Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Mrtvice u koček
Sdílet:

Mrtvice u koček

Kočky
Nemoci

Chovám kočky několik desetiletí a vždycky jsem si říkala, že snad neexistuje nemoc, se kterou bych se v nějaké podobě nesetkala, ať již doma, nebo v okolí. Chyba. Novinkou se stala mrtvice u kočky. Nikdy by mne nenapadlo, že také kočky mohou mít toto „onemocnění“.

Smutná zkušenost s mrtvicí

Letos v prosinci mi na mozkovou mrtvici zemřela kočička. Prostě jsem ráno vešla do pokoje a našla kočičku ležet pod psacím stolem, na který s oblibou chodila spávat. Ležela na boku, hrabala nožičkami, pokoušela se vstát. Tělíčko bylo těžké, jakoby ztuhlé, bylo zřejmé, že kočička je neovládá. Ale stále reagovala na můj hlas a pohlazení. Přenesla jsem ji do přepravky a ujížděla na veterinu. Pan doktor udělal všechna možná vyšetření. Kočičce evidentně nic nebylo, byla zdravá – srdce, ledviny, játra … Problém nastal v hlavě. Pan doktor mi řekl, že je šance, kočička to může přežít, musíme počkat. Prozatím ji dal do kyslíkové komory s tím, že si mám navečer zavolat, a pokud se stav zlepší, budu si ji moci odvézt domů. Navečer byl stav kočičky stejný. Spíš horší než lepší. Nereagovala na nic, jen ležela, jedno očko otevřené, jedno zavřené.

Stejné to bylo i následující den, do té doby, než v poledne v tichosti zemřela.

Před dvěma roky se stalo něco podobného mojí známé. Půlroční kočička, zdravá, veselá, hravá … Najednou si známá všimla, že kočička se místo chůze začíná plazit při zemi, jako kdyby se něčeho moc bála. Jenže po chvíli se plazila stále, ale zadní část těla přestávala ovládat, zadek se jí začal jako by přetáčet na stranu. Najednou zůstala ležet, jen hýbala hlavičkou. Vzhledem k tomu, že známá jezdí na stejné veterinární pracoviště, vyšetření dopadla zcela stejně. Kočička byla zcela zdravá, problém nastal v hlavičce. Bohužel se její stav ani v kyslíkové komoře nezlepšil a večer zemřela. U žádné z kočiček nebyly zaznamenány známky úrazu. Byla to do té doby zdravá, komunikativní, normálně vyvinutá zvířata. A tak jsem začala zjišťovat, proč zemřela, chtěla jsem znát podrobnosti k diagnóze. V obou případech to byla mladá zvířata, žádní senioři.

O mozkové mrtvici

O mozkové mrtvici koček jako takové jsem toho však moc nezjistila. Snad jen to, že u koček a psů se jedná o poměrně rozšířené „onemocnění“. Výraz „mrtvice“ je termín pro stav, kdy dochází k náhlému snížení dodávky krve do mozku. Existují dva druhy cévních mozkových příhod:

Ischemická cévní mozková příhoda – – způsobená náhlou ztrátou prokrvení mozku. Tato forma mrtvice může být způsobena také onemocněním srdce (fibrilace, šelest).

Hemoragická cévní mozková příhoda je způsobená krvácením do mozku. K mrtvici dochází náhlým prasknutím, zablokováním nebo jiným ohrožením krevních cév v mozku, které zbavuje mozek běžné dodávky krve, ten je nedostatečně zásoben kyslíkem a následně dochází ke ztrátě vědomí, ochrnutí i jiným symptomům v závislosti na místě a rozsahu poškození mozku.

Nejčastější příznaky

Nejčastější příznaky mrtvice – kočka chodí s hlavou nakloněnou v nepřirozeném úhlu, může s ní také pohybovat ze strany na stranu. To je způsobeno svalovou slabostí. Obvykle živá a pohyblivá kočka se stává neobratnou, chodí pomalu, ztrácí rovnováhu. Může také dočasně oslepnout (naráží do věcí). Je zmatená, vyhledává klid a samotu, vypadá vyčerpaně. Vzhledem k postižení obličejových svalů může mít problémy s jídlem, stejně tak může mít problémy s vyměšováním. Jedno oko může být rozšířeno více než druhé. Mrtvice přichází náhle, většinou ve spánku. Pokud má kočka cukrovku, riziko pro trombolickou mrtvici je mnohem vyšší (k trombolické mrtvici dochází díky zúžení tepny). Pokud je tepna zablokována zcela, hovoříme o embolii. Ve většině případů hlavní léze (oblast poškození) zahrnuje střední mozkové tepny na jedné straně mozku (jednostranné léze). Kočka s příznaky mrtvice potřebuje okamžitou veterinární péči. Cílem léčby je minimalizace otoku mozku a s ním souvisejícího poškození tkáně. Včasná diagnóza a léčba zlepší vyhlídky zvířete na uzdravení.

Autor textu: Dana Skopcová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru