Jakéko-li koupání a jiné "doporučované" speciality jsou pro ně nepřirozené. Nelze to stanovit přesnými datumi, vše se odvíjí od teplot. (třá letos vše zpožděno o min 3 týdny)
4) u normálně pomalu rostoucí tak ve 4 - 5 letech, někdy i mladší kluci mohou při koupeli ukázat
hemipenis
5) netuším
foto výběhu pro inspiraci není moje a je převzato z teraporadny (nepatří tam ta rebarbora - kvůlivá štavelanům) jen bych tam napral víc pampelišek smajlík

12.9.2013 03:16
ribba

XXX.XXX.64.180

Tam zadna rebarbora neni, to je bergenie pokud dobre koukamsmajlík

12.9.2013 12:58
mesič

XXX.XXX.100.81

No ta zahrádka je krásná, opravdu se povedla, ale chtěla bych ji vidět po cca 3 měsíčním používání smajlík Právě by mě zajímalo, jestli tam bude ten netřesk nebo ho želvy uplně zdecimují.
S tím zimováním jak to popisujete je to super postup a budu to dělat podle Vás. Ještě bych se chtěla zeptat, nemáte strach z myší? My jsme na vesnici kousek od pole máme jich hodně smajlík

13.9.2013 17:16
mesič

XXX.XXX.182.1

Zdravím, tak se furt rozmýšlím, a ač by byla marginata asi nejvhodnější, tak se mi moc nelíbí ten závoj, co má vzadu na krunýři. Uvažuji, že bych pořídíla menší skupinku cca 5 mladých ks testudo hermanni a doufala, že to nebudou samí kuci smajlík Hledala jsem na internetu nějaký fotky a videa, aby jech je viděla v dospělosti, protože miminka jsou krásný všechny, ale to budou jen chvilku smajlík a našla jsm jedno video, o které se musím podělit, moc mě pobavilo a ukazuje, že si želvy umí hrát smajlík
http://www.youtube.com/watch?v=cD1JlHO_taI

13.9.2013 17:51
lupus4

XXX.XXX.252.137

Ty želvy si nehrajou, jsou zoufalý z toho šutro terka, nebo myslíte, že "radostně" skáčou na záda?
Ty chtějí za každou cenu pryč. Navíc je vidět, že už jsou "přesušený" , začínaj jim pyramidovat karapaxy...Evidentně nespí ve vlhku. Autor místo " obdivu" by zasloužil nakopat do (_._) .

Jinak s hlodavci jsem v letním období problém nikdy neměl a ani nevím o nikom, kdo by měl.To spíš kuny, kočky, straky a sojky (pro mimi) jsou nepezbečnější. A pak hlavně domácí PSI + dvounohá "škodná".
Za to při zimováni ve sklepě je to třeba zabezpečit velmi pečlivě - tam nebezpečí opravdu hrozí.

13.9.2013 19:23
mesič

XXX.XXX.182.1

Teda, tak teď si připadnu jak blbec smajlík trochu mi to divný bylo, chvilema jsem si říkala, aby si nezlomili nohu, ale jednou jsem slyšela o želvě, která se klouzala po kameni dolů v terárku, no už je mi jasný proč smajlík Je ale smutný, že jejich majitel je přesvědčený, že je vše ok... No já se budu snažit terárku vyhnout (teda krom mladých -jestli se zadaří, a i těm bych chtěla udělat želví stůl na pěkný slunečný dny venku. Ale to je hudba budoucnosti smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík