Snížení pH u cukerného roztoku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2023 09:34
jiří j

XXX.XXX.168.113

Snižujete někdo pH u cukerného roztoku, který má být kolem 7 na úroveň medu, ten je kolem 4, popřípadě jaké jsou zkušenosti

3.3.2023 15:57
Včelargoro

XXX.XXX.88.2

jirko 4 je priemerná hodnota, bežne je pH od 3,4 do 6,1 (u medovicových medov..)

niektorí včelári dávajú skutočne do kŕmenia na zimu citónovú šťavu či kyselinu citrónovú...
ale
ja to nerobím.... kyslosť v krmive spôsobí rýchlejší nárast % HMF...

viď,:
Článok: „Nie všetko sladké je pre včely vhodné“, napísal doc. Ing. Róbert Chlebo, PhD.

Článok vyšiel v časopise včelár. Vcelar 6/2021 str 126-128

"Vo viacerých krajinách Európy boli v nedávnej minulosti zaznamenané abnormálne vysoké straty včelstiev kŕmených sirupmi, kde bola inverzia cukrov podporená kyselinami (príp. citrónovou šťavou), ktoré následne potencovali nárast HMF. Pri koncentráciách HMF nad 350 mg/kg zimných zásob sa úhyn včelstiev blíži 100%. Domáci spôsob výroby invertných sirupov v kyslom prostredí je pre včely vysoko rizikový a množstvo HMF je nutné sledovať aj v priemyselne vyrábaných krmivách pre včely."

3.3.2023 20:10
jiří j

XXX.XXX.168.113

Goro na youtu sleduji inside the hive tv, bohužel neumím anglicky, tak jen překlad, je to dělané pro malovčelaře a v jednom z těch dílů dává použití jablečného octa, jednak na snížení pH u krmnéhu cukerného roztoku a někteří ředěným, jen neznám koncetraci používají na postřik plástů, tvrdí tam, že to snižuje koncentraci virů i nosemy a proto jsem se zeptal jaká je zkušenost, pokud je.
Co úhynů se týče, když vidím jak se s včelama zachází, co nejvíce jim sebrat, to nejlacinější jim dát, není se čemu divit. Asi ten zákon na ochranu včel je potřeba.

4.3.2023 09:52
Včelargoro

XXX.XXX.88.2

Áno, nosema je citlivá na pH, postreky obyčajným octom (8%) skúšajú včelári pri jej výskyte, ale ako prevencia ? ...no neviem... aj KM posobi podobe ...môj názor na nozému je že nestačí likvidovať príznaky aktivaciou čistiaceho pudu včiel, nosema je huba a spóry musia z úľa von.....
Teda ale k otázke, nepoužívam žiadne okyseľovanie kŕmneho roztoku ani postrekovanie plástov a tak musíme počkať kým napíšu včelári praktizujúci tieto postupy...

20.3.2023 19:11
jiří j

XXX.XXX.168.113

Asi nikdo nenapíše, chtěl jsem vědět jaký pH metr zakoupit, vzal na blint a přišel aušus, no už je to vyřešeno
Před 4 roky jsem začal nacházet v podmetu zbytky včel ( křídla, nožičky, hlavičky ) u jednoho včelstva, kde jsem nacházel zbytků více, došlo v zimě k úhynu asi 1/5 včel, ostatní přežily bez problémů a na jaře byly bez nějakých příznaků. Druhý rok už to bylo u dvou včelstev, jedny, ( bylo teplo ) vypochodovaly jak lumíci a skončily pod letákem na hromádce, všechny troje silný, asi jich tam bylo moc,či co, blbá sranda.
Když jsem se ptal na ty zbytky v podmetu - odpověď vosy nebo myši
Myš či rejsek - dávám vložky počátkem září, navíc nechávají viditelnou stopu, hovínka.
Za celou dobu co mám včely jsem na nic takového nenarazil
Vosy - když jsem si pořídil prvé dvě BF- F1 obě stály za prd, do jednoho úlu chodily vosy jak do krámu a i když jsem je posiloval z jiných úlů, byla to pomoc vždy na pár dní a začalo to nanovo. Prostál jsem u tohoto úlu dny a hodiny nepočítaje, ale nikdy jsem neviděl, že by vosa vynášela včelu a ještě upravenou. Pokud jsem viděl vosu vzít včelu, tak mrtvou pod letákem a kompletní.
Kanibalismus u včel, nerado se to včelařům říká, ale je to docela běžná věc a v mém případě ukázka nějaké nemoci, jen nevím co to je, mám vždy dva úly na jednom podstavci, vzdálenost je asi 1m, další podstavec kolem 5m, přesto tento problém byl v jednom koutě.
Loňský a předloňský rok jsem dával do krmení mimo pelyňku i kys. citronovou, na oko, dnes jsem to změřil, pH bylo kolem 3, pro mne je podstatné, že hlavičky, nožičky letošní rok nebyly, jen nevím, zda to bylo okyselením, či na to měly vliv es. oleje, to bohužel, ale možná to bude jinak

21.3.2023 08:44
Včelargoro

XXX.XXX.88.2

Jirko je to fajn že včelár sa zamýšľa a hľadá príčiny...
to že dáš vložku do česna nie vždy zabezpečí aby tam rejsek nevnikol... kde vojde jeho hlava, vojde celé telo... jeho pobyt v úli nie je ako u myši, on sa tam nezahniezdi.. vždy cez deň len dobehne po pár včelích telíčok a potom opustí úľ.. jediné čo po ňom najdeš sú tie hlavičky, nožičky zo včiel...ver mi viem čo hovorím, mal som takého návštevníka, ktorý chodil cez česno kde bol otvor vložkou obmedzený na 7 mm...a keď sa minuli mŕtvolky na dne "ozobával" skrehnuté včely z chumáča... dosť mi to včelstvo zdecimoval ale prežili...

kanibalizmus vo včelách vyvoláva hlad , resp nedostatok bielkovín ale doteraz som ho poznal len ako vysatie vajíčok či lariev, že by sa v zime pustili aj do mŕtvoliek je zaujímavý názor...skúsim ešte poštudovať...

lezúce včely pred úlom to už je o virózach...

diskutovať o tom či nemáš nožičky lebo si okyselil kŕmenie ... no ...
... a pelynek pôsobí na niečo iné...

21.3.2023 21:37
jiří j

XXX.XXX.168.113

Já to špatně napsal, zbytky včel, to se odehrávalo červenec až září v tý době se tam rejsek neodváží, až ty spady včel se odehrávaly v zimě, proto si myslím, že je to předzvěst nějakého nakažení a moje doměnka, že včely ty nemocné likvidují.
Ale je také možnost - kyselé včely rejskovi nechutnaj

22.3.2023 09:15
Včelargoro

XXX.XXX.88.2

aha...
no keď včely ovládajú úľ rejsek nemá šancu...to si napísal dobre...

obecne chorá včela sa snaží úľ opustiť sama aby rodinu neohrozila
ale
je možné aj to že jej k tomu pomôžu vlastné sestry..

závisí trochu či včelár používa na boj s klieštikom KM, ta "spoľahlivo" tie najslabšie včely vytriedi...

22.3.2023 16:31
jiří j

XXX.XXX.168.113

Se vším souhlasím, jinak včera a dnes žluté potůčky pylu do úlů - nádhera

22.3.2023 19:41
Včelargoro

XXX.XXX.88.2

taky tak...z 10 včiel 10 nieslo peľové rúsky...

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.3.2023 06:27
26.3.2023 16:21
jiří j

XXX.XXX.168.113

Dr. Voštěp, to ti tam kvete nyní, nebo je to starší foto, popřípadě co to je, díky

26.3.2023 19:47

Vysázela jsem velké množství crocusů, co nám zbyly v práci - neprodali se. Crocusů je docela hodně druhů a odrůd, kvetou postupně a díky tomu kvetou docela dlouhou dobu. Takže jedna včela je focená na crocusu, ale mám výhodu, že všude kolem mě jsoui obrovské vrby-pozůstatky košíkářského podniku, které právě kvetou. Takže teď už si crocusů moc nevšímají. Takže u té druhé, těžko říct .

Přidejte reakci

Přidat smajlík