Dobrý den, obracím se s prosbou o radu. V listopadu 2013 jsem zakoupil dvě krajty královské. Jde o dospělé jedince, o samici a samce. Od té doby mám problém s jejich přijímáním potravy. Vím, že u krajt nejde o nic výjimečného a po převezení do nového prostředí či terária jim to chvíli trvá. V průběhu prosince jeden had sežral dvě myši. Ale od té doby nic. Druhý jedinec si doposud nevzal ani jednou! V průběhu ledna jsem si všiml, že se nejspíš pářili, tedy alespoň si myslím, že šlo o páření. Přiložím i pár fotografií. Na samici ale nepozoruji žádné zvětšení zadní části těla, jak by tomu mělo být před snůškou. Oba hadi si myši v teráriu ani nevšimnou. V teráriu mám přes den teplotu cca 27 stupňů. Taky jsem si všiml, že jeden z hadů má jako by "skleněné" oko, takové zakalené. Může to spolu souviset?
Předem děkuji za jakoukoli reakci a radu.
27° se mi zdá docela málo, klidně bych zvýšila teplotu na 30° s možností lokálního výhřevu až na 40°C (ale bacha, aby se měli i kde ochladit).
Platí jednoduché pravidlo - pokud nežerou ale neubývají na váze (ztráta jen např. pár gramů), nic se neděje. V zajetí jsou hlavně samci schopni nepřijímat potravu až 8 měsíců.
tak krmit dospělou krajtu myší je nevhodné, určitě bych jí dal středního potkana, jinak v tera by mělo
být cca 30 stupňů-pod žárovkou i více, Krajta královská nepotřebuje vyšší vlhkost, krom období svleku.
Hada před svlekem poznáte podle kalných očí a matnější kůže-u krajty to poznáte bezpečně, na rozdíl od Krajty zelené.