Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Páření
Sdílet:

Páření

Kočky
Všeobecné

Volně chované kočky si při říji najdou partnera samy. Také vlastní kopulační akt proběhne na volném místě. Při jedné říji může být kočka opakovaně kryta tímtéž nebo jiným kocourem. 

Hledání partnera

Kočce chované v bytě, určené k rozmnožování, musíme partnera vyhledat sami. Majitel kocoura musí být zavčas informován, že chceme přijít s kočkou na námluvy. Samozřejmě obě zvířata musí být zdravá a vakcinovaná proti onemocnění všemi dostupnými vakcínami a zvláště budoucí matka preventivně odčervena. Obvykle se nosí kočka ke kocourovi, pokud není mezi chovateli domluveno jinak. Poplatek za krytí má být dohodnut předem, nejlépe písemnou formou.

Kočka se přináší ke kocourovi obvykle druhý až třetí den říje a ponechává se 2–3 dny. Kocour projevuje svou svolnost k páření často stříkáním moči, za typického třepání ocasem. Je neklidný, přechází z místa na místo, olizuje si penis a hlasitě mňouká.

Vlastní akt

Při vlastním aktu se kocour snaží chytit kočku zuby za kůži v týle. Stojí přitom vedle kočky. Pokud ji řádně uchopí, postaví se nad ni. Velmi brzo po zavedení penisu do pochvy kočka vykřikne a kocour přede. Kocour má na penisu zpětné háčky, které mají svou roli při páření. Hned po zavedení dochází k výronu semene a krycí akt končí. Kocour rychle odskočí od kočky, protože ta začne prskat a provádět své „tance“. Několikrát se rychle převalí přes bok (postkoitální roling) a olizuje si genitálie. Může být svolná k opakovanému krytí v několika dalších dnech, tímtéž i jiným kocourem.

Některé páry nesnesou, aby byly při pohlavním aktu sledovány člověkem, pak není jistá kontrola, jestli ke spojení došlo. Po nakrytí se kočka uklidní a přestane projevovat říji. Pokud se v průběhu předpokládané gravidity objeví u kočky říje, znamená to, že kočka nebyla oplodněna nebo došlo k odůmrti a vstřebání plodů.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru