Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Ryby na kočičím talíři
Sdílet:

Ryby na kočičím talíři

Kočky
Všeobecné
Kočky rybí maso přímo milují a je známé, že jen málokterá mu odolá. Je pro ně nesmírně zdravé a obsahuje mnoho cenných látek. Posiluje imunitu, je zdrojem různých vitaminů a minerálů. Podporuje správné fungování organismu, správnou funkci štítné žlázy a působí jako prevence zánětu kloubů a kůže. Ryby jsou prostě skvělé, ale ani s nimi se to nesmí přehánět. Celá strava kočky musí být vyvážená.

Stinné stránky rybí stravy

Mezi určité nevýhody patří rozhodně nepříjemný rybí zápach. Je velice těžké se ho zbavit. Dalším handicapem této stravy je odstraňování malých kostí z masa. Tyto kostičky mohou být pro zvíře velice nebezpečné. Naštěstí nám mohou pomoci dnešní moderní technologie, které dokážou nejvýživnější složky extrahovat a poté je přidat do krmiva. Kočky si tak mohou pochutnávat na své oblíbené stravě i příchuti (např. hovězí) a přitom mohou sníst potřebné látky obsažené pouze v rybách.


Proč jsou ryby zdravé?

Nejdůležitější živinou, již ryba obsahuje, je rybí olej. Někteří majitelé, kteří svým čtyřnohým miláčkům dopřávají rybí maso, ve většině případů kupují ryby bílé, jako je například treska či platýs. Tyto ryby však obsahují pouze malé množství rybích olejů.


Rybí olej = kočičí zázrak

Vědecké studie poukazují na úžasné výsledky rybích olejů, které významně ovlivňují nervovou soustavu i inteligenci koček. Nejdůležitějším rybím olejem je tzn. DHA (omega-3 mastná kyselina). Tento olej nejvíce obsahují ryby olejnaté, jako je například tuňák či makrela.

Upozornění: Nedávejte vaší kočce vitaminové preparáty s obsahem rybího oleje, můžete jí tak rozhodit celý organismus. Před podáváním vitaminových preparátů se nejdříve poraďte se svým veterinářem. Rybí maso není vhodné pro březí kočky!


Jak správně servírovat rybu svému mazlíčkovi

Ryby nepodáváme kočce syrové. Syrové ryby mohou dokonce znehodnocovat určité vitaminy a to může vést až k závažným změnám v mozku či v srdečním svalu. Tyto změny mohou končit i úmrtím zvířete. Proto maso alespoň částečně podusíme či povaříme a kočce nabídneme zásadně bez kostí. Rybu kočce podáváme jednou týdně.


Něco pro mlsné kočičí jazýčky

Kočičí sekaná z makrely

Potřebujete:

2 asi 400g konzervy makrely

4 vejce

3 hrnky mléka (dle vlhkosti)

1 lžička rostlinného oleje

8 plátků celozrnného, rozlámaného chleba (nebo 1 a půl hrnku ovesných vloček)

kostní moučka nebo rozemleté skořápky

Vše smíchejte a podávejte syrové nebo pečené při 180 °C asi 20 min. Servírujte v mističce s miskou čerstvé vody.

Autor textu: Zdeňka Kudová
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru