Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.8.2006 09:14

Dobrý den,mám semce testudo hermanni(10let),který má nerovnosti krunýře,je to způsobeno stravou a péčí,kterou měl v mládí. Je to již nenapravitelné nebo se teď,když má potřebnou péči,může dát do pořádku?Má pouze 12cm,vyroste ještě?Také bych chtěla vědět ohledně mladšího samce,má 360g,5let ,12cm,jakto že je stejně velký a o polovinu mladší?

23.8.2006 09:16

peage napsal(a):
Dobrý den,mám semce testudo hermanni(10let),který má nerovnosti krunýře,je to způsobeno stravou a péčí,kterou měl v mládí. Je to již nenapravitelné nebo se teď,když má potřebnou péči,může dát do pořádku?Má pouze 12cm,vyroste ještě?Také bych chtěla vědět ohledně mladšího samce,má 360g,5let ,12cm,jakto že je stejně velký a o polovinu mladší?

další

23.8.2006 09:17

peage napsal(a):
další

mladší samec

23.8.2006 09:31

peage napsal(a):
mladší samec

Ten starší samec je vyloženě chudák, deformace tohoto rozsahu jsem viděl jen v odborné literauře. Ten krunýř už se nezlepší, ani pokud začne ještě přirůstat. Mám pocit, že tak rozsáhlá deformace se musí projevit i devastací vnitřních orgánů, proto bych byl velmi opatrný i s krmením.
Ten mladší vypadá dobře. Je pochopitelné, že velikostí dohnal svého staršího "bratříčka", rychlost růstu plazů úměrně odpovídá podmínkám.
Jinak ten substrát - to je co? A zdroj UV používáte?

23.8.2006 22:59

peage napsal(a):

chci se zeptat. Ty želvy co jsou na obrázcích vypadají jko kdyby byly foceny ve vodě, či v akvárku. Nebo se mýlím? No k tomuto bych už nepřiřazoval nerovnost, ale totálně zanedbaná péče. Bohužel stav se už nikdy nezlepší a želva se nedožije vsokého věku. Je to opravdu učebnicový příklad "moderní" péče o želvu, přesně tak, jak by to nemělo vypadat. Opatrně se stravou, v tomto případě míň bude asi znamenat víc (míň žrádla/víc života)
Milan

24.8.2006 08:58

milan napsal(a):
chci se zeptat. Ty želvy co jsou na obrázcích vypadají jko kdyby byly foceny ve vodě, či v akvárku. Nebo se mýlím? No k tomuto bych už nepřiřazoval nerovnost, ale totálně zanedbaná péče. Bohužel stav se už nikdy nezlepší a želva se nedožije vsokého věku. Je to opravdu učebnicový příklad "moderní" péče o želvu, přesně tak, jak by to nemělo vypadat. Opatrně se stravou, v tomto případě míň bude asi znamenat víc (míň žrádla/víc života)
Milan

Je to terárko,jsou foceni na vrchním posuvném sklu. Jinak díky za odpověď :( A může být mladší samec již pohlavně vyspělý?

25.8.2006 11:54

peage napsal(a):
Je to terárko,jsou foceni na vrchním posuvném sklu. Jinak díky za odpověď :( A může být mladší samec již pohlavně vyspělý?

Pohlavne dospely je, ale je to chudak :(

25.8.2006 13:08

peage napsal(a):

Iba z čistej zvedavosti, aký súbstrát je v tom teráriu, snáď nie hobliny ? Tie nerovnosti sú fakt spôsobené nevhodnou stravou, vela bielkoviny a cukrov. Myslím tým napr. krmenie banámi a žrádlom pre mačky ,a to dlhodobo. Je mi to lúto, ale žial je to velmi častý jav.

25.8.2006 20:35

lars napsal(a):
Iba z čistej zvedavosti, aký súbstrát je v tom teráriu, snáď nie hobliny ? Tie nerovnosti sú fakt spôsobené nevhodnou stravou, vela bielkoviny a cukrov. Myslím tým napr. krmenie banámi a žrádlom pre mačky ,a to dlhodobo. Je mi to lúto, ale žial je to velmi častý jav.

Substrát je drť z kůry v granulích(poradil veterinář),na druhé půlce mám hlínu s pískem. Banány nebo něčím masitým nikdy krmený nebyl,ale neměl UV a měl také dost suché terárium(soudím podle minulých diskusí).

25.8.2006 20:37

peage napsal(a):
Substrát je drť z kůry v granulích(poradil veterinář),na druhé půlce mám hlínu s pískem. Banány nebo něčím masitým nikdy krmený nebyl,ale neměl UV a měl také dost suché terárium(soudím podle minulých diskusí).

A ještě...proč je mladší samec chudák? Toho mi naopak chválejí!

25.8.2006 20:42

peage napsal(a):

Dá drť je nič moc, lepšia je tá druhá polovica s tou zemou.
Samozrejme, že to UV chýba, ale vo vyváženej bylinnej strave je D-vitamin, takže to UV neni ten nahlavnejší problém. Boli zimované?
Ale nech diskutujeme akokolvek dlho, už im to nepomôže. Je už trochu neskoro. Staraj sa o nich ako sa patrí a isto im bude lepšie ako doteraz.

25.8.2006 20:54

peage napsal(a):
A ještě...proč je mladší samec chudák? Toho mi naopak chválejí!

Obydvaja majú dosť vysoký pancier, nazýva sa to pyramidizmus.
Proste narástol príliš rýchlo z nevhodného krmenia. Pancier je deformovaný a moc vysoký. Mal by vyzerať asi ako na obrázku.
Ten mladší to nemá až tak zlé, ale starší to je fakt už nenapravitelné. Pohlavne dospelý je snáď ten väčší, ten malý iste nie.

26.8.2006 08:40

lars napsal(a):
Dá drť je nič moc, lepšia je tá druhá polovica s tou zemou.
Samozrejme, že to UV chýba, ale vo vyváženej bylinnej strave je D-vitamin, takže to UV neni ten nahlavnejší problém. Boli zimované?
Ale nech diskutujeme akokolvek dlho, už im to nepomôže. Je už trochu neskoro. Staraj sa o nich ako sa patrí a isto im bude lepšie ako doteraz.

To samozřejmě,záleží mi na nich! Jen je divné,že mladého veterinář chválí...

26.8.2006 10:34

peage napsal(a):
To samozřejmě,záleží mi na nich! Jen je divné,že mladého veterinář chválí...

Veterinár je tiež len človek a krytizovať moc nemôže lebo by mohol prísť o zákazníka. Nechcem aby si si myslela, že tie korytnačky sú na vyhodenie, žiadne zviera si nezaslúži abe sme naňho nadávali.
Maj ich proste rada také aké sú a snáď sa ten pancier trochu za pár rokov spraví. To čo je videť zvonka, je pravdepodobne aj vnútri a to napravíš časom lepšou stravou.Úplne najlepšie by bolo urobiť im výbeh na tráve a na slniečku, a rozhodne zimovať.

26.8.2006 14:46

lars napsal(a):
Veterinár je tiež len človek a krytizovať moc nemôže lebo by mohol prísť o zákazníka. Nechcem aby si si myslela, že tie korytnačky sú na vyhodenie, žiadne zviera si nezaslúži abe sme naňho nadávali.
Maj ich proste rada také aké sú a snáď sa ten pancier trochu za pár rokov spraví. To čo je videť zvonka, je pravdepodobne aj vnútri a to napravíš časom lepšou stravou.Úplne najlepšie by bolo urobiť im výbeh na tráve a na slniečku, a rozhodne zimovať.

Děkuji
PS: Výběh už mají a zrovna teď se vesele sluní

27.8.2006 18:25

peage napsal(a):
Děkuji
PS: Výběh už mají a zrovna teď se vesele sluní

Ten menší samec mi přijde OK, vyšší krunýř někteří jedinci mívají.
Pokud vím, tak pyramidismus je termín, který označuje vystouplé štítky krunýře - tzv. pyramidy. A pro změnu rachitické želvy mohou mít krunýř spíše plošší. A na něm mají vystouplé štítky. Pokud mohu podle jediné fotky soudit, je z růstového hlediska v pohodě, nehledal bych vady za každou cenu. Ten substrát raději vyměňte, nejlepší je drn ze zahrady nebo obyčejná hlína (ne prodávané zahradnické substráty).

Přidejte reakci

Přidat smajlík