Bohužel neříkáte jakou máte míru a kolik rámků v nástavku a hlavně neříkáte, že možnost stavby v podstaveném NN nestačí a je třeba u jedenáctirámkového vysokého plodiště mít ještě nejméně jeden stavební celorámek. Tento podstavený NN velkovčelař Sedláček nazval v loňském Včelařství "polštář" a já, ač to používám dávno, tak jsem to polštářem začal podle něj nazývat také. To slovo celkem vystihuje základní funkci a ta není jen v eliminaci rojení.
Ovšem drtivá většina včelařů si stejně nízký nástavek nepořídí, protože věří staré "odborné" poučce, kterou autoři stále bez přemýšlení papouškují, že se více rámkových měr v jednom provoze plete. Po flašce vodky bych si asi uměl splést rámky vysoké 30 a 15 cm, ale po flašce vodky nechodím do včel, přesněji, nepiju kořalku vůbec. Jinak si neumím představit, jak by si to někdo mohl splést! Ale ve spoustě diskuzí stále čtu jak dvě výšky rámku lidi nechtějí, prý aby si nekomplikovali život. Ale to je na jiný příběh.
Takže. Co jste začal s úspěchem používat je víc než dobré a pro ostatní, kdo by o tom uvažovali následující rada:
Rozhodující je šířka rámku a v rámci ní je celkem jedno, jak je vysoký nízký rámek = nemusí to tedy být POLORÁMEK. Mám míry 39x30 i 39x24 a k oběma s úspěchem používám nízký rámek 39x15. Mám 15 proto, že to byly normální medníky k úlu po mých rodičích s mírou 39x30 z padesátých let 20 stol. Dnes bych asi zvolil výšku rámku 17.
Jo a ještě. Míra 39x30, na stanovištích která jsem vyzkoušel, je ve špičkových letech bezkonkurenčně lepší než míra 39x24. Na té je ale aspoň nějaký med v letech mizerných. Proto mám obě. A proto, že mám i míru 37x30 bez NN po zemřelém kámošovi, tak jí "předělávám" na míru 37x18,5. Proč? Protože 37 se s mírou 39 skutečně plete, což při výšce 18,5 nehrozí.
Jo a už dávno nevytáčím med z vysokých, zakladených rámků, které se někdy mohly zúčastnit léčení. Med patří jen do panenského a nebo nanejvýš jedenkrát zakladeného, co nejsvětlejšího díla. Právě laboruju nad tím, aby v "medovém" díle nebyla ani mezistěna, ale aby byly nízké rámky postaveny bez mezistěn.