Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kočka má problémy s pitím
Sdílet:

Kočka má problémy s pitím

Kočky
Nemoci

Když je miska stále plná

Můžeme zjistit, že miska s vodou je stále plná. I když vodu pravidelně vyměňujeme, stejně se jí kočka nedotkne. Může to být zapříčiněno tím, že kočka má tekutiny z jiných zdrojů, ať už z misky pro jiné zvíře, nebo z potravy, obsahující příliš mnoho tekutiny. Pozor na pití z misek pod květináči, voda s hnojivem na květiny nebo výluh z kořenů nevhodných rostlin může způsobit závažné zdravotní potíže. 

Kočky sice přijímají relativně málo tekutin (proti psům), ale raději ověříme, zda nemá kočka nějaké problémy, třeba změny v dutině ústní, které ji znemožňují plný pohyb jazyka a tak omezují nebo zcela vylučují příjem tekutin. Samozřejmě, pokud se přidružují i jiné zdravotní problémy - kočka je spavá, malátná, málo se pohybuje a kůže ztrácí elasticitu, ihned tento stav řešíme se zvěrolékařem.

Nadměrné pití

Nadměrné pití může být způsobeno převážně suchým krmivem (granule), příliš suchým vzduchem, případně teplem v místnosti a také letními vedry. Odstraněním vyvolávající příčiny odstraníme i nadměrný příjem tekutin.

Pokud ale nezjistíme takovéto banální příčiny, přitom kočka neúměrně pije , případně i močí, zajdeme ke zvěrolékaři na vyšetření, i když kočka neprojevuje jiné změny zdravotního stavu. Cukrovka, metabolické chyby, některá onemocnění močového aparátu, slinivky břišní nebo záněty dělohy nemusí mít zpočátku jiné příznaky, než nadměrné pití. Samozřejmě včasná diagnóza urychlí a usnadní terapii.

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru