Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kožní onemocnění koček
Sdílet:

Kožní onemocnění koček

Kočky
Nemoci

Mezi časté a problematické onemocnění se řadí dermatofytózy - plísňová kožní onemocnění. Vyskytují se nejen u koček, ale i u psů, králíků, morčat, činčil i drobných hlodavců chovaných v domácnosti ze záliby. Protože je možný přenos i na člověka, jsou řazeny mezi infekční choroby - zoonózy. Nejčastěji se nakazí při mazlení s kočkami malé děti, starší lidé nebo člověk nějakým způsobem oslabený. Onemocnění se u člověka projevuje zarudlými velmi svědivými okrouhlými až mapovitými ložisky nejčastěji na rukou, na tvářích, na lýtkách. Léčba člověka je dosti problematická a trvá i několik měsíců s možností recidiv.

Přenos

Přenos se děje převážně přímým kontaktem zvířete se zvířetem (člověkem), spory plísní mohou přenášet také ektoparazité- zákožky, vši a blechy. Přenos z člověka na zvíře je méně obvyklý. Na dermatofytózy jsou citlivější především dlouhosrsté a polodlouhosrsté kočky, ale ani bezsrsté kočky nejsou vyloučeny. Všeobecně jsou citlivější mladé kočky, zvířata stresovaná nebo jiným způsobem oslabená.

Příznaky

V prvních týdnech po infekci se nemusí projevit příznaky onemocnění. Infikované kočky jsou na první pohled zdravé, ale jsou již roznašeči infekce. U některých koček probíhá onemocnění jen s nepatrnými příznaky a kočky mohou být trvale zdrojem nákazy. Obvykle se kožní plísně projeví silným svěděním, kočka si vytrhává srst. Na kůži nacházíme okrouhlá zarudlá ložiska pokrytá drobnými šupinkami. Mají tendenci se od středu hojit a rozšiřují se do mapovitých skvrn. Rozlišení, zda se jedná o plíseň Mikrosporon nebo o Trichofyton je možné rychlou kultivací z kožních seškrabků a srsti. Je nutné pro optimální léčbu příslušnou vakcínou.

Léčba

Používání zevních antimykotik ve formě mastí nebo koupelí je u koček velmi problematické, protože kočka si veškeré zevně aplikované medikamenty olíže. Podávání antimykotik vnitřně ve formě tablet musí probíhat dlouhodobě, i několik měsíců. Tato léčiva nejsou bez kontraindikací a mívají závažné vedlejší účinky. Moderním způsobem léčby je aplikace vakcíny. Tu je možno aplikovat již koťatům od stáří 2 měsíce s jednou až dvěma revakcinacemi po10 - 21dnech. Vakcína nezamořuje prostředí virulentními sporami a tím i eliminuje původce z populace vnímavých zvířat a z prostředí. U imunizovaných zvířat vzniká do jednoho měsíce po revakcinaci imunita přetrvávající minimálně jeden rok. Pravidelnou vakcinací ohrožených jedinců přestávají být kožní plísňová onemocnění problémem.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru