Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Orientální kočky
Sdílet:

Orientální kočky

Kočky
Druhy a plemena

Toto plemeno koček je méně známé a je zvláště oblíbeno mezi kočičími „fajnšmekry“. Tato velmi aktivní, atletická kočka je přátelská a družná. 

Popis

Vyznačuje se středně velkou, štíhlou, dobře osvalenou postavou. Linie těla jsou prodloužené, krk je štíhlý, dlouhý a ladný, končetiny jsou dlouhé a jemné, tlapky malé a oválné. Ocas je velmi dlouhý a tenký od kořene až k jemně špičatému zakončení. Hrudník (lopatky) jsou stejně široké jako kyčle. Celkově kočka působí graciézním a elegantním dojmem. Hlava je středně velká, harmonická k tělu, klínovitého tvaru s přímými liniemi. Lebka je z čelní strany i z profilu lehce klenutá (konvexní). Nos je dlouhý a rovný, zakončený jemným čenichem. Brada je pevná, při pohledu z profilu tvoří jednu linii se špičkou nosu. Na hlavě vynikají veliké zašpičatělé uši, které jsou velmi široké v základně a svým tvarem prodlužují klínovitou formu hlavy.
Popis těla, standard, je zcela identický se známými kočkami siamskými. Zásadním rozdílem je sytá, svítivá až zářivá zelená barva mandlových očí. Orientální kočky nemají zbarvení siamských koček (odznaky, akromelanické zbarvení), ale vyskytují se prakticky ve všech barvách, černé, červené, krémové, želvovinové, barvy s kresbou atd. Bílá kočka této tělesné stavby má modré oči a tak je někde řazena mezi siamky (FIFe) a někde mezi orientálky. Srst je mimo vybarvení stejná jako u siamek. Je velmi krátká, jemná, hladká, hedvábná, přiléhající k tělu. To je u krátkosrstých orientálek (ORS). Stejné, ale se srstí dlouhou kolem 3–7 cm, jsou orientální kočky dlouhosrsté (ORL), také nazývané javanské. I jejich srst je jemná a hedvábná, středně dlouhá na těle, delší na krčním límci, lopatkách a zvláště na ocase. Ocas pak působí dojmem chocholu z peří.

Povaha

Orientální kočky jsou velmi čilé, pohyblivé, rády skáčou, prolézají všechna zákoutí v bytě. V žádném případě nejsou jemné a choulostivé. K lidem jsou velmi přátelské a mají rády větší společnost lidí a koček. Pokud žije jedna kočka sama s jedním člověkem, fixuje se na něj takovým způsobem, že dokáže zabraňovat návštěvám vstupu do bytu a nedovoluje kontakt jiných lidí se svým člověkem. Také sama udržuje kontakt jen se svým majitelem a nedovolí nikomu ani pohlazení. Chová se jako hlídací pes. Toto je ale spíše extrém, obvykle jsou kočky velmi zvědavé na každou návštěvu v bytě, vyžadují pozornost, mazlení a hlazení.

Orientální kočky se hodí pro člověka čilého a energického, kterému nevadí časté hlasové projevy koček. Orientálky mají totiž bohatý hlasový rejstřík a dovedou ho obdivuhodně využívat. Od temného vrčení a bručení, když uloví hračku- kořist, po hlasité mňoukání a zpívání, když chce na sebe upozornit nebo při říji. Ale i osamělého člověka potěší orientálky (raději dvě nebo tři) svou čilostí, hravostí a přítulností. A je jedno, jestli jsou krátkosrsté nebo dlouhosrsté, v posteli hřejí obě stejně dobře.

Chov

Orientálky mají tendenci ke zvýšenému příjmu krmiva, některé trpí alergií na kravské mléko. Častěji se u nich projevuje zlozvyk (obvykle z nudy) kousání vlny - svetrů a ponožek. Pokud se na výstavě setkáte s těmito krásnými kočkami, zamilujete se do jejich zářivého zeleného pohledu a chcete si kotě pořídit, nespěchejte. Podívejte se na rodiče a chtějte znát nejen jejich výstavní ocenění, ale hlavně ocenění odchovů z té které chovatelské stanice.
Nejčastější vady, které se mohou vyskytnout a pro které není dovoleno a není vhodné kočky rozmnožovat jsou: Méně nebo více prstů na končetinách, břišní kýla, kostní deformace včetně deformace lebky a deformací nebo zálomků na ocase, křivé zuby (předkus, podkus), šilhání, hluchota. Tyto vady narušují hrubým způsobem zdravotní stav a životní pohodu, a proto je i zákonem(149/2004 Sb., část čtvrtá, §13, (3)) zakázáno množit zvířata s genetickými vadami.
Varuji před koupí tzv. bezpapíráků! Nadbytečná koťata ve vrhu neexistují. Všechna koťata dostanou průkaz původu. Samozřejmě, že ze všech koťat nemusí vyrůst super výstavní kus, ale kotě s průkazem původu dává záruku, že nemá genetické vady ohrožující jeho zdraví a že odpovídá svým vzhledem standardu. Pokud se ve vrhu vyskytne kotě, které nemá zrovna výstavní a chovné předpoklady, dobrý chovatel toto zohlední v ceně a prodá kotě tzv. „na mazla“, samozřejmě s průkazem původu.
Orientálky se snesou i s jinými plemeny koček nebo s kočkami domácími. Protože jsou spíše dominantní, psy v domácnosti zručně „zpacifikují“ a dokonale ovládají. Běžte se na ně podívat na výstavu a pak už jen přemýšlejte, která barva by vám šla nejlépe k pleti.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: MVDr. Květa Mahelková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru