Ahojte, pročetla jsem celou diskuzi na téma užovka červená,dozvěděla se užitečné rady,ale u nás bohužel bez úspěchu. Máme dvouletého samce užovky červené, terárko velké 80x80cm, podestýlka lignocel, vyhřívací kámen,jeskyně,vodu, takže co do bydlení má vše ok... jde o to, že jsme si ho brali a jedl pouze dáváním holat do tlamy jakokdyž se rozkrmují. Dali jsme mu hole křečka a po něm vystartoval okamžitě. Ale před holetem myši,potkana,pískomila prchá,otáčí se, vůbec jej nechce sežrat. Ani zabít. Zkoušeli jsme i mrtvé hole naříznout dle rady co jsem si tady přečetla,ale taktéž bez úspěchu. Kdyby jsme ho nekrmili přímo, tak vůbec nežere. Bratr si vzal jeho bratra a ten je zabiják jako hrom :) Dvě holata sežere "na posezení". Křečci jsou naprosto nedostatkové zboží, v jednom zverimexu nám paní dokonce nadala, že to mají na chov.... Máte někdo prosím nějakou radu?? Svlek je vždy v pořádku,celý. Děkuji
Mně jenom nějak hlava nebere, že dvouletý samec žere holata... Já mám dvouletou samičku, má přes metr a sežere najednou 2-3 dospělé myši bez problémů. Sežrala by i víc, ale nechci ji překrmovat. Holata jsme zkrmovali pouze necelý první rok, pak medvídci (větší holata), skákavky (malé myšky) a teď sežere i velkou myš, věřím, žeby zvládla i mládě potkana.
Pokud křečka bere ok, tak mu prostě asi ostatní jen nevoní. Jestli má přes půl metru, určo bych zkusila aspoň něco už osrstěného a ne hole. Každopádně, zkusila bych pár věcí:
- sehnat ve zveráku použité piliny po křečcích, nebo rovnou křečka a myší hole, nebo osrstěné mládě o křečka "navonět"
- nechat ho vklidu, někteří hadi jsou stresíkové a nechtěj žrát, když je někdo vyrušuje. já mám teď 2 mimča krajt, jedno žere za všech okolností, ale druhej musí kořist dostat do úkrytu, kde na něj nikdo nevidí a až pak je ochotnej žrát. může být i problém s umístěním terária, např obývák, pokud máte doma rušno, není moc vhodné místo. nejlepší je asi ložnice
- četla jsem radu pro nežeroucí krajty, že jim voní kořist, když je vymáchaná v kuřecím vývaru.. říkám, je to rada pro krajty, ale asi nic nezkazíte, když to zkusíte taky, co vím užovky občas kuřata taky žerou
- pak je tu ještě mastomyš, vzhledem se od obyč myši až tak moc neliší, je o něco větší, ale někteří hadi odmítající klasické laboratorní myši se po mastomyších můžou utlouct. pokud jste z města, kde se pořádají terarijní burzy, mastomyši se tam dají obvykle sehnat
Máte zrovna teda fakt smůlu, užovky červený nemaj obvykle problém s příjmem potravy.. každopádně zkuste zjistit, jestli něco z toho nezafunguje, přeju hodně štěstí
no já jsem nevěřila, že by nějaký had žral syrové kuřecí maso normálně z obchoďáku, ale pak jsem viděla na netu fotky, jak si nějaká krajta láduje do tlamy kuřecí stehno. ale na to se určitě musí nějak naučit, asi to není jen tak, zřejmě se jim to taky musí nějak ovonět
přikládám fotku pro pobavení, mě to přijde celkem vtipné :)
http://i.ytimg.com/vi/orPbJJah1Ow/0.jpg