Mám dotaz...Mám želvy čtyřprsté...samce a samici...mám je deset let,nikdy jsem je nezimoval,venku je mívám v létě,na noc vždy schovávám domů...můžu želvy z těchto podmínek začít po 10 letech zimovat,když nikdy zimovány nebyly?taky mě zajímá,zda tento druh je vhodný nechávat od jara do podzimu venku ve venk.výběhu,i když vlastně toto těch 10let nezažily...děkuji
Můžete dát jejich fotky? Jinak nastudujte
http://www.zelvy.wbs.cz/Chov---venkovni-vybehy.html
tak ta první je v žalostném stavu
druhá má přerostlý zoban...(špatná potrava)
škoda, že jste se nezajímal dřív o správné podmínky chovu a správné krmení...
rychle nastudujte a hlavně se tím ŘIDTE !
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potreby-zelv---.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html
poškození 1. želvy už nenapravíte, ale můžete to alespoň zastavit
o jakém poškození to mluvíte?myslím,že základy mám načtené od koupi,ve vašem odkazu jsem se nic extra nového nedozvěděl.Byl jsem u veterináře,mimochodem má stádo suchozemských želv,neříkal nic,že by bylo něco v nepořádku,zabývá se veškerými plazy...mám od něj na zimu vápníkovou výživu,o tom přerostlém zobáku vím,toho jsem si vědom,krmím pravidelně pampeliškama,jetele,pořád veškeré ovoce,vybrané druhy zeleniny,míváme je venku v klícce s dostatečným výběhem,sluníčko i stín,,doma máme kvalitní světlo s uva a uvb zářením...želvy jsou velmi aktivní,rád se přiučím něco od odborníků,co tomu rozumí,myslím,že jsem nijak vědomně nic nezanedbal...
zlobber21
napsal(a):
o jakém poškození to mluvíte?myslím,že základy mám načtené od koupi,ve vašem odkazu jsem se nic extra nového nedozvěděl.Byl jsem u veterináře,mimochodem má stádo suchozemských želv,neříkal nic,že by bylo něco v nepořádku,zabývá se veškerými plazy...mám od něj na zimu vápníkovou výživu,o tom přerostlém zobáku vím,toho jsem si vědom,krmím pravidelně pampeliškama,jetele,pořád veškeré ovoce,vybrané druhy zeleniny,míváme je venku v klícce s dostatečným výběhem,sluníčko i stín,,doma máme kvalitní světlo s uva a uvb zářením...želvy jsou velmi aktivní,rád se přiučím něco od odborníků,co tomu rozumí,myslím,že jsem nijak vědomně nic nezanedbal...
o jakém poškození to mluvíte?
Vám karapax vaší ž.1 přijde v pořádku ?
Typický výsledek suchého chovu a nevhodné potravy. (pyramidy jako v Gíze)
ve vašem odkazu jsem se nic extra nového nedozvěděl.
jednak tam byly dva,ale spíše nevnímáte rozdíly, kdyby jste se podobnými "odkazy" řídil, nemohla vaše želva dopadnout tak ,jak dopadla
,pořád veškeré ovoce,vybrané druhy zeleniny
nepíšete sice jaké, ale i tam bude asi kámen úrazu - je dán nevhodným poměrem
vápníku a fosforu či zkrmováním rostlin, obsahujících velké množství oxalátů, které
na sebe váží kalcium (například ledový salát či špenát).
Problematický je totiž nejen celkový obsah vápníku v potravě, ale zvláště relativní či
absolutní obsah fosforu Při převládající frakci ionizovaného fosforu v krvi je vápník
majoritně vázán jako kalciumfosfát a není pak k dispozici k jeho další metabolizaci.
PS. připojuji fotku ZDRAVÉ ŽELVY, jestli nevidíte rozdíl, pak
Jen ve zkratce zásady chovu
1)dostatečná vlhkost prostřed
(v noci cca 8 hod ve 100% vlhku)
musí spát celá zahrabaná v mokrém substrátu (venku "pod širákem" to obstará rosa)
2) správné teploty
pod zdrojem doma + 35 - 40
v terku UVB, venku slunce (na "provozní" teplotu se vyhřeje od slunce, i když okolní teplota je
cca 15°, musí ale svítit - karapax funguje jako "solární panel")
3) správný poměr Ca/P v potravě a dostatek vitamínu A a D3
o potravě máte vše v 3 odkazu
opravdu v zájmu vašich želv si to pečlivě nastudujte a hlavně to DODRŽUJTE
beru si k srdci,tudíž čím teda krmit správně?Máte pravdu,ledový salát u nás vítězil,jelikož naše želvy nic moc jiného nechtěly,tudíž se nám zdálo to,co jim chutná správně...dáváme ji často mrkev,jablko,pampelišky apod...o vlhkosti vím,ale četl jsem asi mylné věci,že tento druh nesnáší vlhko,že je to pouštní želva-viz odkaz a kolonka výskyt
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelva_%C4%8Dty%C5%99prst%C3%A1
pak podle čeho se řídit,když každý říká jiné info,ale díky za rady
zlobber21
napsal(a):
beru si k srdci,tudíž čím teda krmit správně?Máte pravdu,ledový salát u nás vítězil,jelikož naše želvy nic moc jiného nechtěly,tudíž se nám zdálo to,co jim chutná správně...dáváme ji často mrkev,jablko,pampelišky apod...o vlhkosti vím,ale četl jsem asi mylné věci,že tento druh nesnáší vlhko,že je to pouštní želva-viz odkaz a kolonka výskyt
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelva_%C4%8Dty%C5%99prst%C3%A1
pak podle čeho se řídit,když každý říká jiné info,ale díky za rady
Řídit se zdravým rozumem, i v kazašské stepy padá rosa, když někdy ne , tak proč myslíte,
že jsou stepky takoví "hraboši" až 5ti m nor - prostě se prohrabou do potřebného vlhka.
Navíc v parném létě aestivují, takže tráví ve vlhku 3 měsíce v létě , a 4 -5 v zimě.
Jejich "háklivost" se rozumí na "sychravé a vlezlé" naše počasí. Jinak jsou odolné na výkyvy teplot
(denní/ noční).
Co krmit máte v odkaze, v létě JEN luční směs (včetně všech možných bodláků), vaj. skořápky,
co v zimě je tam červeně (peking. zelí, seno, endivii, sukulenty).
obsahy minerálů
třá pampeliška (ve 100g) Ca 187mg, P 66mg poměr 2,83 téměř IDEÁL
čekanka Ca 52 mg P 28mg poměr 1,86
čekanka listová Ca 100mg P 47mg poměr 2,13
čínské zelí Ca 105mg P 37mg poměr 2,83 na zimu SUPER
oproti tomu
ledový salát (ve 100g) Ca 18mg, P 20 mg poměr 0,9 tj pro želvu KATASTROFA
okurka Ca 16mg P 24mg poměr 0,66 KATASTROFA
želvy rády žerou vše červené např.
červená paprika Ca 7 mg P 26 mg poměr 0,3 KATASTROFA
rajče Ca 7mg P 39mg poměr 0,18 KATASTROFA
zlobber21
napsal(a):
ok,děkuji,takže můžou být v létě venku i na noc,když jsou výkyvy teplot?a jak s tím zimování,když jsem je nezimoval?
kdyby jste si konečně pořádně přečetl ty odkazy , tak se takhle neptáte - ano, můžou být venku
stále (cca 03, 04 - 10, 11) dle teplot
a jak s tím zimování,když jsem je nezimoval?
zimovat mají želvy jen ZDRAVÉ a v perfektní kondici - což z těhle fotek nikdo nepozná,
tak nemůžete čekat radu ano/ne
Zazimování a odzimování (pokud se neděje přirozeně venku) patří mezi "obtížné discipliny"
o zimování se dočtete tady
http://zelvy.top-forum.net/t887-zimovani-zelv
to, že ta 1. želva zdravá není je jasné, letos bych to určitě neriskoval
Máte vhodný sklep ? (stálá teplota 3 - 6°C, 80 -90 % vlhkost, zabezbečení před hlodavci)
Můžete ještě napsat čím svítíte (+ jaký konkrétně používáte zdroj UVB) ?
PS. na pek. zelí si zvyknou, hlad je nej kuchař
skořápky jen volně rozhodit po výběhu, vezmou si , když budou potřebovat
Souhlasím, ta první želva je opravdu v žalostném stavu... Jde o silnou rachitidu. Vápník je Vám nic platný, pokud nemá želva přístup k UV záření (což venku obstarává slunko, vevnitř ho musíte nahradit speciálními žárovkami). Přerostlý zobák je třeba zkrátit, jestli se na to necítíte, zajděte s tím k veterináři - odborníkovi na plazy. Dále bych doporučil změnit veterináře, protože pokud Vám řekl, že je vaše želva v pořádku, tak to zřejmě odborník přes plazy nebude. Vlhký substrát na spaní je nutností. Pokud čínské zelí nechtějí, tak s tím nic nenaděláte, a prostě si ho vezmou, když budou mít hlad (tzn. dát tam to č. zelí a čekat - hlavně se nezlákat a nedat jim ovoce!). Ovoce absolutně vyřaďte z jídelníčku a krmte zdravou stravou (na výše uvedeném odkazu je vhodné potravy vypsáno až až...). Takže studujte toho co nejvíce, držím palce.
peťa90

XXX.XXX.161.8
Kdyby si třeba někdo chtěl ještě něco přečíst, tak já našla tuhle stránku, která se mi líbí www.myreptiles.netstr ánky.cz
peťa90

XXX.XXX.161.8
peťa90
napsal(a):
Kdyby si třeba někdo chtěl ještě něco přečíst, tak já našla tuhle stránku, která se mi líbí www.myreptiles.netstránky.cz
ještě tahle, tu jsem teda neprojela celou, ale vypadá dobře www.euzelva.cz
Snad Vám odkazy nevadí, ale já si vždy ráda přečtu něco nového, tak třeba někdo z Vás taky