Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Péče o kočku
Sdílet:

Péče o kočku

Kočky
Všeobecné

Životní prostředí Když si přineseme domů svou první kočku, transportní box- krabici nebo přenosku - postavíme do místnosti, kde bude kočka převážně...

Životní prostředí

Když si přineseme domů svou první kočku, transportní box- krabici nebo přenosku - postavíme do místnosti, kde bude kočka převážně žít. Potom otevřeme dvířka a necháme kočku v klidu. Kočky jsou velmi zvědavé a jakmile překonají prvotní strach a nejistotu, pomalu vylézají ven. Postupně kontrolují a prověřují prostředí, seznamují se s okolím. Klidně na ně mluvíme, ale snažíme se je příliš nevyrušovat a zásadně si nevynucujeme mazlení. Pokud kočka zaleze pod skříň nebo pod gauč, nevytahujeme ji násilím, během krátké doby se uklidní, na prostření si zvykne a za různě dlouhou dobu vyjde sama. Někdy ji vadí vaše přítomnost, pak je lépe ji nechat v místnosti samotnou, než si na nové prostředí zvykne.

V místnosti umístíme kočičí záchodek do klidného koutku, kde nebude překážet provozu, bude možno jej lehce brát k čistění a s jeho umístěním bude spokojen i uživatel-kočka.Také misky na krmivo a vodu umístíme na vhodné místo, kde nepřekáží a kde má kočka klid k pomalému příjmu krmiva.

Až si kočka v prostředí zvykne, při vašem příchodu nebo při jakémkoliv hluku či pohybu v místnosti nezaleze do úkrytu, postupně je možno otevírat dveře do dalších místností a zvykat ji na prostředí celého bytu. Pokud chováme kočku polovolně v místech, kde to přírodní podmínky dovolují (venkov), umožníme ji po návyku na domov vycházení do zahrady. Nutná je možnost návratu kočky domů podle jejich potřeb.Nejlépe je k tomu vytvořit „kočičí dveře“, tj.u vchodových dveří výřez minimálně cca 25x25cm ve kterém je umístěna ve svislém směru pohyblivá destička, kterou se kočka rychle naučí odsunovat a tím bez problémů vychází ven a vrací se zpět.

Je mylný názor,že kočka vyjde ven a zdržuje se jen na dvorku nebo oplocené zahradě.Žádný plot není pro kočku dost vysoký,kudy prostrčí hlavu, tudy projde celá a pak má neomezený pohyb.Pokud se takto kočka volně pohybuje, zvláště hledá-li sexuálního partnera, je její život vážně ohrožen.Obtěžuje sousedy hlasovými projevy, pachem při značení teritoria, lehce vběhne pod auto. Také mnozí myslivci jsou přesvědčení, že kočky se živí převážně mláďaty lovné zvěře a zpěvnými ptáky. I když mnohé vědecké práce dokazují, že v žaludku volně se pohybujících i bezprizorních koček se prakticky nevyskytují zbytky těl jiných živočichů než hlodavců, občas obojživelníků, přesto jsou kočky mimo zahrady stříleny.Proto kočky určené k chovu nevypouštíme volně ven. Kočky , které chováme pro domácnost nebo jako domácí mazlíčky necháme vykastrovat, tím omezíme jejich potřebu velkého teritoria a zabráníme konkurenčním bojům.Kastrovaná a doma krmená zvířata loví hlodavce stejně jako nekastrovaná, protože je loví ze záliby.Ptactvo loví kočky zvláště při přemnožení koček v určité lokalitě nebo někdy ze zlomyslnosti. Takové kočce dáme na krk malou jemnou rolničku, která včas ptáky zaplaší.

Kočka chovaná v bytě venkovní výběh nepotřebuje. Dokonce někteří jedinci, kteří byli původně bezdomovci, naprosto odmítají i jen třeba překročit práh domu, kde jim byl poskytnut útulek.Pokud máme možnost, je dobré postavit na zahradě volieru a kočku do ní čas od času na určitou dobu umísťovat.Není vhodný trvalý chov koček ve volierach, venkovních nebo bytových, protože se kočka člověku odcizuje a pak plní jen funkci producenta koťat a ne domácího přítele.Vhodnější je mít volieru spojenou s bytem, s možností pohybu kočky sem a tam.

V městských bytech, kde to jde, umožňujeme kočkám pobyt na balkoně. Musíme ale počítat s tím, že kočka uvidí padající list nebo letícího ptáka a lehce z balkonu spadne. Proto je lépe zajistit balkon vhodným pletivem. Na oknech se kočka také ráda vyhřívá.Plechové venkovní parapety jsou hladké a lehce po nich může kočka sklouznout. Proto je vhodnější mít na okně, kam kočka chodí, okenní zahrádku, přes kterou kočka tak lehce nepřejde, zvláště pokud je v zahrádce truhlík s květinami. Kde je více koček v domácnosti nebo se odchovávají koťata a hry mohou být poněkud divoké, je lépe otevřené okno zajistit sítí nebo pletivem.

Pro kočku, žijící jen v domácnosti, je velmi důležitý vztah k životním partnerům, v tomto případě k domácím lidem, případně dalším zvířatům,chovaným v domácnosti.I kočka občas vyžaduje pozornost a potřebuje čas ke společným hrám a zábavě.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru