Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Kočka je kočka
Sdílet:

Kočka je kočka

Kočky
Všeobecné

V různých částech zeměkoule žijí různé kočky, tam kde žijí, jsou považovány za domácí. Žijí volně a přirozeně se množí. Daly základ „přírodním“ plemenům – v americkém státě Main mainské mývalí, v Norsku norské lesní, na Kurilských ostrovech kurilskému bobtailovi, v Thajsku thajské, v Evropě evropské kočce.

Kočka domácí

Všeobecně jsou domácí kočky, pokud pochází z příznivého prostředí, charakteristické dobrou fyzickou kondicí a dobrým zdravotním stavem, jejich povaha je přátelská a komunikativní. Kočky domácí nejsou kříženci koček určitých plemen.

Milovníci koček mají široké srdce a do své náruče přijmou vedle svých koček s rodokmeny i nějakého toho tuláka z ulice. Nemohou přece nechat na ulici opuštěné mňoukající kotě. Samozřejmě že se v domácnosti stane rovnoprávným společníkem lidí i ostatních koček. Někdo nenalezne zalíbení v žádném plemeni, někdo má hluboko do kapsy, a pokud chce mít v domácnosti kočičího mazlíčka, vezme si jednu nebo raději několik koček z útulku. Optimální pro dobrou pohodu v rodině jsou kočky tři, lépe různého stáří, na pohlaví nezáleží, optimálně se chovají kastrované.

O kočku jakéhokoliv plemene nebo o kočku domácí je základní péče stejná.

Kastrace

Kočky chované jako domácí mazlíčky je vhodné kastrovat, tím se omezí jejich potřeba velkého teritoria a zabrání konkurenčním bojům. Projevy stále se opakujících říjí jsou nepříjemné a mají nepříznivé zdravotní následky. Kastrovaná a doma krmená zvířata loví hlodavce stejně jako nekastrovaná, protože loví ze záliby. Ptactvo loví kočky zvláště při přemnožení koček v určité lokalitě, zdravého ptáka uloví jen zřídka. Takové kočce se dává na krk malá jemná rolnička, která včas ptáky zaplaší.

Kočky žijící polovolně nebo zcela volně v místech, kde to přírodní podmínky dovolují (venkov), by měly být kastrované, aby se zabránilo nekontrolovanému množení. I kastrovaná zvířata plní funkci likvidátora hlodavců.

Bytová kočka

Kočka chovaná v bytě venkovní výběh nepotřebuje. Dokonce někteří jedinci, kteří byli původně bezdomovci, naprosto odmítají i třeba jen překročit práh domu, kde jim byl poskytnut domov. Pro kočku žijící jen v domácnosti je velmi důležitý vztah k životním partnerům, v tomto případě k lidem v rodině, případně dalším zvířatům chovaným v domácnosti. I kočka občas vyžaduje pozornost a potřebuje čas ke společným hrám a zábavě.

Fyziologické hodnoty

Tělesná teplota: 38‒39 stupňů (měřeno v konečníku)

Pulzová frekvence: 100‒120/min

Dechová frekvence: 20‒40/min

Tělesná hmotnost: 2‒14 kg v závislosti na plemeni a pohlaví

Pohlavní cyklus: diestrický až polyestrický, provokovaná ovulace

Délka říje: 3‒7 dní

Dospívání: v 6‒10 měsících stáří

Použitelnost k chovu: nad 10 měsíců stáří

Délka březosti: 58‒75 dní

Početnost vrhu: 3‒8 koťat

Porodní hmotnost: 80‒120 g

Oddělení koťat od matky: 12 týdnů

Délka života: bytové kočky, kastráti 15–25 let

Počet zubů: mléčný chrup 26, trvalý 30

Výměna zubů: od 4. do 7. měsíce věku

Objem krve: 65‒70 ml/kg hmotnosti

Příjem tekutiny: až 45 ml/kg/den

Produkce moči: 40 ml/kg/den

Počet červených krvinek: 5,5‒9,5 mil/mm3

Počet bílých krvinek: 9 000‒12 000/mm3

Autor textu: MVDr. Květa Mahelková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru