Zdravíčko přátelé, rád bych zde poprosil o radu, mám nějaké volné prostředky a chtěl bych je vložit do včelařství, už pár let se oboru věnuji a tak by mě zajímalo jaký počet včelstev dokáže člověka pěkně uživit, vím že zde záleží na mnoha faktorech, každý rok je jiný... jen mě zajímá jestli má zde někdo nějaké zkušenosti a zdali by se o ně podělil. Popř. jestli někdo dokáže odhadnout i výši nákladů na založení profitabilní včelí farmy
Děkuji a Ambrožu zdar!
Pokud se včelám věnujete opravdu jen "pár let", může se Vám lehce stát, že volné prostředky během jednoho roku mít nebudete. Včelaření je rok od roku komplikovanější nejen kvůli nemocem, jež včely sužují a které , ač v 21.století, jsme se ještě nenaučili eliminovat a mnohé ani pojmenovat či rozpoznat, ale i kvůli masivně ubývající včelí pastvě a ústupu rozmanitosti včelí pastvy. K tomu si přičtěte rozmary počasí a okolo hospodařících zemědělců a odpovíte si pak už snadno sám.
Msss to máš tak, keď som raz bral oddelky od Míra Sedláčka tak mi v slabej chvíľke povedal, že včely by ho neuživili, a to robil okrem medu aj oddelky na predaj. Ako nutnosť videl aj predajňu včelársky potrieb ...
to bolo pred rokmi...
dnes má včelích rodín oveľa viac a okrem nich a predaja oddelkov, rozšíril predajne , rozbehol aj kurzy, školenia včelárov a Yootube kanál...
zamerať sa len na včely je riskantné...treba aby podnikanie stálo na viacerých nohách, potom je výsledok istejší...
Děkuji za rady, lidi co se včelařením živí, zde asi reagovat stejně nebudou, chápu.. byla by blbost radit konkurenci, někde jsem četl, že s 200 včelstvy se už dá solidně podnikat, pokud budu mít odbyt na med samozřejmě. No ještě něco pozjišťuju a uvidím, ale podle toho co tu píšete, to asi moc smysl nemá.
Msss
napsal(a):
Zdravíčko přátelé, rád bych zde poprosil o radu, mám nějaké volné prostředky a chtěl bych je vložit do včelařství, už pár let se oboru věnuji a tak by mě zajímalo jaký počet včelstev dokáže člověka pěkně uživit, vím že zde záleží na mnoha faktorech, každý rok je jiný... jen mě zajímá jestli má zde někdo nějaké zkušenosti a zdali by se o ně podělil. Popř. jestli někdo dokáže odhadnout i výši nákladů na založení profitabilní včelí farmy
Děkuji a Ambrožu zdar!
Pokud máte aspoň pár milionů Kč,pozemky či haly na medárny ,úložiště souší a dalšího matriálu.Pak je důležité jak jste na tom zdravotně.Návratnost investic,neni zaručena do 10-20 let.Mrkněte se na Jan Kolomý You Tu a zejména na to jestli to po vás někdo převezme.
No, co jsem si zatím stačil všimnout, tak většina profi (nebo i jen větších hobby) včelařů má více (až mnoho) stanovišť v různých prostředích (pole, louky, les) a nadmořských výškách (např. M. Sedláček). Pokud je prostředí stejné, tak alespoň na větší ploše (např. Jeseníky - Kolomý). Nikdy se nepovede vše a diverzifikace je nutnost, aby alespoň někde něco klaplo jak má (snůška). Případě kočování. To s sebou nese nutnost adekvátního dopravního prostředku a organizace práce. Pěkně je to dohledatelné u obou zmiňovaných (a i u jiných je to vysledovatelné). Takže za mě počítat s ježděním a nějakým přiměřeným vozidlem a náklady s tím spojenými. Medárna už zazněla - ta určitě ve vlastním. Taky odbyt zajistit. A počet? To střelím od boku na 200 jako minimum a "pěkně", bych střelil na 500. To v případě, že je to živnost a v rámci sezónní pomoci třeba z širší rodiny, nebo brigádníci, pokud firma (jako zaměstnanci), tak násobky. No, žádný med...